Kisebb csodát tett és kiejtette a Team USA-t Franciaország

Hiába Donovan Mitchell extrája, a végjátékot nagyon elrontották az amerikaiak, akik így kiestek és még a legjobb négy közé sem jutottak be a világbajnokságon.

Világbajnoki negyeddöntő
Egyesült Államok - Franciaország 79-89 (18-18, 21-27, 27-18, 13-26)

Jól néztek ki a franciák. Gyors játékkal indult a meccs, mindkét csapat viszonylag gyorsan, kevés passz után vállalt dobásokat és nem is céloztak jól a felek - Kemba Walker különösen szenvedett, ő három labdát is elszórt elég hamar, nem ízlett neki a francia védekezés. Ezen a második játékrészben sem tudtak nagyon változtatni az amerikaiak, Donovan Mitchell volt az egyetlen, aki felnőtt a feladathoz, ő 15 pontot szórt a nagyszünetig, de Walker, Middleton vagy Barnes kosár nélkül, Turner pedig már három faulttal állt ekkor - miközben a franciák erőltették a 10 pont fölé jutó Gobert-t, aki sorra harcolta ki a büntetőket, ezt pedig De Colo és Fournier is kiegészítette egy-egy nagy triplával. A negyed során végül 3-8 pont közötti előnyben voltak a gallok és a második félidő így hatpontos francia vezetéssel indult - sőt, Batum 3+1-es játékával a harmadik negyedben meglett a közte tíz is és úgy tűnt, hogy kézben tartják a derbit a franciák...

Aztán felébredt a Team USA. A harmadik negyed derekán, Walker és Turner nélkül váltottak sebességet az amerikaiak, Mitchell szenzációs meccse mellé előhúzták a small-ballt és sokkal gyorsabban kosárlabdáztak elöl-hátul, ezzel pedig megfogták a franciákat - olyannyira, hogy pillanatok alatt egyenlítettek 60-60-nál, majd 63-62-nél a vezetést is át tudták venni. Mitchell egymaga 14 (!) pontot szórt csak ebben a negyedben, az ő extra teljesítménye nagyon kellett nekik ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni, de a záró etapot már hárompontos előnyből kezdhették meg. Az intenzitásuk pedig itt sem csökkent, mentek a lepattanókért, borzasztó agresszíven védekeztek, megléptek hét ponttal a negyedik játékrészben és ekkor úgy tűnt, hogy hamarosan le is rendezhetik a találkozót.

Volt még francia válasz, idegőrlő lett a végjáték. A záró etap közepe körül egy-két kiharcolt faulttal, jókor beeső dobással még egyszer összeszedte magát a francia válogatott, lebontották és ismét egy-egyezésre késztették az amerikaiakat, támadásban Ntilikinának volt egy fontos triplája, majd betalátl Fournier és Gobert is, így előbb egyenlítettek, majd szűk három perccel az órán, már négypontos gall előnynél kért időt Gregg Popovich. Az első játékból aztán Smart mellédobott két büntetőt, majd Ntilikina bevert még egy borzasztóan nagy hármast, Gobert védekezett két fontosat, 45 másodperccel a vége előtt hat ponttal álltak jobban a franciák. Az idegőrlő pillanatok folytatódtak, Walker is kihagyott két büntetőt, Gobert kiosztott még egy parádés sapkát, majd az utolsó utáni lehetőségnél Middleton kilépett a pályáról, ezzel eladta a labdát. Ez volt az a pont, ami végleg eldöntötte a küzdelmet, a hátralévő másodperceket a hat-hét pontos előnyből lemenedzselték a franciák, akik történetük legnagyobb tettét mutatták be azzal, hogy megverték és kiejtették a Team USA-t. Egyénileg emeljük ki Fournier (20 pont, 4 gólpassz) és főleg Gobert (21 pont, 6/12 mezőnyből, 9/10 büntető, 16 lepattanó, ebből 7 támadó, 3 blokk) teljesítményét, a túloldalon pedig a 29 pontos Mitchell volt a vezér - balszerencséjükre a negyedik negyedben egyszer sem talált a gyűrűbe, így az utolsó bő hét percben összesen öt (!) pontot szerzett a Team USA.

Az Egyesült Államok legjobb dobói: Mitchell 29/9, Smart 11/3, Walker 10
Franciaország legjobb dobói: Fournier 22/12, Gobert 21, De Colo 18/3

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus