Kosár Eb: Spanyolország negyedszer Európa-bajnok!

A franciák végig futottak az eredmény után, a több lábon álló és egy extrát is szállító Hernangomezék behúzták a finálét (videókkal)..

Döntő

Spanyolország - Franciaország 88-76

Kemény játékkal indult a finálé, percekig csak büntetőkből találtak be a csapatok. Fournier szerezte az első mezőnykosarat, de az első negyed inkább Willy Hernangomezről szólt, akivel nem nagyon tudtak mit kezdeni a franciák, akik Lorenzo Brownt sem tudták lassítani, a spanyol hátvéd kedvére szervezhetett, dobhatott, majd a padról jövő Jaime Fernandez is villogott, 18-7-nél már 10 pont felett járt a differencia. A franciáknál Thomas Heurtel pörgette fel a tempót, ám a negyedet Rudy Fernandez kabinet hármasa zárta (23-14). A második játékrészt Juancho Hernangomez két hármasa nyitotta, Vincent Collet gyorsan időt is kért, és zónával, illetve három kisemberrel próbálkozott, sikertelenül: Usman Garuba zseniális labdákkal szolgálta ki Hernangomezt, aki két újabb hármast termelt. Elég volt azonban 1-2 hiba, és Okobo triplájával zárkóztak a franciák, jöhetett egy Sergio Scariolo-időkérés is. A spanyolok összekapták a védekezésüket, labdát szereztek és Brizuela triplájával, majd Hernangomez ötödik távolijával 41-22-re léptek el. Itt ismét védekezést váltottak a gallok, egészpályás letámadással igyekeztek megtörni a hispán ritmust, ami sikerült is: bár Hernangomez beverte hatodik hármasát is, egyre több hiba csúszott a játékukba. Fournierék megérezték a lehetőséget, 47-26 után egy 11-0-s futással jöttek vissza a meccsbe (47-37).  

A lepattanók és gólpasszok terén nem mutatkozott nagy különbség a felek között, ugyanakkor a spanyolok 22 pontot szereztek az ellenfél eladott labdái után, illetve 9/15 triplát szórtak be, ugyanakkor a franciák letámadása ellen igencsak szenvedtek, és a kétpontosokat csak 6/13-mal dobták - utóbbit a gallok 8/9-cel. 

Fordulás után tovább hízott a francia széria, Yabusele villámgyors hét pontja mellé Heurtel is duplát szerzett, a túloldalon egyetlen Brown-Willy Hernangomez alley-oop érkezett - a 20-2-es gall rohanás végén, 49-46-nál időt is kért Sergio Scariolo. Sikerült is rendezni a spanyol sorokat, támadásban türelmesebben játszottak, hátul pedig Jaime Fernandez lépett fel - két labdát szerzett, miközben két hármassal és egy duplával elöl is sokat tett hozzá, a hispánok egy 13-2-es etappal ültek vissza a lóra. A franciáknál ismét Okobo lépett fel, úgy tűnt, hogy megint visszazárkóznak, de az első negyedhez hasonlóan megint jött egy Rudy Fernandez-tripla, amivel újra 10 pont körül léptek el Brownék (66-57). A negyedik negyedet hatalmas birkózás vezette fel, alig estek kosarak, de a sípok is némák maradtak - a spanyol kispad technikait is kapott, mert a játékvezetők nem vették észre, hogy Rudy Fernandez dobása elérte a gyűrűt, és a franciáknak adták a labdát. 68-61-nél a meccs hőse, Juancho Hernangomez hetedik triplája nyugtatta meg övéit, majd közelebbről is eredményesnek bizonyult, miközben hátul Usman Garuba villogott. A hajrára fordulva a franciáknál Fournier igyekezett a sereg élére állni, azonban a túloldalon Lorenzo Brown előbb ziccert dobott, majd Diazt találta meg a triplánál, végül újabb duplát dobott - 80-68-nál győztesnek tűntek a spanyolok. A hajrára fordulva sem változott a játék képe, a védőspecialista Diaz újabb hármasa után már 15 volt közte, majd Heurtel kapott technikait, miután tévesen fújtak rá védőfaultot, de mindez már nem számított. A spanyol válogatott története negyedik Európa-bajnokságát nyerte meg, Rudy Fernandez a 2009-es, 2011-es és 2015-ös siker után ebből is kivette a részét. Először fordult elő, hogy a regnáló világbajnok nyerte az Eb-t - 2019-ben ráadásul csak három mostani győző, a két Hernangomez és Rudy Fernandez volt ott a kínai vb-n a hispán keretben.

A hispánoknál a hét hármast verő, 27 pontig és 5 pattanóig jutó Juancho Hernangomez volt a nyerőember, de a dupla-duplázó Lorenzo Brown (14 pont, 11 gólpassz), a 14 pontot és 8 lepattanót jegyző Willy Hernangomez, a 13 pontot és parádés védekezést bemutató Jaime Fernandez is remekelt, mellettük pedig Rudy Fernandez, Usman Garuba és Alberto Diaz is fel tudott lépni. A franciáknál Evan Fournier ugyan 23 pontig jutott, Thomas Heurtel (16 pont, 7 gólpassz) és Guerschon Yabusele (13 pont, 6 gólpassz) is kiválóan játszott, viszont csak a három triplát vágó Okobo nyújtott érdemi segítséget - a 6 pontot, 6 lepattanót és 2 blokkot jegyző Rudy Gobert nem sok hatással volt a mérkőzésre. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus