Kosár-vb: A görögöket is legyőzte az USA, Doncic most 34-et dobott

Remekelt Szerbia és legyőzte a brazilokat Spanyolország, láthattunk egy 39 pontos egyéni teljesítményt is: ez történt ma a kosárlabda-világbajnokságon.

B csoport

Kína – Dél-Szudán 69-89

Megszerezte története első vb-győzelméet Dél-Szudán, miután váratlanul sima meccsen gyűrte le Kínát. Az ország csak 2011 óta elismert független állam, így ez a siker nemcsak az első vb-győzelme, de az első nemzetközi sikere, így hatalmas ünneplés kezdődött a végső dudaszót követően. 

A nyolc ponttal nyert első negyed után kicsit még megakadtak az afrikaiak, Kína közelebb tudott zárkózni, de am ásodik félidőben már végig remekül védekeztek Omoték és fokozatosan meglógtak ellenfelük elől - a negyedik negyedben már stabilan vezettek és nem lehetett kérdés a győzelmük.

Egyénileg Carlik Jonest (21 pont, 6 gólpassz, 3/4 tripla) érdemes leginkább kiemelni, aki azt mondta, hogy ezzel a történelmi sikerrel még nincs vége a szereplésüknek, meg akarják lepni a szerbeket is legközelebb.

Kína legjobb dobói: Li 22/3, Zhao 13/9, Zhou 10
Dél-Szudán legjobb dobói: Jones 21/9, Kuany 16/12, Omot 14/6

 

Puerto Rico – Szerbia 77-95

A végeredmény csalóka, ennél sokkal simább győzelmet aratott Szerbia, amely az első negyedet 12 ponttal nyerte, a nagyszünetben pedig 57-27-re, kereken 30 egységgel vezetett már - lesimázta Puerto Ricót az éremesélyesnek tartott európai társaság.

Bogdan Bogdanovics (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Nikola Milutinov (12 pont, 15 lepattanó) és a 15 pontos Aleksa Avramovics mellett a Miami Heat fiatalja, Nikola Jovics is villogott, ő 17 pontot, 4 gólpasszt és 3/5 triplát jegyzett alig 23 játékperc alatt, ezúttal Guduric csendesebb teljesítménye is belefért. A szervek 52%-kal dobtak mezőnyből és gyorsindításból 21-5-re nyertek, a festékben 48-20-ra bizonyultak jobbnak, és egyetlen másodpercig sem voltak hátrányban az este folyamán.

Az európaiak egyébként 11 játékost vetettek be, és mind a 11 pontot is szerzett a találkozó során. Puerto Rico legközelebb Kína ellen harcolhatja ki a továbbjutást.

Puerto Rico legjobb dobói: Pineiro 14/9, Howard 13/9, Thompson Jr. 9/9, Ford 9/9, Waters 9/3
Szerbia legjobb dobói: Jovics 17/9, Bogdanovics 17/6, Avramovics 15/3

 

C csoport

Új-Zéland – Jordánia 87-95

Ronda Hollis-Jeffersonról szólt a derbi, aki 39 ponttal megdobta a vb eddigi csúcsát, egyelőre övé a legponterősebb egyéni teljesítmény. Az egyébként is "balkezes Kobe Bryantként" dolgozó játékos hatalmas teljesítményébe a rendes játékidő legvégén belefért egy óriási meccsmentő dobás is: faulttal együtt vágott be egy triplát, a 3+1-es játékkal pedig a semmiből tolta hosszabbításra a találkozót. Összességében 50%-kal célzott mezőnyből, 18 büntetőt harcolt ki, leszedett 9 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt is, de mindez még úgy sem volt elég Jordániának, hogy közben Freddy Ibrahim 22 pontot, 5 lepattanót és 9 gólpasszt jegyzett 3 labdaszerzéssel, Ahmad Dwairi pedig 19 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát gyártott 2-2 labdaszerzéssel és blokkal.

Új-Zéland ugyanis több lábon állt, és 52%-kal triplázott, Izayah Le'Afa 23-5-5-tel és 4/8 triplával húzta övéit, Shea Ili 15 ponttal és 10 gólpasszal dupla-duplázott és összesen öten dobtak náluk kétszámjegyűt. A rendes játékidő végét ugyan elrontották 12 pontos előnyből, de a ráadásra már nem maradt erejük a jordánoknak, Le'Afa pedig egy labdaszerzéssel és egy triplával megtörte őket, úgyhogy ők szerezték meg az első győzelmüket.

Hollis-Jeffersonnak egyébként a közönségből is zúgott a "Kobe, Kobe", tényleg úgy mozog a pályán ezen a vb-n, mint a Black Mamba...

Új-Zéland legjobb dobói: Le'Afa 23/12, Ili 15, Delany 14/9
Jordánia legjobb dobói: Hollis-Jefferson 39/3, Ibrahim 22/9, Dwairi 19

 

Görögország – USA 81-109

Simábban nyerte a meccset az USA, mint ahogy azt gondolhattuk, vagy ahogy az első meccsét lehozta Steve Kerr alakulata, de eleinte most is akadtak gondok a behúzódó védekezéssel, a görögök szépen büntették Jaren Jackson Jr. mozgását. Aztán ahogy legutóbb, úgy most is áttértek az elváltós védekezésre az amerikaiak, megérkezett a pályára az ismét nagyot hajtó Paolo Banchero, és onnantól reménytelennek, ötlettelennek, kilátástalannak tűnt a görög támadójáték - a harmadik negyedben végleg eldőlt a küzdelem, az utolsó felvonás egy lazább, könnyedebb, gyorsabb, kosárgazdagabb negyed lett.

Az amerikaiaknál Banchero remeklése mellett pedig Austin Reavest kell kiemelnünk, aki alig 17 perc alatt lett csapata legjobbja 15 ponttal, 5 lepattanóval és 6 gólpasszal, de úgy összességében a cseresor tolta meg a szekeret Haliburtonnel, Harttal, Reavesszel, Bancheróval, vagy éppen Cam Johnsonnal. Klasszisteljesítmények nélkül, de jó csapatként hozta a kötelezőt a gárda, amely végül 109 pontot kapart össze 57%-os mezőnyözéssel úgy, hogy gyorsindításból 32-6-ra (!) nyert a társaság, ez volt az igazi kulcs.

A görögöknél Papagiannis (17 pont, 8/13 mezőnyből) és Walkup (9 pont, 7 gólpassz) igyekezett, Papapetrou és Rogkavopoulos is hozzátette a magáét, de nem volt érdemi esélyük a torna favoritjával szemben, nem tudták borítani a papírformát, a második félidőben már egy szinttel végig az USA alatt mozogtak.

A meccs legjobbjának egyébként Reavest választották.

Görögország legjobb dobói: Papagiannis 17/3, Rogkavopoulos 14/6, Walkup 9, Papapetrou 9/3
Az USA legjobb dobói: Reaves 15/3, Edwards 13/3, Brunson 13/3

 

F csoport

Venezuela – Zöld-foki szigetek 75-81

Kis ország nagy sikere: a Zöld-foki szigetek ezzel a győzelemmel bizonyította, hogy nem érdemtelenül jutott a világbajnokságra. A gárda vezére a 20 pontos Will Tavares volt, aki a negyedik negyedben 10 egységnyi hátrányból hozta vissza csapatát, majd a hajrában több clutch villanással segítette győzelemhez - Edy Tavares 14 lepattanót húzott le 3 labdaszerzés és 2 blokk mellett, Ivan Almeida 4/7 triplát süllyesztett el, Betinho Gomes pedi 22 pontig jutott.

Venezuelánál hárman érték el a tízpontos határt, többször is vezettek kétszámjegyű fórral a meccs során, de a hajrában lefagytak, míg a nagy szívvel küzdő Tavaresék megoldották a kulcsjátékokat. Az alacsony színvonalú találkozó után így a története első vb-győzelmét arató Zöld-foki szigetek még meccsben maradt a továbbjutásért.

Venezuela egyébként sérülés miatt elvesztette Michael Carrerát, úgy kellett levinni a pályáról, amikor a derekához kapott.

Venezuela legjobb dobói: Cubillan 15/9, Zamora 14/12, Sojo 13
Zöld-foki szigetek legjobb dobói: Gomes 23/12, Tavares 20/3, Almeida 18/12

 

Grúzia – Szlovénia 67-88

Szlovénia sztárja ezúttal is Luka Doncic volt, a Dallas Mavericks klasszisa a legutóbbi 37 pontos meccse után 34-et szórt 10 lepattanó és 6 gólpassz mellett - ugyan nem dobott extrán, de 17 büntetőt harcolt ki, és folyamatosan sakkban tartotta a grúz védekezést. Mellette megint Prepelic (15 pont, 3/6 tripla) villogott, és most Zoran Dragic is jól játszott, így az is belefért, hogy Mike Tobey-nál kevesebbet legyen a labda - Doncicra építve elégséges támadójátékot raktak össze, amihez kiváló védekezés társult.

A grúz frontcourt nem tudott érvényesülni, Bitadze 7, Shengelia 9 pontnál állt meg és nem volt nagy hatásuk a játékra, ráadásul mindketten ki is pontozódtak - Mamukelashvili (21 pont, 7 lepattanó, 9/15 mezőnyből) igyekezett, de leginkább csak Jintcharadze (12 pont, 3/3 tripla) részéről kapott segítséget. 

A szlovének az első negyedben egyébként még nem voltak az igaziak Doncic 12 pontja ellenére, aztán a másodikban feljebb kapcsoltak és a nagyszünetben már 12 egységgel vezettek, onnantól pedig kontrollálták a derbit egészen a végéig - sőt, a negyedik negyedben tovább nőtt a távolság, Doncic triplája után 22 is volt közte.

Szlovénia ezzel a sikerrel elintézte magának a továbbjutást, a grúzok pedig a harmadik meccsen harcolhatják ezt ki.

Grúzia legjobb dobói: Mamukelashvili 21/6, Jintcharadze 12/9, Shengelia 9
Szlovénia legjobb dobói: Doncic 34/9, K. Prepelic 15/9, Dragic 12/6

 

G csoport

Elefántcsontpart – Irán 71-69

Kiélezett végjátékot vívtak a csapatok, a szoros negyedik negyedben pedig Irán öt labdabirtoklásból négyszer is eladta a játékszert, ráadásul itt pontozódott ki a támadójáték motorja, a 38 esztendős Haddadi. Így is egy labdán múlt a vége, ugyanis így is Irán vezetett hét másodperccel a vége előtt 68-69-re, ám Solo Diabete egy bátor betöréssel faultot harcolt ki, ráadásul az irániak kaptak egy technikait is, így az elefántcsontparti játékos három büntetőt dobhatott, és hidegvérrel el is süllyesztette mindhármat, ezzel megnyerte a meccset csapatának.

Nem volt túl magas színvonalú a találkozó, de a küzdelemre nem lehetett panasz, az elefántcsontpartiaknál Zouzoua nehéz ketteseket dobált be, a túloldalon pedig végül Yakhchali jutott el 19 pontig - az elenfántok ezzel megszerezték első győzelmüket a tornán annak ellenére, hogy bokasérülés miatt elvesztették Bazoumana Konét.

Elefántcsontpart legjobb dobói: Zouzoua 17/9, Sidibe 10, Dadiet 10/6
Irán legjobb dobói: Yakhchali 19/15, Amini 15/6, EHaddai 9

 

Brazília – Spanyolország 78-96

Magabiztosak voltak a spanyolok, ugyan Brazília az első negyedben még tartotta magát, sőt vezetett is, de a nagyszünetig el tudott lépni a hispán válogatott és gyorsabb játékával kifáasztotta a brazilokat.

A fordulás után megint összeszedte erejét a dél-amerikai társaság és remek védekezéssel lassította le Spanyolországot, de a záró etapra megint elfogyott az erő, és onnantól az európaiak bedarálták ellenfelüket - a negyedik negyedet 32-19-re nyerték, ott nagyon szétnyílt az olló az addig alapvetően szoros mérkőzésen.

A spanyolok kispadja 50-28-ra verte a brazilok cseréit, és a hispánok 22-8-ra győztek az eladott labdákból szerzett pontok terén, ezek voltak a főbb különbségek, illetve az, hogy ők 42%-kal tripláztak, míg a brazilok csak 26%-kal. Llullék a találkozó nagy részében vezettek is, összesen két és fél percig voltak csak hátrányban, inkább a különbség volt kérdéses, a jobb brazil percekben szorosabb volt a csata, de a vége sima lett, volt közte 21 pont is.

Egyénileg Willy Hernangomez (14 pont, 4 támadópattanó), Santi Aldama (15 pont, 8/9 büntető) és Juan Nunez (13 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) teljesítménye emelhető ki, de nagyon egységes, nagyon sokoldalú csapat benyomását keltette Spanyolország, amely így második győzelmével el is intézte a továbbjutását.

Brazília legjobb dobói: Caboclo 15, Santos 14/9, Soares 9/6
Spanyolország legjobb dobói: Aldama 15/3, W. Hernangomez 14, Nunez 13/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus