Kosár-vb: Litván-szerb és Olaszország-USA negyeddöntő a programban

Két rangadóval kezdődnek meg a negyeddöntők, íme a mai tudnivalók.

 

Két negyeddöntővel folytatódik a kosárlabda-világbajnokság a hétfői szünnap után, két rangadót nézhetünk meg.

 

Litvánia - Szerbia 10:45 (M4 Sport)

A litvánok hibátlanuk, 5-0-s mérleggel jutottak el idáig, rajtuk kívül csak a németek veretlenek jelenleg, ráadásul Jonas Valanciunasék legutóbb komoly pofont osztottak ki a Team USA-nek is, így a vb egyik legnagyobb sztárcsapatának számítanak. Eddig az volt az egyetlen meccsük, amelyen ellenfelük húsz ponton belülre tudott kerülni, ez előtte Montenegrónak és Görögországnak sem sikerült, és az USA is égett már ennyivel, de a végét szorossá tudta tenni.

Tegyük hozzá, hogy a litvánok ott szinte tökéletes meccset hoztak, kérdés, hogy két nappal később képesek-e hasonlóra, de eddig 46%-kal tripláznak, amivel a torna legjobbjai, ha nem hűl ki a kezük, akkor természetesen most is jó esélyeik lesznek.

A szerbek 4-1-gyel állnak, az olaszok ellen fogtak ki egy egészen pocsék napot, amikor mindent kihagytak, de legutóbb már javítottak és győzelmi kényszerben kiütötték Dominikát, úgyhogy ők is magabiztosan léphetnek pályára - az ő mezőnymutatójuk a legjobb az egész tornán, a támadójátékuk top3-as, és remekül büntetőznek. 

Az érdekes kérdés a lepattanózás lesz, Litvánia abban tornaelső, a szerbek viszont csak a 21. helyre jók eddig, támadópattanózásban pedig konkrétan csak a 31. helyen állnak - igaz, ebben benne van az is, hogy ők dobnak a legpontosabban, vagyis kevesebb lehetőségük van támadót szedni. A passzjátékuk sokkal hatékonyabb, jóval kevesebb labdát adnak el, és több gólpasszt osztanak ki, mint a litvánok, és eddig ők ütötték be a tornán a legkevesebb faultot, ez is érdekes statisztika.

Egyénileg jelenleg egyiküknél sincs MVP-kaliber, Valanciunas nyilván kulcsfaktor, de a litvánok több lábon állnak, sok posztról, sok helyről kaphatnak extrát, míg a szerbeknél azért nagyon kell Bogdan Bogdanovics klasszisteljesítménye - kérdés, hogy vele mire mennek majd a litvánok.

 

Olaszország - USA 14:40 (M4 Sport)

Itt az USA azért természetesen esélyesebb, de nagy kérdés, hogy a csapat hogyan reagál a litvánok elleni vereségre - ott egy félidőt átaludtak, aztán ugyan összekapták magukat, de addigra már akkora hátrányba kerültek, amit nem tudtak ledolgozni. Az olaszok nincsenek ezen a szinten, bár szintén 4-1-gyel állnak, de szenvedősebb, erőlködősebb meccseket játszottak, támadásban sokkal kevésbé meggyőzőek, sokkal nehezebben bontanak védekezést és alakítanak ki jó helyzeteket, mert nincs igazi klasszis labdás playmakerük - viszont a szerbek ellen így is nyerni tudtak és nyomás alatt eddig jól teljesítettek

Az amerikaiaknál is vannak azért kérdőjelek, de Anthony Edwards fokozatosan magára öltötte a vezérszerepet és bár vannak kihagyásai, de összességében ő az első opció, és körülötte is formálódik a játék, de félpályán még mindig több a megakadásuk, és akkor hatékonyak igazán, ha tudnak labdákat szerezni, indítani, rohanni. Az olaszok alapesetben vigyáznak a labdára, holtversenyes 29-30. helyen állnak ezen a téren és viszonylag lassan is játszanak, de mivel nagyon nehezen jutnak el dobóhelyzetekig, nehéz szituációkban erőlködhetnek egy keményebb USA-védekezéssel szemben, abból pedig jöhetnek a hibák. A kulcs valószínűleg ez lesz, ha Bancheróék limitálják Fontecchio játékát, összezárnak a festékben, tudják csinálni az elváltós védekezésüket, akkor meglesz az esélyük arra, hogy a saját ritmusukban támadjanak, és ha így lesz, akkor toronymagas favoritok.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus