Kosár-vb: Kanada 30 ponttal győzte le Franciaországot

Kiütés lett a rangadóból, az ausztrálok szétszedték a finneket, kicsit megizzadtak az olaszok, nem hibáztak a litvánok, a montenegróiak és a németek sem. Ez történt a vb első napján.

 

A csoport

Angola – Olaszország 67-81

Luigi Datome 12 percet játszott az olaszoknál, akik végül a negyedik negyedben elégelték meg az angolai ellenállást – a záró etapot még csak négypontos fórral kezdte a talján válogatott, de ott sebességet tudott váltani és végül hozta a kötelezőt. A záró etap elején felkeményedett az olasz védekezés, megfogták az afrikaiakat, tudtak indulni, elkapták a ritmust, gyorsan meglógtak 8-10 ponttal, és innen már nem volt visszaút.

Simone Fontecchio 19 pontot szórt, Stefano Tonut 8/8 büntetővel segített, Nicolo Melli nagyon hasznos mezőnymunkát végzett, a padról pedig Giampaolo Ricci tett hozzá 12 pontot – ezúttal az 5/31-es (16,1%) triplázás is belefért, mivel Angola alig érte el a 35%-ot mezőnyből, és csak 4/30-at dobott távolról.

Érdekesség, hogy az olaszok szövetségi kapitánya, Gianmarco Pozzecco a meccs után elnézést kért játékosaitól, mert túlságosan ideges és negatív volt a találkozó során, ami átragadt a pályán lévőkre is – Nicolo Melli szerint is túl feszültek voltak most a fizikális angolaiak ellen, de a lényeg, hogy találtak módot a sikerre.

Angola legjobb dobói: Dundao 19/12, Fernando 13, Goncalves 7
Olaszország legjobb dobói: Fontecchio 19/3, Tonut 18, Ricci 12/3

A meccs összefoglalója:

 

Dominikai Köztáraság – Fülöp-szigetek 87-81

Ez volt a játéknap első szoros mérkőzése, közel voltak egymáshoz a csapatok szinte végig. A Fülöp-szigeteket a várakozásoknak megfelelően Jordan Clarkson próbálta a hátára venni, de a sok jó megoldása mellett sokat hibázott is: 28 pontot szórt 9/24-es mezőnymutatóval, 7 gólpasszára 8 eladott labda jutott, ráadásul a hajrára kipontozódott, és a legfontosabb időszakban nem tudott segíteni csapatát.

A dominikaiaknál szintén a várakozások szerint alakultak a szerepek, Karl-Anthony Towns volt a vezér, de ő sem dobott jól: a center 5/16-os mezőnyözéssel jutott el 26 egységig annak köszönhetően, hogy 15/16 büntetőjét bedobta – volt 10 lepattanója, 4 faultja és 5 eladott labdája.

A hajrában aztán három és fél percnél, egy támadófaulttal pontozódott ki Clarkson 79-76-nál, Towns és Victor Liz duplája után pedig Scottie Thompson eladott labdája zárta le a meccset fél perccel az órán, 84-79-nél – ezt követően már nem volt esélyük Ramoséknak.

A Dominikai Köztársaság legjobb dobói: Towns 26/3, Liz 18/6, Feliz 12/6
A Fülöp-szigetek legjobb dobói: Clarkson 28/3, Fajardo 16, Ramos 13/6

 

D csoport

Mexikó – Montenegró 71-91

Nik Vucevic oktatófilmjét hozta a találkozó, a center azt csinált, amit csak akart: végül 27 pontját 11/15-ös mezőnyözéssel és 3/3 triplával hozta össze, ráadásul volt 10 lepattanója és 2 blokkja is, abszolút megkerülhetetlen erő volt mindkét palánk alatt. Mellette a magyar bajnokságban is megforduló Kendrick Perry (16 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) is csillogott, míg a padról Nikola Ivanovic tett hozzá 14 pontot és 3/6 triplát – csapatszinten 50% felett mezőnyöztek és 45%-kal tripláztak, nem adtak esélyt Mexikónak.

A közép-amerikai válogatott 16 labdát adott el, és sem elöl, sem hátul nem tudott végig egyenrangú ellenfél lenni – az egálra hozott első negyed után elbillent a meccs, a sima végeredményt pedig az utolsó játékrészben alakította ki Montenegró, addigra elfogytak a mexikói kezek és lábak.

Perry és Vucevic kapcsolata már most jól néz ki, mindketten dicsérték is egymást - ezt a párost érdemes lesz figyelni a folytatásban.

Mexikó legjobb dobói: Cruz 16/3, Ibarra 13, Jaimes 12/3
Montenegró legjobb dobói: Nik Vucevic 27/9, Perry 16/6, Ivanovic 14/9

 

Egyiptom – Litvánia 67-93

Hamar kényelmes előnyt épített ki a litván válogatott, amely 26-12-re nyerte az első negyedet, és onnantól kontrollálta a találkozót, Egyiptom nem tudott igazi választ megfogalmazni - átmenetileg tudott közelíteni, de nyomást nem tudott helyezni ellenfelére.

Litvánia úgy is kényelmesen nyert, hogy Jonas Valanciunas csak negyedórát játszott faultgondok miatt, bár ennyi idő alatt is volt 15 pontja és 10 lepattanója. A gárda amúgy is dominált lepattanózásban, 22 támadót szedett le, és 53-34-re vitte el a lecsorgók csatáját, ezzel tudta kézben tartani a találkozó ritmusát annak ellenére, hogy nem dobott jól. 

Margiris Normantas 18 ponttal lett a legjobb dobó, Eimantas Bendzius szórt még be 3/7 triplát, és végül mind a 12 litván játékos képes volt pontot szerezni, ez is beszédes adat. Az egyiptomiaknál négyen dobtak kétszámjegyűt, és leginkább Assem Marei (14 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) nevét lehet kiemelni, de természetesen nem voltak egy súlycsoportban jóval magasabban jegyzett ellenfelükkel.

Egyiptom legjobb dobói: Marei 14, El Gendy 13/9, Mahmoud 11
Litvánia legjobb dobói: Normantas 18/9, Valanciunas 15/3, Bendzius 10/9

 

E csoport

Finnország – Ausztrália 72-98

Rangadót vártunk, sima meccs lett belőle, az olajozottan dolgozó Ausztrália ízekre szedte a finn válogatottat. Az ausztráloknál Patty Mills szokás szerint remekelt (25 pont, 8 lepattanó, 2 gólpassz, 4 labdaszerzés), de ezúttal Josh Giddey is felnőtt mellé, aki parádésan debütált a vb-n: 14 ponttal, 9 lepattanóval és 8 gólpasszal közelített egy tripla-duplát, így ő lett az első játékos LeBron James óta, aki 10-5-5-tel zárta az első vb-meccsét.

A finnek nagyjából másfél negyedet bírtak, aztán a Giddey–Mills duó Joe Inglesszel kiegészülve lerohanta az európaiakat még a nagyszünet előtt, megfordították a mérkőzést, és onnantól szárnyaltak, egy ponton már 29 egységgel is vezettek, és összességében látványos, szórakoztató játékkal arattak sima győzelmet.

A finneknél Lauri Markkanen ugyan eljutott 19 pontig, 8 lepattanóig és 4 gólpasszig, de érdemi hatása neki sem volt a találkozóra, a 10%-kal gyengébben dobó finneknek nem volt esélyük a győzelemre.

Finnország legjobb dobói: Markkanen 19/3, Salin 13/12, Jantunen 8/3, Madsen 8
Ausztrália legjobb dobói: Mills 25/6, Giddey 14, Ingles 13/9

 

Németország – Japán 81-63

Egy félidő alatt elintézte a Rui Hachimura nélküli japán csapatot Németország, az európaiak az első negyed végén 12, a nagyszünetben pedig 22 ponttal vezettek, a folytatásban már "csak" menedzselték a masszív különbséget, és különösebb gond nélkül, könnyedén nyerték meg a találkozót.

Ugyan távolról csak hat dobásuk ért célt, de egyrészt a japánok is ugyanígy szenvedtek, másrészt közelebbről már hozták az elvárt szinten a németek – Mo Wagner (25 pont, 9 lepattanó, 10/14 mezőnyből) és Dennis Schröder (14 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) volt a vezér, de Daniel Theis is hozott egy 13-6-3-at, Franz Wagner pedig a pocsék dobóformájával együtt is hasznos munkát végzett.

A csak 35%-kal dobó japánoknál Yuta Watanabe dobott 20 pontot 19 mezőnykísérletből és Yudai Baba jutott még el 15 egységig.

Németország legjobb dobói: M. Wagner 25/6, Schröder 14/6, Theis 13
Japán legjobb dobói: Watanabe 20/6, Baba 15/3, Hawkinson 9/3

 

H csoport

Lettország – Libanon 109-70

Gálagyőzelemmel nyitotta a tornát Lettország, amely megmutatta, hogy Kristaps Porzingis nélkül is képes gyorsan, veszélyesen, ötletesen kosárlabdázni. Ezúttal Dairis Bertans vitte a prímet, aki 6/7 triplát süllyesztett el, Davis Bertans 3/7-et tett hozzá, Rolands Smits 7/7 duplával és 7 lepattanóval jeleskedett, de összesen hét játékosuk jutott el kétszámjegyű ponttermésig, csapatszinten pedig 59,2%-os mezőnymutatót és 51,4%-kal bevert 18 triplát írtak fel a statisztikai lapjukra.

Libanonnak így nem volt esélye, az első negyed után tíz, a nagyszünetben pedig már huszonöt pont volt a csapatok közötti különbség (a 11 lett triplából eddig hatot jegyeztek Bertansék), Omari Spellmanék pedig igazán a fordulás után sem tudtak változtatni a játék menetén, így a papírformának megfelelő kiütéses vereséggel indítottak.

Lettország legjobb dobói: Dairis Bertans 20/18, Smits 17/3, Grazulis 12
Libanon legjobb dobói: El Darwich 19/3, Spellman 18/12, Arakji 14/3

 

Kanada – Franciaország 95-65

A játéknap rangadójának vártuk, de egyoldalú gála lett belőle: Kanada esélyt sem adott a most is éremre vágyó Franciaországnak. A kanadaiaknak kellett egy félidő, mire bemelegedtek, az első negyedet még a franciák nyerték 18-14-re, de a nagyszünetben már az amerikaiak vezettek, a fordulás után pedig földbe gyalulták ellenfelüket: a teljesen széteső, atomjaira hulló gall válogatott összesen 25 (!) pontot tudott dobni a teljes második félidőben, a harmadik negyed végére eldőlt az összecsapás.

A franciák eladtak 17 labdát, 15-6-ra bukták el a támadópattanózást, és csapatszinten csak hat triplát tudtak bedobni, Nic Batum nulla pontot dobott, Nando de Colo lassúnak tűnt, Evan Fournier ugyan beszórt 21 pontot, de 3/13 tripla kellett hozzá, Rudy Gobert-hez pedig alig jutott el a labda - nem működött a franciák támadójátéka, és amint szétesett a meccs eleji védekezés, már csak bottal üthették Kanada nyomát.

Ott ellenben parádézott Shai Gilgeous-Alexander (27 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz), 18 pontot szórt Kelly Olynyk, 4/8 hármast bombázott be Nick Alexander-Walker, és 5/6-tal mezőnyözött Dillon Brooks. Az is belefért, hogy 5 ponttal és 1/10 dobással zárjon RJ Barrett, hogy 3/12-t dobjon Lu Dort, és hogy csendes meccset hozzon Dwight Powell - rendkívül impresszív teljesítményt nyújtott a gárda, egyértelműen a nap legjobbját. 

Kanada legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 27/3, Olynyk 18/6, Alexander-Walker 12/12, Brooks 12/3
Franciaország legjobb dobói: Fournier 21/9, De Colo 12/6, Lessort 12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus