Kosár Eb: vasárnap spanyol-francia döntő a kontinenstornán

A franciák gálázva verték a fáradt lengyeleket, a spanyolok a negyedik negyedben fordítva rontották el a németek ünnepét.

Elődöntők

Lengyelország - Franciaország 54-95

Ponitka duplájával indult a mérkőzés, de a franciák gyorsan átvették a játék irányítását: támadásban ugyan csak Yabusele és Fournier villogott, védekezésben viszont mindenki nagyon odatette magát. A labdás embereket egészpályán igyekeztek lassítani, félpályán pedig nagyon magasra tolták fel a védekezésüket, amivel teljesen szétszedték Ponitkáék ritmusát. A szlovének ellen tripla-duplázó vezér inkább csak szenvedett és erőlködött, nélküle eléggé elképzelés nélkül támadtak a lengyelek, akiknél szinte csak Slaughter tudott érvényesülni (9-15). A második negyedben sem változott a játék képe, a franciák védekezése egyre jobban elbizonytalanította az ellenfelet, senki nem tudott a sereg élére állni. Védekezésben azért nem voltak rosszak Balcerowskiék, a Heurtel, Tarpey és Poirier vezette franciák mindössze 34 pontig jutottak az első félidőben, azonban a lengyel támadójáték borzasztó rosszul nézett ki, és nem is nagyon látszott kiút (18-34). 

Egy magyar vonatkozású érdekesség: Eb-elődöntőben utoljára a magyar válogatott maradt 20 pont alatt az első félidőben - 1946-ban, Csehszlovákia ellen...

A második félidő elején sem tudott felpörögni Ponitkáék játéka, Fournier és Yabusele kosaraival hamar 20 pont fölé nőtt a differencia. A lengyeleknél itt jött egy jó perc, amikor két kosarat is szereztek, de aztán megint a Collet-legénység pillanatai következtek - 23-39 után Fournier, Tarpey és Albicy vezetésével futottak egy 13-2-t, amivel bevitték a döntő ütést. Slaughterék itt még megpróbáltak egy kisebb futást csinálni, de Heurtel és Okobo is beindult, a kisszünetre minden lényeges kérdés eldőlt (36-64). A negyedik negyed elején Okobo, Fall és Heurtel még egy rohamot vezényelt, a különbség villámgyorsan megközelítette a 40 pontot, itt pedig Igor Milicic elkezdte kiüríteni a kispadot. A végjáték már teljesen izgalommentesre sikeredett, a franciák tartották a különbséget és vigyáztak rá, hogy senki ne játsszon sokat és egészséges maradjon a vasárnapi döntőre. 

A láthatóan enervált lengyeleknél senki nem érte el a 10 pontot, 21-40-re vesztették el a lepattanózást, mindössze 33%-kal tripláztak, 14 gólpasszukra 16 eladott labda jutott, a végére fel is adták és inkább a bronzmeccsre készültek - 1939, 1965 és 1967 után negyedszer végezhetnek dobogón. A franciáknál messze kiemelkedett Guerschon Yabusele (22 pont, 4/6 tripla), aki az első perctől kezdve vezér volt, de gyakorlatilag az egész keret érdemben hozzá tudott tenni, mind a 12 játékos szerzett mezőnykosarat, 32 gólpasszt és 6 blokkot osztottak ki, 58%-kal tripláztak, 62%-kal zártak mezőnyből, uralták a lepattanózást - ha ezt a csapatjátékot tovább tudják vinni a döntőre, ott is bőven esélyesek, 2013 után megszerezhetik második Eb-címüket. 

 

Németország - Spanyolország 91-96

Nem sokat haboztak a felek, azonnal egymásnak estek: az egyik oldalon Daniel Theis, Franz Wagner és Voigtmann szerezte a kosarakat, majd a negyed végefelé Dennis Schröder is feliratkozott a pontszerzők közé, míg a túloldalon Willy Hernangomez képtelen volt hibázni, Lopez-Arestegui és Loronzo Brown is hamar bemelegedett. A játékrész végén Brizuela is két kosarat szerzett, de a negyedet Maodo Lo közel félpályás buzzere zárta (24-27). Rudy Fernandez két kabinet hármasa nyitotta a második tíz percet, a németek viszont nagyon megálltak, Gordie Herbert időt is kért. Franz Wagner igyekezett az övéi élére állni, de ekkor még Juancho Hernangomez és Lorenzo Brown révén tartotta 10 pont körüli előnyét a hispán alakulat. Ekkor lépett fel Dennis Schröder, aki kintről, bentről megszórta az ellenfelet, vele egész egyszerűen nem tudtak mit kezdeni, majd Andreas Obst hármasai is megérkeztek, így 32-41 után jött egy 14-0-s futás. Brown triplája cak átmenetileg lassította le a rohamot, Thiemann és Schröder remek megoldásaira építve öt ponttal a hazaiak mentek a nagyszünetben. Érdekesség, hogy a hazaiak 10/11, a spanyolok 1/1 büntetőt vállalhattak, míg a triplákat jobban dobták a spanyolok (5/10, illetve 7/16), emellett 83 %-kal céloztak a kétpontosokat tekintve, mégis hátrányba kerültek (51-46).

A spanyolok indították jobban a második félidőt, Brown és Diaz kosaraival pillanatok alatt feljöttek két pontra, majd Diaz 2+1-ével 55-56-nál már vezettek is. Diaz a kosarak mellett folyamatosan szívta Schröder vérét, akinek ez nem annyira ízlett - a negyed közepén viszont Wagner lépett elő, kosaraival megbontotta a hispán védekezést, akik annyira megzavarodtak, hogy egy 14-0-s sorozatot nyeltek be. Hernangomezék a játékrész végére valamelyest stabilizálták a játékukat és visszajöttek hat pontra (71-65). A záró negyedet Diaz hármasa vezette fel, akit Garuba talált meg a sarokban, és a Rockets védőspecialistája később abszolút nyerőemberré lépett elő. A németek itt még a Wagner-Schröder páros vezérletével tartották at előnyüket, 77-70-nél azonban elkezdett működni a Scariolo-legénység védekezésváltása, a triplavonal környékén elkezdték besűríteni a területeket a labdás emberek előtt, a hazaiak pedig kiestek a ritmusból. A spanyolok megérezték a vérszagot, Lorenzo Brown két duplát szerzett, majd triplát dobatott Juancho Hernangomezzel, pillanatok alatt kiegyenlítettek. Gordie Herbert időkérése sem segített, nem tudták feltörni a spanyol védekezést, elöl pedig Garuba előbb büntetőkkel juttatta előnyhöz csapatát, majd remek labdákkal találta meg Hernangomezt és Brownt. Obst hármasa csak egy pillanatra fékezte meg a spanyol armadát, Brown triplája után 80-86 állt az eredményjelzőn. 

Itt mindkét csapat kőkeményen beleállt a védekezésbe, percekig nem született pont - ráadásul Theis többször is jó helyzetből rontott. Az utolsó percre fordulva a németeknek muszáj volt elkezdeniük faultolni, és bár Brown és Willy Hernangomez 8/8 büntetőt bedobott, a németek megragadták a veszett fejsze nyelét: Obst egyszer, Maodo Lo kétszer csengetett kintről, Theis is zsákolt egyet. Lo második triplája után azonban hiába maradt még 3 másodperc az órán, Garuba az alapvonali bedobásból egészpályás passzt adott Juancho Hernangomeznek, aki zsákolt egyet, erre pedig már nem lehetett válaszolni. 

A németeknél hiába szórt 30 pontot és adott 8 gólpasszt Dennis Schröder, a végére elfogyott. Andreas Obst ezúttal is öt hármast szórt be, a végjátékban Lo is fel tudott lépni, azonban Franz Wagner nem élete meccsét játszotta (15 pont, 6/7 kétpontos, 1/6 tripla), Daniel Theis pedig a végén sokat hibázott, ezek pedig nem fértek bele. A spanyolok a második félidőre alaposan feljavították a pattanózásukat, ráadásul Lorenzo Brown (29 pont, 6 gólpassz), Juancho Hernangomez (13 pont) illetve Willy Hernangomez (16 pont) mellett két védőspecialista nyerőembert találtak: Usman Garuba (4 pont, 5 pattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) és Alberto Diaz (10 pont) nagy segítséget nyújtott a második félidőben. Ahogyan a két hármasa mellett csapata legjobb lepattanózójának bizonyuló, hat lecsorgót begyűjtő Rudy Fernandez is, aki összefogta a gárdát a végjátékban - a 37 éves veterán vasárnap az 5. Eb-döntőjében a negyedik Európa-bajnoki címét nyerheti meg. 

 

A vasárnapi menetrend:

Bronzmeccs: Németország - Lengyelország (17:15, M4 Sport+)

Döntő: Spanyolország - Franciaország (20:30, M4 Sport)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus