Kosár-vb: Lettország az ötödik, Szlovénia a hetedik

Bertansék és Doncicék győzelemmel zárták a világbajnokságot, az olaszok és a litvánok viszont kikaptak az utolsó meccsükön.

5. helyért

Olaszország - Szlovénia 85-89

Szlovénia szerezte meg a 7. helyet: két vereség után végül Luka Doncicék tudtak javítani, és egy hullámzó mérkőzés végén sikerült győzelemmel zárniuk a világbajnokságot. A mérkőzés nagyobb részében ők vezettek, voltak 15 pontos fórban is, de az olaszok nem adták magukat könnyen, többször is fordítottak és kihasználták ellenfelük hibáit: 29 pontot dobtak a szlovén eladott labdákból, 20-at gyorsindításból és 17-et második esélyből, fontos faktorokban tudtak messze ellenfelük fölé nőni.

Ez azonban nem volt elég, Doncic (29 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, de 9 eladott labda) vezetésével az összességében jóval pontosabban célzó szlovén válogatott kiharcolta a győzelmet, de rendkívül izgalmas végjátékban. Az utolsó perc elején megint az olaszok vezettek 85-83-ra, de Doncic passzából Cebasek bevágott egy óriási triplát 40 másodperccel az órán, Fontecchio elkövetett egy clutch támadóhibát, majd Hrovat két büntetője után Spissu (22 pont, 6/11 tripla, az olaszok legjobbja) eladta a labdát, így az olaszok eldobták az esélyeiket - a végeredményt Zoran Dragic 1/2 büntetője állította be, az utolsó 40 másodperc 0-6-os eredménye döntötte el a küzdelmet.

Az olaszoknál ezzel a meccsel búcsúzott a válogatott keretétől Gigi Datome, aki most 10 perc alatt 1 pontot tett hozzá.

Olaszország legjobb dobói: Spissu 22/18, Fontecchio 16/9, Polonara 13
Szlovénia legjobb dobói: Doncic 29/15, Tobey 12/6, Dragic 10/3

 

7. helyért

Lettország - Litvánia 98-63

Motivációban egyértelmű volt a különbség a csapatok között, főleg a második félidőben, de már a nagyszünetben is 10 pont felett járt a lettek előnye - lendületesek, agresszívek voltak végig, a litvánok sokkal darabosabban, helyenként puhábban kosárlabdáztak. A fordulás után pedig beindult a henger és lezárult a mérkőzés, a harmadik negyedet 28-9-re nyerte meg Lettország, ezzel az is eldőlt, hogy kiütés lesz a vége, Litvánia pedig nem is tudott érdemben reagálni.

A különbség alapvetően a dobásokban keresendő, a lettek 51%-kal mezőnyöztek és 50%-kal dobtak be 16 triplát, míg a litvánok még a 35%-ot sem érték el mezőnyből, és mindössze 19%-kal tripláztak - a csapatként szétosztott 11 gólpassz az ő stílusuk ismeretében elég beszédes.

Főleg úgy, hogy a túloldalon Zagars egymaga 17 (!) asszisztot osztott szét, amivel megdöntötte a világbajnokság történetének rekordját - eddig Toni Kukoc és az idei tornáról Carlin Jones tartotta a csúcsot 15-15-tel. A 23 éves irányító ezzel igazi mestermunkával zárta le a vb-t, ahol amúgy is parádésan játszott és letette a névjegyét - körülötte most Kurucs (20 pont, 6/10 tripla) és Smits (17 pont, 3/4 tripla) emelhető ki leginkább.

Lettország legjobb dobói: Kurucs 20/18, Smits 17/9, Grazulis 12/6
Litvánia legjobb dobói: Jokubaitis 16/3, Valanciunas 15, Dimsa 13/6

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus