Kosár-vb: Kikaptak a kanadaiak, a szerbek és a spanyolok is

Két csoport teljesen nyílt, mindkettőben 3-1-gyel áll minden csapat - 20 triplát dobott Németország - Montenegró szétpattanózta, de megverni nem tudta a Team USA-t - továbbjutott Szlovénia és Litvánia is.

I csoport

Szerbia - Olaszország 76-78

Korábban zsinórban hétszer győzte le az olaszokat Szerbia, de 2021-ben, 2022-ben és most is a taljánok bizonyultak jobbnak, sorozatban harmadszor fektették két vállra nagynevű ellenfelüket. Most sem ők voltak az esélyesek, hiszen a szerbek 3-0-val, magabiztos játékkal jutottak tovább, míg az olaszok kicsit erőlködtek a csoportkörben, de Simone Fontecchio parádéja győzelmet ért a kékmezeseknek: a Utah Jazz játékosa kereken 30 pontot termelt 11/15-ös mezőnymutatóval, extra dobásokkal és kevés hibával, 7 lepattanóval, az ő kiemelkedő produkciója pedig eldöntötte a csatát.

Pedig a szerbek 16 ponttal (!) is vezettek már, amikor a harmadik negyed elején úgy tűnt, hogy felrobbantják az arénát: egy 18-4-es rohammal jöttek ki az öltözőből, minden arra utalt, hogy eldőlhet a küzdelem. Az olaszok azonban nem hogy megtörtek volna, hanem egyenesen feltüzelte őket a szakadék szélére kerülés, egy 17-2-es futással válaszoltak, majd a negyedik negyed elején már egálban voltak úgy, hogy Luigi Datome egymaga tíz pontot dobott alig 90 másodperc leforgása alatt.

A szerbek pedig nem tudták elállítani a vérzést, Olaszország lendületben maradt, a 17-2-es futás 28-7-ig nyúlt, és bár az utolsó percben Marko Guduric egy triplával még visszahozta 74-76-ra Szerbiát, Fontecchio azonnal válaszolt, erre pedig már nem érkezett érdemi válasz.

A szerbek borzasztóan dobtak, Bogdan Bogdanovics például 1/13-as triplamutatóval zárt, az utóbbi két meccsen remeklő Nikola Jovics egyetlen dobását tudta a gyűrűbe szenvedni, megállt az egész támadójáték, a szoros, kemény összecsapáson pedig döntő faktornak bizonyult az, hogy Fontecchio sorra oldotta meg az extra helyzeteket, egy-egyes szituációkat. A szerbek így elszenvedték első vereségüket a tornán, az olaszok pedig 3-1-re javultak és megteremtették az esélyüket a továbbjutásra.

Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 18/3, Dobrics 15/3, Milutinov 14
Olaszország legjobb dobói: Fontecchio 30/6, Spissu 14/9, Datome 10/6

 

Dominikai Köztársaság - Puerto Rico 97-102

Ezen a meccsen már Karl-Anthony Towns is a tudásához méltó teljesítményt nyújtott, a csoportkörben ugyan kicsit még akadozott a játéka, de ezúttal nagyon összekapta magát: végül 39 ponttal, 10 lepattanóval és 2 blokkal zárt a Dominikai Köztársaság centere, igazi klasszisteljesítményt nyújtott.

Viszont a túloldalon emberére akadt Tremont Waters révén, aki szintén az eddigi legjobb meccsét hozta a vb-n: ő 37 pontig jutott 7 lepattanóval, 11 gólpasszal, 4 labdaszerzéssel és 7/13 triplával - összességében még túl is nőtt Townson.

A fordulatos meccsen pedig Waters vezetésével végül kulcsfontosságú győzelmet tudott aratni Puerto Rico úgy, hogy a második negyedben összeomlott a társaság és már tíz pont feletti hátrányban is járt. A negyedik negyedben már végig kiegyenlített küzdelmet láthattunk, olyannyira, hogy egy perccel az órán egyenlített Waters 95-95-nél, majd 40 másodpercnél George Conditt kiosztott egy hatalmas blokkot és elvett ezzel egy könnyűnek tűnő kosarat Dominikától, majd a támadásból John Holland bevágott egy lélekölő hármast Waters gólpassza után. 24 másodpercnél Towns próbált hős lenni, de elrontotta a maga tripláját, Waters bedobott két büntetőt és innen már nem volt visszaút, rendkívül kiélezett, izgalmas találkozó végén az utolsó egy percben aratott iszonyatosan fontos győzelmet Puerto Rico

Ezzel az az izgalmas helyzet állt elő, hogy a csoportban mind a négy csapat 3-1-gyel áll, jelenleg a pontkülönbségek állítják fel az alábbi sorrendet, de mindebből az következik, hogy aki vasárnap az utolsó játéknapon nyer, az továbbjut, aki kikap, az pedig kiesik.

A Dominikai Köztársaság legjobb dobói: Towns 39/12, Feliz 22/12, Quinones 13/6
Puerto Rico legjobb dobói: Waters 37/21, Conditt 18, Howard 11/3

 

A csoport állása:

1. Szerbia 3-1
2. Dominikai Köztársaság 3-1
3. Olaszország 3-1
4. Puerto Rico 3-1

 

J csoport

USA - Montenegró 85-73

Az első félidő szoros küzdelmet hozott, az USA ugyan többször vezetett és amikor gyors támadásokat tudott vezetni, akkor jobban nézett ki, de összességében inkább Montenegró ritmusában zajlott a találkozó, le tudta lassítani ellenfelét az európai gárda, elvette a ritmusát, és végül a nagyszünetben egy ponttal, 38-37-re vezetett is. A fordulás után egy kicsit megint fel tudott gyorsulni az amerikai csapat, pár ponttal meglépett, de a harmadik negyedben még végig kapaszkodtak a montenegróiak, aztán a záró etapra elfáradtak - elöl-hátul jöttek a figyelmetlenségből, dekoncentráltságból adódó hibák, majd 64-62 után szépen meglógott a Team USA.

Az utolsó hét percben tíz pontot vert ellenfelére Steve Kerr legénysége, Anthony Edwardsnak volt egy rendkívül fontos triplája, aztán az ellenfél alapvonalán szerzett labdát Nik Vucevictől, amit be is zsákolt, de annyira azért nem voltak pontosak az amerikaiak, így még itt sem dőlt el a küzdelem. Végül aztán nagyjából az utolsó három percben jött a kegyelemdöfés, Austin Reaves clutch hármasa után már hét pont volt közte, aztán két gyors kosár következett, és amikor fél percnél Jaren Jackson Jr. mindkét büntetőjét bedobta, már nem volt miről beszélni - nem könnyen, nem gálázva, de kiharcolta a győzelmet az USA.

Egyéni extrát egyébként nem láttunk, Edwards ugyan eljutott 17 pontig, de 16 dobás kellett hozzá (bár 0/5-tel állt a nagyszünetben, utána már jól játszott), Reaves 12 pontjába az említett clutch tripla és kilenc büntető fért bele, Tyrese Haliburton tett még hozzá 10 pontot és 6 gólpasszt, de például a Brunson-Ingram páros közös erővel dobott összesen hat pontot, Jaren Jackson Jr. egyetlen lepattanót sem szedett le, Cam Johnson pedig pályára sem került. A csapatszinten összesen bedobott öt tripla (26%) és a 19 gólpassz is jelzi, hogy támadásban nem álltak a helyzet magaslatán, ráadásul 23-2-re nyertek leindításból, vagyis a félpályás játékuk eredményessége közelített a nullához.

Montenegró tette, amit tudott, és főleg lepattanózásban domborodott ki az előnye, azt ugyanis 49-31-re nyerte meg a gárda, 23-8 lett a támadópattanók csatája, a második esélyből szerzett pontok terén pedig 22-3-ra diadalmaskodott, de ez a dominancia sem volt elég végül a bravúrhoz. Nik Vucevic végül 18 ponttal és 16 lepattanóval zárt, ő Radonciccsal és Dubljeviccsel trióban 17 (!) támadópattanót húzott le, de a 40%-os mezőnyözés, az 5/20-as triplázás és a 22 eladott labda megbosszulta magát - kreálni csak Kendrick Perry tudott, egy kicsit nagyobb tűzerőre lett volna szükség a győzelemhez.

Az USA legjobb dobói: Edwards 17/3, Reaves 12/3, Jackson Jr. 11
Montenegró legjobb dobói: Vucevic 18/3, Perry 14/6, Simonovic 9, Ivanovic 9/3

 

Litvánia - Görögország 92-67

A végeredményből nem gondolnánk, de ez két negyeden keresztül egy kiegyenlített, szoros, érdekes mérkőzés volt, majd a fordulás után ledózerolta ellenfelét Litvánia. Az első félidőt a görögök zárták még előnnyel, ugyanis két remek formában lévő játékosuk alaposan megszórta magát: Larentzakis és Walkup fejenként 15-15 pontot és összesen 6/10 triplát tett a közösbe, úgyhogy 43-39-re vezettek azzal, hogy ez a két játékos 30 pontot vállalt.

A nagyszünetet követően azonban elfogyott a tudomány, Walkup hat, Larentzakis két pontot dobott ezután összesen, más pedig nem tudott előlépni, így lenullázta magát a görög támadójáték: a teljes második félidőben összesen 24 pontot szerzett a társaság, a negyedik negyedre már annyira ötlettelenek voltak a hellének, hogy kilenc egységet tudtak feltenni a táblára.

A remekül védekező, szigorú litvánok így összességében sima győzelemmel jutottak tovább a második körbe, 62%-kal dobtak mezőnyből, 62%-kal tripláztak (!), Valanciunas (15 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk), Jokubaitis (19 pont, 6 gólpassz, 3/3 tripla), Brazdeikis (18 pont, 7/7 mezőnyből) és Bendzius (15 pont, 3/4 tripla) is nagyot játszott, így szenzációs teljesítménnyel nyertek ismét.

A görögöknél a két említetten kívül senki nem érte el a tíz pontot, Papanikolau egyáltalán nem talált a gyűrűbe, Papagiannis négy pontot szerzett, Papapetrou 3/8-at dobott, Thanasis Antetokounmpo két pontot tudott hozzátenni - összességében 36%-kal mezőnyöztek és csapatként 11 gólpasszt osztottak ki, ezek vereséghez illő számok. Ezzel a pofonnal pedig véget is ért számukra a vb érdemi része, már nem juthatnak tovább.

Litvánia legjobb dobói: Jokubaitis 19/9, Brazdeikis 18/9, Valanciunas 15
Görögország legjobb dobói: Walkup 21/15, Larentzakis 17/9, Papapetrou 9/3

 

A csoport állása:

1. USA 4-0 - továbbjutott
2. Litvánia 4-0 - továbbjutott
3. Montenegró 2-2 - kiesett
4. Görögország 2-2 - kiesett

 

K csoport

Németország - Grúzia 100-73

Második kör ide vagy oda, a németek folytatták a parádét és igazi gálaelőadást rendezve szedték szét Grúziát. A germán együttes kereken 20 triplát süllyesztett el, ami a világbajnokságok történetének második legjobb adata, és ennek köszönhetően könnyedén megszórták ellenfelüket - ugyan az első félidő szorosan alakult, de a harmadik negyedben egy 14-0-t futottak úgy, hogy zsinórban három hármast emeltek a gyűrűbe, ezzel a futással pedig eldöntötték a küzdelmet, Grúzia nem tudott már válaszolni.

Maodo Lo egymaga 6/6 triplát bombázott be, és 5 gólpasszt is kiosztott, Dennis Schröder 16 pontig és 7 asszisztig jutott, Moe Wagner 14-6-5-tel zárt, csapatszinten pedig 52,4%-os mezőnyözéssel, 57%-os triplázással és 33 gólpasszal fejezték be a találkozót. A grúzoknál Shengelia és Bitadze sem őrült meg, Mamukelashvili 19 pontja pedig nem bizonyult elégnek, főleg nem csapatszinten bedobott hét triplával.

A grúzok ezzel kiestek, a németeknek pedig Schröder miatt kell aggódniuk, aki egy kisebb sérülést szedett össze a harmadik negyedben, márpedig ez nem igazán fér bele nekik a folytatásban.

Németország legjobb dobói: Lo 18/18, Schöder 16/6, M. Wagner 14/6
Grúzia legjobb dobói: Mamukelashvili 19/3, Bitadze 15/6, Shengelia 12/3

 

Szlovénia - Ausztrália 91-80

Luka Doncic ezúttal kevésbé volt MVP, ugyanis faultgondokkal küzdött, a harmadik negyedben már beütötte a negyedik faultját, amúgy sem vállalt sokat, viszont eladogatta a labdákat, így nagyon kellett Mike Tobey extrája ahhoz, hogy a szlovének ennek ellenére vezettek - főleg, hogy Doncic nélkül azért a társak nem villogtak, a Dragic-Prepelic kettős leginkább a kapufákat dobálta. 

Ezzel együtt Szlovénia végig vezetett, az első félidőben volt már kétszámjegyű is a különbség, de Ausztrália Patty Mills (17 pont, 8 lepattanó) és főleg Josh Giddey (25 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 11/18 mezőnyből) vezetésével végig látótávolságon belül maradt, a harmadik negyed végére négy pontig zárkózott, és még a záró etap elején is abszolút partiban tudott lenni.

Ott viszont szétnyílt az olló, 66-64 után két fontos kosárral ismét lerázta magáról ellenfelét a szlovén válogatott, majd bő négy perccel a vége előtt Cebasek emelt be egy hatalmas triplát, amivel tíz pont fölé nőtt a különbség, és erre már nem érkezett válasz Ausztráliától - amikor három és fél percnél Prepelic is betalált kintről, már nem volt kérdéses a győztes kiléte.

A szlovének így összességében a meccs közben kicsit meginogtak, főleg Doncic nélkül, és emiatt sokáig szoros volt a küzdelem a jó kezdésük után, de végül nem hibáztak, és 4-0-val be is biztosították a továbbjutásukat a második körbe. Doncic végül 19 ponttal, 7 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, Tobey 18 pontot, 12 lepattanót és 5 gólpasszt tett a közösbe, és azért a Dragic-Hrovat duó 1/13 tripláját leszámítva távolról is veszélyesek voltak.

Ausztrália ezzel a 2-2-vel viszont kiesett: Grúziához hasonlóan búcsúzik a tornától, a szlovének és a németek pedig biztosan továbbjutottak.

Szlovénia legjobb dobói: Doncic 19/6, Tobey 18/3, Prepelic 11/6
Ausztrália legjobb dobói: Giddey 25, Mills 17/9, Exum 13/3

 

A csoport állása:

1. Németország 4-0 - továbbjutott
2. Szlovénai 4-0 - továbbjutott
3. Ausztrália 2-2 - kiesett
4. Grúzia 2-2 - kiesett

 

L csoport

Spanyolország - Lettország 69-74

Végig szoros, kiélezett, fizikális küzdelmet láthattunk, nem alakultak ki nagy különbségek, főleg az első félidőben haladtak fej-fej mellett a csapatok, aztán ugyan a harmadik negyedben kicsit meglógtak a spanyolok, de hamar válaszoltak a lettek és a hajrá már ismét rendkívül kiélezett csatát hozott. Összességében mindkét gárda a védekezésével próbált nyerni, keményen, agresszíven léptek fel a zárásoknál, nagyot brusztoltak a palánkok alatt, igazi klasszikus európai kosárlabdát láthattunk, de az igazán jó támadójáték elmaradt.

Azonban amint a lettek visszajöttek a 12 pontos hátrányukból, már ők maradtak lendületben, a záró etap közepén egyenlítettek, és a felek egállal mehettek neki az utolsó három percnek. A clutch játékokból pedig a belendülő lettek jöttek ki jobban: 65-65-nél Davis Bertans vágott be egy nagy triplát, aztán az oda-vissza hibák után Rodions Kurucs oldott meg egy-egyben egy szép horogdobást, majd Willy Hernangomez hagyott ki egy büntetőt. Ugyan az utolsó fél percben Dario Brizuela utolsó triplájával visszajöttek még a spanyolok két pontra, de kilenc másodperccel az órán, mínusz háromnál elrontotta a szépítő kettest, amivel lezárta a meccset - Kurucs büntetői beállították a végeredményt, így Lettország a franciák kiejtése után újabb nagy skalpot gyűjtött be.

A spanyolok egyébként csak magukat okolhatják a vereségért: 40%-kal dobtak mezőnyből és 11 (!) büntetőt hibáztak el, ez egy ilyen szoros mérkőzésen nem vérhetett bele - a 14 pontos Willy Hernangomezen és a 3/4 triplás Brizuelán kívül pedig gyakorlatilag mindenki elfogyott, erőtlennek bizonyult náluk. A letteknél öten is tíz pont fölé jutottak, Bertans 16-ot szórt 3/7 triplával, Kurucs közelített egy dupla-duplához, de Zoriks és Zagars is hozzátette a magáét.

Spanyolország legjobb dobói: W. Hernangomez 14, Brizuela 11/9, Garuba 11
Lettország legjobb dobói: Bertans 16/9, Kurucs 13, Grazulis 11/3, Smits 11/3, Roziks 11/6

 

Kanada - Brazília 65-69

Először került nehéz helyzetbe a világbajnokság során Kanada, és nem is tudta megoldani a torna eddig talán legmeggyőzőbb csapata. Pedig a második negyedben úgy tűnt, hogy minden rendben van, a gyengébb kezdés után elöl-hátul a kanadaiak diktáltak, és meglógtak 12 ponttal, csak egy buzzer triplával jött vissza tízen belülre a nagyszünetig Brazília. Ezt követően viszont a dél-amerikaiak védekezése érvényesült, szétzilálták a sokat hibázó kanadaiak játékát, és végül egy pontszegény, kosárszegény, szenvedős, erőlködős meccs végén életben maradást jelentő győzelmet arattak. 

A harmadik negyedben még csak közelítettek Caboclóék, aztán a negyedikben már abszolút ők irányítottak és szinte lenullázták a kanadai támadógépezetet, ezzel visszajöttek egálra, sőt meg is fordították a találkozót. Az utolsó másfél percnek Lu Dort 1/2 büntetője után 60-60-as egállal mentek neki a felek, de aztán jött az addig csak egy kosarat szerző Yago Santos, aki előbb a támadóidő végén dobott egy clutch duplát, majd védekeztek egy jót a brazilok (lejárt a kanadai támadóidő) és ismét jött a dél-amerikaiak vezére, aki egy újabb clutch kettessel eldöntötte a derbit 26 másodperccel a végső dudaszót megelőzően. Az időkérés után Dort eladta a labdát, ezzel véget is ért a meccs, így az eddigi brillírozó Kanada elszenvedte első vereségét a tornán, Brazília pedig egy bravúrgyőzelemmel életben maradt és következőleg a lettek ellen kiharcolhatja a nyolc közé jutást.

A braziloknál egyébként Caboclo (19 pont, 13 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) mellett a meccsnyerő dobásokat elsüllyestő Yago Santost (8 pont, 10 gólpassz, 0/6 tripla) kell kiemelni, Gui Santos tíz pontot dobott, de végül az extra védekezés és a clutch teljesítmény hozta meg a sikert, nem a 40%-os mezőnyözéssel és a 19%-os triplázással nyertek. A kanadaiaknál Shai Gilgeous-Alexander 23 pontot szórt (8/18 mezőnyből, 2 gólpassz), Dort dobott 17-et, de csapatként most csak szenvedtek, a Barrett-Brooks páros például kőkemény 1/11-es mezőnymutatót hozott össze közös erővel, amihez Nick Alexander-Walker egymaga hozzápakolt egy 1/9-et, közte 1/8 triplával - 33%-os mezőnymutatóval és 10 gólpasszal nem lehetett nyerni.

Ezzel itt is mindenki 3-1-es mérleggel várja az utolsó játéknapot, vagyis aki ott nyer, az továbbjut 4-1-gyel, aki kikap, az kiesik 3-2-vel - ami azt jelenti, hogy a Kanada-Spanyolország párosból egy búcsúzik a tornától.

Kanada legjobb dobói: Shai Gilgeous-Alexander 23/6, Dort 17/9, Olynyk 9/3
Brazília legjobb dobói: Caboclo 19/3, G. Santos 10, Y. Santos 8

 

A csoport állása: 

1. Kanada 3-1
2. Spanyolország 3-1
3. Brazília 3-1
4. Lettország 3-1

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus