Kosár-vb: Litvánia legyőzte a Team USA-t, kiesett Spanyolország

Litvánia és Németország maradt hibátlan, hatalmas verést kapott Szlovénia, ott van a nyolc között Szerbia, Olaszország, Kanada és Lettország is. Megvannak a negyeddöntők párosításai is.

I csoport

Olaszország - Puerto Rico 73-57

Hullámzó mérkőzést vívtak a csapatok, az olaszok a meccs elején futottak egy 15-0-t, de mielőtt azt hihettük volna, hogy letarolja ellenfelét a gárda, Puerto Rico elállította a vérzést, stabilizálta magát, a nagyszünetben már csak három ponttal volt lemaradva, sőt 41-43-nál még a vezetést is vissza tudta venni. A harmadik negyed abszolút a védekezésről és az idegeskedésről szólt, de aztán ennek végén az olaszok találtak megoldást, ők tudtak előbb megnyugodni, egy 16-4-es rohammal ismét meglógtak, és Puerto Rico erre már nem tudott válaszolni - az amerikai társaság a teljes második félidőben összesen 21 (!) pontot tudott szerezni, ennyivel nem lehetett továbbjutni.

A legutóbbi meccs hőse, Tremont Waters most "adott is, vitt is": 13 pontját 5/14-es mezőnyözéssel és 2/10 triplával hozta össze, 9 gólpasszára pedig 7 eladott labda jutott, és mivel más nem tudott fellépni az ő helyére, így lefulladt a támadójáték - 37%-kal dobtak mezőnyből sé 23%-kal tripláztak, a második félidőben pedig még ezektől a számoktól is elmaradtak.

Támadásban az olaszok sem brillíroztak, az eddigi vezér, Simone Fontecchio nem játszott túl jól (12 pont, 12 lepattanó, de 5/16 mezőnyből és 2/9 tripla), viszont nagyon sokoldalú volt Nicolo Melli, 15 ponttal, két nagy triplával és hasznos mezőnymunkával állt az együttes élére a padról beszálló Giampaolo Ricci, 15 pontot szerzett 10 dobásból Tonut, 3/5 triplát szórt be Datome, 6 gólpasszt jegyzett Spissu - mindenki hozzátette a magáét, és ez végül elégnek bizonyult.

Az olasz válogatott 1998 óta először jutott el a negyeddöntőig a világbajnokságon

Olaszország legjobb dobói: Tonut 15, Ricci 15/6, Fontecchio 12/6
Puerto Rico legjobb dobói: Waters 13/6, Howard 11/6, Pineiro 9, Romero 9

 

Dominikai Köztásaság - Szerbia 79-112

Nem hibáztak a szerbek: az olaszok ellen legutóbb pocsékul dobtak és "elfelejtettek" támadni, most viszont összekapták magukat és remek játékkal esélyt sem adtak a Dominikai Köztársaságnak - amely így hiába jutott el a második körig 3-0-s mérleggel, itt végül két vereséget szenvedett és kiesett. 

A szerbeknél most ismét megvolt a koncentráció, a legutóbb kapufákat dobáló Bogdan Bogdanovics most 7/7-es mezőnyözéssel, 3/3 triplával és 5 gólpasszal jutott el 20 pontig, Nikola Milutinov 7/8-at dobott mezőnyből, Vanja Marinkovics 4/6 hármast süllyesztett el, de Jovics és Gudurics is kitett magáért - 65%-kal (!) céloztak mezőnyből és 30 gólpasszal zártak. 

Így a 29-15-re nyert első negyed után is folyamatosan növelték előnyüket, vezettek 38 ponttal is, a dominikaiak pedig minden mutatóban jócskán alulmaradtak, egyáltalán nem tudtak felnőzni az éremesélyes szerbek szintjére. Karl-Anthony Towns 25 ponttal, 7 lepattanóval, de 7 eladott labdával búcsúzott a tornától.

Szerbia sorozatban negyedszer jutott el a legjobb nyolc közé a világbajnokságon.

Dominika legjobb dobói: Towns 25/9, Montero 15/9, Mendoza 14/6
Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 20/9, Marinkovics 16/12, Milutinov 16

 

A csoport végeredménye: 

1. Olaszország 4-1
2. Szerbia 4-1
3. Puerto Rico 3-2
4. Dominikai Köztársaság 3-2

 

J csoport

Görögország - Montenegró 69-73

Mindkét csapat úgy léphetett pályára, hogy már biztosan kiesett, Montenegró ki is ültette erről a meccsől legjobb playmakerét, kezdő irányítóját, Kendrick Perryt, ennek ellenére szinte végig vezetett - nem volt nagy a különbség, de ahogy a komolyabb csapatok ellen az egész tornán, úgy most is átütőerő nélküli görög támadójátékot láttunk.

A hellének gyengén dobtak, nem jutottak el a gyűrűig, nem volt meg a spacing, sem egyénileg, sem csapatként nem volt bennük extra, nem voltak meg a bontások, hiányzott a sebesség, az igazi agresszivitás - a montenegróiak is gyengén dobtak (megint), alig három triplával zártak csapatszinten, de így is folyamatosan előrébb jártak pár ponttal. Végül Nik Vucevic (19 pont, 7 lepattanó) és Bojan Dubljevic (4 pont, de 9 lepattanó és 9 gólpassz) vezetésével ez is elég lett a sikerhez, úgyhogy győzelemmel, a csoport harmadik helyén zárták a vb-t, míg a görögök mérlege a torna végére negatívba fordult.

Görögország legjobb dobói: Papapetrou 16, Bochoridis 13/6, Papanikolaou 13/9
Montenegró legjobb dobói: Vucevic 19, Radoncic 12/3, Mihailovic 10/3

 

USA - Litvánia 104-110

Megvan a Team USA első veresége a világbajnokságon: ugyan a továbbjutást nem érintette ez a mérkőzés, a két nagyágyú viszont így sem tartalékolt, mindenki ott volt a parketten, és egyik fél sem vette félvállról az ütközetet.

Éppen ezért értékes Litvánia történetének harmadik USA elleni sikere. Az európaiak mindent úgy csináltak, ahogy azt a recept mondja: 9/9 (!) triplával kezdtek, aztán amikor elkezdtek hibázni, akkor leszedték a támadópattanókat (18-cal zártak, így 17-2-re nyertek második esélyből), amikor pedig az USA elkezdte átvenni az irányítást, akkor visszatértek az alapokhoz és domináltak a festékben. Jonas Valanciunas elöl-hátul hatalmas munkát végzett, a zárásai, "takarító munkája" komoly károkat okozott az ezen a poszton kisebb, könnyebb amerikaiaknak, mellette Domatas Motiejunas is éreztette a fizikai fölényét, és ezúttal a csereirányító Vaidas Kariniauskas tette hozzá az extrát - folyamatosan eljutottak a gyűrűig, nyomást helyeztek ellenfelükre, így pedig végigértek a korai előnyükkel.

Mert hogy az USA azért bealudt a meccs elején, sem elöl, sem hátul nem volt éles Steve Kerr csapata, és a nagyszünetben 17 ponttal égett - a fordulás után ugyan a stáb felrázta a gárdát és Anthony Edwards vezetésével nagy erőkkel kezdtél meg a felzárkózást, de hiába jöttek vissza négy-hat pontra, a litvánok még pont időben válaszoltak és a fent említett módokon megőrizték a vezetést. Az amerikaiak sosem jöttek vissza egy labdára, csak futottak az eredmény után, de Valanciunasék megoldották a feladatot, így 5-0-s mérleggel meg nyerték a csoportot és hibátlanul jutottak be a negyeddöntőbe.

A társaságnál a lepattanózás mellett az 53%-os mezőnymutatót és az 56%-os triplázást is emeljük ki, a tizenegy pályára lépő játékosból kilencen is 9-15 pont között dobtak, és végül senki nem érte el a 23 játékperces (!) határt sem, nem mondhatjuk, hogy kihajtották magukat a bravúrért. 

Az USA oldalán Edwards 35 ponttal igazi vezérként dolgozott, 14/26 dobása landolt a gyűrűben, de mellette sokan okoztak csalódást, Jackson Jr., Hart, Reaves, Haliburton vagy éppen Banchero is közel értékelhetetlen produkciót nyújtott, pozitívat alig tettek hozzá, viszont ütögették a faultokat és sorra hozták a hibákat. A továbbjutás így is megvan, az ellenfelük Olaszország lesz, de ez a meccs jó volt arra, hogy megmutassa: ide 40 percnyi 100%-os teljesítmény kell, különben nem jutnak messzire...

Az USA legjobb dobói: Edwards 35/15, Bridges 14/6, Brunson 14/3
Litvánia legjobb dobói: Kariniauskas 15/6, Kuzminskas 14/6, Valanciuns 12/3

 

A csoport végeredménye: 

1. Litvánia 5-0
2. USA 4-1
3. Montenegró 3-2
4. Görögország 2-3

 

K csoport

Ausztrália - Grúzia 100-84

Tét nélküli mérkőzés volt a csapatok számára, de Ausztrália egyértelműen jobbnak bizonyult. A Boomers korán magához ragadta a kezdeményezést és a második negyedben szinte el is döntötte a küzdelmet, amikor előbb 15, majd 20 ponttal is vezetett - Grúzia megpróbált feljönni, a záró etap elején tíz egységre zárkózott, de ennél tovább nem jutott, most ez volt a maximum.

Az ausztráloknál Patty Mills (19 pont, 5 gólpassz), Date Exum (18 pont, 4 gólpassz, 3/5 tripla), Duop Reath (16 pont, 3/3 tripla 17 perc alatt) és Josh Giddey (15 pont, 4 gólpassz, 7/9 mezőnyből) is jól játszott, míg a grúzoknál Shengelia már kiülte a lényegtelen meccset, Mamukelashvili 4/18-at dobott mezőnyből, egyedül Goga Bitadze (20 pont, 8/13 mezőnyből) és talán Thomas McFadden (18 pont, 9 gólpassz) említhető pozitívumként - nem volt rossz tornájuk, nem lehetnek csalódottak, a legjobb 16 között zárták a vb-t.

Ausztrália legjobb dobói: Mills 19/9, Exum 18/9, Reath 16/9
Grúzia legjobb dobói: Bitadze 20/3, McFadden 18/12, Shermadini 16

 

Németország - Szlovénia 100-71

A litvánok mellett Németország maradt a világbajnokság másik veretlen csapata, miután teljesen más fordulatszámon pörgött a már továbbjutott csapatok találkozóján, mint a harmatos Szlovénia. Utóbbi gárdánál Luka Doncic ugyan dobott 23 pontot 6 lepattanóval és 6 gólpasszal, de ő sem célzott jól és vele is jelentős mínuszban voltak, Mike Tobey ezúttal teljességgel eltűnt, csapatként 22%-kal tripláztak, és a végére szétfutották őket a németek.

Tegyük hozzá, hogy az első negyed még nagyon-nagyon mást mutatott: Doncic egymaga 12 pontot szórt, a szlovének 25-11-re (!) vezettek, de aztán a második negyedet már 27-9-re nyerte Németország, a harmadikat 30-18-ra, a negyediket pedig végül 32-19-re, ott lett kiütéses a germánok győzelme. Az első negyed után atomjaira hullott a szlovén csapat, szövetségi kapitányuk szerint elkezdtek panaszkodni, siránkozni, elvesztették a koncentrációt és saját magukat vitték bele egy olyan gödörbe, amiből nem volt kiút - tanulniuk kell ebből a pofonból, mert győzni akartak, ehelyett 29 pontos vereséget szenvedtek, a következő mérkőzésükre ki kell javítani ezeket a mentális problémákat.

A németeknél viszont minden csodás, a legutóbb kisebb sérülést szenvedő Dennis Schröder megmutatta, hogy egészséges, hiszen 24 ponttal, 10 gólpasszal és 4/7 triplával állt a csapata élére, de Theis, Bonga és Wagner is kitett magáért - 55%-kal mezőnyöztek, 48%-kal tripláztak, átgázoltak az eddig veretlen Szlovénián.

Németország legjobb dobói: Schröder 24/12, Theis 14, Bonga 12/3
Szlovénia legjobb dobói: Doncic 23/6, K. Prepelic 12/6, Dimec 9

 

A csoport végeredménye:

1. Németország 5-0
2. Szlovénia 4-1
3. Ausztrália 3-2
4. Grúzia 2-3

 

L csoport

Brazília - Lettország 84-104

Nem sokan gondolták volna a torna előtt, főleg akkor nem, amikor Kristaps Porzingisnek le kellett mondani a szereplést, hogy Lettország ott lesz a világbajnokság legjobb nyolc csapata között, ráadásul a menetelés közben Dairis Bertans is kidőlt sérülés miatt.

Mégis ott lesznek: ezen a mindent eldöntő mérkőzésen az első félidő 20 percéből is vezettek már 17-et, voltak 10 pontos fórban is, de a brazilok itt még kapaszkodtak, a nagyszünetben csak három egység volt a különbség és még a harmadik negyed elején sem volt egyértelmű a helyzet. Aztán kiszakadt a zsák, a nagy iramban, rengeteg jó ritmusú, gyors, pontos passzal, sok elmozgással operáló és kifejezetten "forró kézzel" dobó európaiak felőrölték a dél-amerikai ellenállást, a harmadik negyedben 36 pontot tettek fel a táblára, rohantak, dobtak, bevágták a hármasaikat, Zagars minden pick-and-rollja helyzetet teremtett, nem tudtak hibázni. A játékrész során már a 20 pontot közelítette a különbség, Brazília szétesett, a negyedik negyedben pedig már nem volt kérdés, nem volt érdemi esélyük a sárga mezeseknek.

A lettek végül 57,6%-os mezőnymutatóval és 48,5%-kal bedobott 16 triplával zárták a találkozót, Zagars 17 pontja mellett Grazulis (24 pont, 5 gólpassz), Zoriks (9 pont, 6 gólpassz), Arturs Kurucs (12 pont, 4/4 tripla) és Bertans (14 pont, 4/9 hármas) is nagyon kitett magáért, olyan iramot diktáltak, amit nem bírhattak a brazilok. A dél-amerikaiaknál Caboclo (20 pont, 7 lepattanó) és Yago Santos (14 pont, 4 gólpassz) most is igyekezett, ahogy az egész torna során, de a szárnyaló, önbizalomtól duzzadó, a csarnokot felrobbantó lettek ellen ez nem bizonyult elégnek.

A lettek a torna során eddig legyőzték és kiejtették a franciákat, most a brazilokat, a kettő között pedig megverték a spanyolokat is, úgyhogy teljes joggal mondhatják magukat világbajnok negyeddöntősnek. 

Brazília legjobb dobói: Caboclo 20/3, Y. Santos 14/6, Dias 13/9
Lettország legjobb dobói: Grazulis 24/6, Zagars 17/9, Bertans 14/12

 

Spanyolország - Kanada 85-88

Három negyeden keresztül a spanyolok akarata érvényesült, a nagyszünetben 10, a harmadik játékrész végén 12 ponttal vezettek, kontroll alatt tartották a kanadaiak, aztán eljött az utolsó játékrész és a fordulat: az amerikai csapat óriási rohamot vágott ki, szétvédekezte a hispánokat és megfordította a derbit. 

A spanyolok 80-77-ig bírták, aztán 79 másodperccel a vége előtt Dillon Brooks triplájával egyenlített Kanada, ekkor érte utol régóta üldözött ellenfelét a gárda, majd Alex Abrines eladott labdája után Shai Gilgeous-Alexander vert be egy visszalépős tempót, ezzel már Kanada vezetett. A következő játéknál megint SGA villant, ellopta a labdát Brizuelától, dobott belőle két büntetőt, majd ugyan Nunez feltett egy gyors ziccert, de innentől már csak büntetőzni kellett, és Gilgeous-Alexander nem hibázott, 4/4-et küldött a gyűrűbe a mindent eldöntő másodpercekben. Kanada ezzel 27-12-re nyerte a negyedik negyedet, és a legutóbbi vereség, valamint az itt elrontott első három játékrész ellenére továbbjutott a negyeddöntőbe - míg a spanyolok főleg a legutóbbi hibájuk miatt idő előtt, már a 16 között búcsúztak a vb-től.

Kanadánál ismét Gilgeous-Alexander volt a vezér, 30 pontig és 7 gólpasszig jutott 14/16 büntetővel, de az kellett a sikerhez, hogy a legutóbb betliző Brooks és Barret most jól játsszon: előbbi 22 ponttal és 3/3 triplával, utóbbi pedig 16 ponttal járult hozzá a sikerhez. A spanyoloknál Willy Hernangomez (25 pont, 6 lepattanó, 11/12 büntető) és Santi Aldama (20 pont, 4/7 tripla) emelhető ki, de ez nem lett elég, az eladott labdákból szerzett pontok 17-8-as aránya és főleg a végjáték nem fért bele - Kanada úgy nyert, hogy alig öt percig vezetett a meccs során...

Spanyolország legjobb dobói: W. Hernangomez 25, Aldama 20/12, Abrines 11/9
Kanada legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 30/6, Brooks 22/9, Barrett 16/6

 

A csoport végeredménye:

1. Kanada 4-1
2. Lettország 4-1
3. Spanyolország 3-2
4. Brazília 3-2

 

A negyeddöntők párosításai:

Olaszország - USA
Németország - Lettország
Litvánia - Szerbia
Kanada - Szlovénia

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus