Kosár Eb: a lengyelek elcsípték Doncic-ékat, a franciák megint túlóráztak

A félig sérült Doncic kipontozódott a végjátékban, a Ponitka-Slaughter duó húzta lengyelek jutottak be a 4 közé - az olaszoknál Fontecchio kihagyott két kulcsbüntetőt a franciák ellen, Heurtelék pedig ismét ráadásban nyertek. 

Negyeddöntők

Franciaország - Olaszország 93-85 h.u.

A negyeddöntőben megismétlődött a franciák nyolcaddöntős meccse: a végjátékra fordulva komoly hátrányba kerültek, de felkapaszkodtak, az ellenfél ásza kihagyott két kulcsbüntetőt, a ráadásban pedig behúzták a győzelmet. A mérkőzés elején Evan Fournier villogott, csapata első 11 pontjából 9-et szerzett, 11-3-ra vezettek is a gallok. A túloldalon a kisember Marco Spissu adott lendületet, majd az olaszok legjobbja, Simone Fontecchio kezdte meg a pontgyártást, 15-12-re zárkóztak az olaszok, de elég volt pár figyelmetlenség, amit Yabusele és Luwawu-Cabarrot azonnal triplákkal büntetett, 27-17-nél már 10 pont volt közte - a veterán Datome dudaszós hármasa nagyon kellett (27-20). A második negyed birkózással kezdődött, amiből eleinte a franciák jöttek ki jobban, Luwawu-Cabarrot triplája után 33-22 áltt az eredményjelzőn, itt viszont megrázták magukat Fontecchióék: 7-0-s sorozattal jöttek vissza a meccsbe. A franciák szigorítottak a védekezésen, Yabusele és Gobert kosaraival megint megléptek, de a Pozzecco-legénység itt már tartotta az “ütőtávot” (38-31). 

A második félidő eleéjn senki nem tudott robbantani, Gobert pontjaival haladtak a gallok, 43-33-nál viszont megint nem tudtak komolyabb előnyt felépíteni, a taljánok Spissu, Polonara és Melli vezetésével újra feljöttek 4-5 pontra. A franciák Yabusele és Fournier hármasaival állították meg az olasz rohamot, ám 53-45 után elszabadultak Datoméék: négy perc alatt három pontot kaptak, támadásban pedig a két hármast szóró Datome, majd villámember Mannion révén 17-et dobtak és átvették a meccs irányítását (56-62). A franciák komoly gondba kerültek, a negyedik negyed elején három percig nem tudtak a gyűrűbe találni, viszont jól védekeztek, a játékrész derekán pedig megtalálták a nyerőemberüket Thomas Heurtel személyében: a nehezen kezelhető, de időnként zseniális hátvéd két triplával és két gólpasszal rúgta be a gallok motorját. Spissu és Fontecchio érezte a bajt, bevágtak 1-1 hármast, de így is 68-70-tel mentek bele a végjátékba. Itt előbb Spissu 2/2 büntetőjével és Fontecchio hármasával hét ponttal megugrottak az olaszok, majd Gobert és Fournier révén 73-75-re visszajöttek a franciák, majd Spissu újabb kosara után jöhetett a nyolcaddöntő ismétlése: előbb Tarpey tett vissza valahogy egy nehéz támadópattanót, majd 16 másodperccel az órán Fontecchio mindkét büntetőjét elrontotta, így Heurtel ziccere után 77-77-re módosult az állás. A végén még Fontecchio elrontott egy közepesen nehéz ziccert, jöhetett a ráadás. 

Itt Heurtel és Fournier dupláira Spissu hármassal felelt, de Heurtellel ekkor már végképp nem tudtak mit kezdeni az olaszok: újabb két ziccert tett a helyére. Melliék azért nem szakadtak le, de innentől végig ők voltak alul: bő egy perccel a vége előtt 87-85-nél Datome hármasa mellément, ezzel el is lőtték az utolsó puskaporukat. A túloldalon Gobert pöcizett egyet, majd Heurtel három passzából hat pont született, amivel a franciák végül behúzták a negyeddöntőt és készülhetnek a lengyelek elleni, pénteki meccsre. 

A franciáknál Heurtel (20 pont, 4/7 tripla, 8 gólpassz), Rudy Gobert (19 pont, 8/11 mezőnyből, 14 lepattanó) extrát hozott, Luwawu-Cabarrot 3/4 triplával szerzett 13 pontot, Yabusele 15 pontot és 7 lepattanót jegyzett, a védőspecialista hátvéd, Tarpey 8 pontot és 8 lepattanót tett a közösbe, a gallok végül elbírták, hogy a 17 pontig jutó Evan Fournier az első percek után eléggé visszafogott teljesítményt nyújtott (17 pont, 6/17 mezőnyből). Az olaszoknál Fontecchio (21 pont, 4/7 tripla, 5 lepattanó) remek meccsét elhomályosította a két kihagyott büntető és az elrontott ziccer, így Marco Spissu 21 pontja (4/5 tripla), Nicolo Melli 10 pontja és 7 gólpassza, illetve Datome 4/9 hármasa végül nem bizonyult elégnek. 

 

Szlovénia - Lengyelország 87-90

A címvédő nem várta jó előjelekkel az összecsapást, mivel Zoran Dragic sérülés miatt nem lehetett ott a parketten, így át kellett szervezniük a rotációjukat, ráadásul Luka Doncic is összeszedett egy hátsérülést a második negyedben, ami limitálta a folytatásban - a meccs után kiderült, hogy a második félidőt már csak fájdalomcsillapító injekciókkal tudta vállalni, bár Doncic nem keresett kifogásokat, elismerte, hogy eleve nem játszott jól, és a lefújást követően gratulált a lengyel csapatnak. 

Az első percektől látszott, hogy a lengyelek igyekeztek elvenni a szlovén klasszis dobásait, besűrítették előtte a területeket és arra is figyeltek, hogy nagyon távolról se tudjon kísérletezni, Doncic így inkább passzolt, amikből különösen Mike Tobey élt, plusz Goran Dragic is hamar felvette az utazósebességet. A túloldalon ugyanígy tett a Ponitka-Slaughter páros, majd a center Balcerowski is belőtte a gyűrűt, így inkább az északiak jártal előrébb. Szlovén oldalon a Zoran Dragic perceiből kapó Jaka Blazic kezdett el termelni, Cancar is feljavult, de Slaughter nem engedte, hogy átvegyék a vezetést (26-29). A második negyed elején Doncic igyekezett a sereg élére állni, társa viszont nem akadt, a lengyelek pedig megérezték a lehetőséget: 29-32-ről Zyskowski, Ponitka és Sokolowski kosaraival 12-0-s futást raktak össze. Itt még Goran Dragic lelassította a lengyel rohamot, de Ponitka nem engedett - a negyed hajrájában mindenben benne volt, és csak azért nem ment 20 pont fölé a különbség, mert Doncic a dudaszó előtt bevert egy hármast (39-58). 

A nagyszünetig a lengyelek 60%-kal tripláztak, Ponitka 16 ponttal, 7-7 lepattanóval és gólpasszal állt, az álom azonban rémálomba fordult a harmadik negyedben: 0/11-gyel tripláztak, teljesen szétesett a játékuk, összvissz hat pontot szereztek ebben a 10 percben. A szlovének sebességi fokozatot váltottak védekezésben, Doncic mellett Dragic és Blazic is feljavult támadásban, alig öt perc alatt 10 pontra zárkóztak. Itt egy kicsit leült a meccs, de ismét a szlovének tudtak hamarabb felpörögni, Cancar és Blazic hármasaival 60-61-nél utolérték ellenfelüket. A vezetést ugyan nem tudták átvenni, de teljesen nyílttá tették a csatát (63-64). A negyedik negyed elején Dragic és Cancar kosaraival már átbillent a mérleg, ráadásul Prepelic is talált egy hármast, 74-70-nél úgy tűnt, hogy a címvédő stabilizálni tudja az előnyét. Slaughter azonban máshogy gondolta, előbb triplát, majd 2+1-et szállított, majd Ponitkával dobatott hármast, 76-79-re már a lengyelek vezettek. Doncic itt kihagyott két büntetőt, majd kihagyott egy hármast, három perccel a vége előtt pedig beütötte ötödik személyi hibáját és kiszállt  meccsből. Ponitka itt két büntetővel, majd egy labdaszerzéssel pillanatok alatt gödörbe tette a szlovéneket, majd egy hármast és újabb 2 büntetőt a helyére küldött - 1 perccel a vége előtt 80-89-nél eldőlni látszott a csata. Prepelic, Muric és Dragic azonban még egyszer megpróbálta visszahozni a reményeket, fél perc alatt 87-90-ig kapaszkodtak fel, majd Slaughter rossz dobása után még volt egy lövésük. Prepelic nagyon távoli kísérlete azonban nem ért célt, és bár a szlovének reklamálták a faultot, az eredmény már nem változott - a lengyelek 1971 után először jutottak be a Top4-be és a franciákkal találkoznak pénteken. 

A győzteseknél Mateusz Ponitka 1995 óta (amióta a gólpasszokat számolják az Eb-n) mindössze a harmadik tripla-duplát érte el (26 pont, 16 lepattanó, 10 gólpassz, 3 szerzett labda), hű társa, AJ Slaughter 16 pontot, 6 pattanót, 4 gólpasszt és szintén 3 szerzett labdát jegyzett, mellettük pedig 10 pont fölé jutott a Zyskowski-Balcerowski-Sokolowski trió is. A címvédőnél Luka Doncic végül majdnem 35 perc alatt 14 pontig jutott 5/15-ös mezőnymutatóval, és bár szedett 11 pattanót és adott 7 gólpasszt, a 6 eladott labda és a kipontozódás most nem fért bele. Mellette a 21 pontot szerző Vlatko Cancar, illetve az összesen 30 pontot jegyző Dragic-Blazic hátvédpár dicsérhető, ugyanakkor Tobey, Prepelic és Muric ma annyira nem villogott, így érem nélkül térhetnek haza. 

A pénteki elődöntőkben: 

Lengyelország - Franciaország (17:15, M4 Sport)

Németország - Spanyolország (20:30, M4 Sport)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus