Kosár-vb: Nem hibázott a Team USA, Luka Doncic 37 ponttal nyitott

Gáláztak a szerbek és a brazilok, győzelemmel rajtoltak a görögök, hosszabbításban nyert Puerto Rico. Ez történt a vb második játéknapján.

B csoport

Dél-Szudán – Puerto Rico 96-101 – hosszabbítás után

Mindkét együttes komoly csapásszámmal dolgozott, gyors, rohanós meccset játszottak egymással, amely során összesen 41 eladott labdát láthattunk – és bár Dél-Szudán jóval pontosabban dobott, de Puerto Rico 23-10-re nyerte a támadópattanózást, ezzel pedig annyi pluszesélyt teremtett magának, ami végül elégnek bizonyult a sikerhez.

Sok érdekes egyéni teljesítményt láthattunk, de leginkább a szudáni Carlik Jones 35 pontos meccsét érdemes kiemelni, ráadásul volt 6 lepattanója, 11 gólpassza és 4 labdaszerzése is, ő volt a találkozó legjobbja. 

A végjáték egyébként parádésra sikerült, Dél-Szudán 12 ponttal is vezetett, majd innen visszajött Puerto Rico és 16 másodperccel a vége előtt vette át a vezetést egy labdaszerzéses zsákolással. Itt a szudániak elkövettek még egy hibát, hárompontos hátrányba kerültek, majd Jones egy triplával egyenlített tíz másodpercnél – végül Ismael Romero a rendes játékidő utolsó másodpercében mindkét (!) büntetőjét kihagyta, így jöhetett a ráadás. Ott már stabilabb volt Puerto Rico, Conditt 2+1-e után Thompson bevert két triplát, így megcsinálták a fordítást, és megnyerték a meccset.

Dél-Szudán legjobb dobói: Jones 35/9, Gabriel 13, Kacuol 13/9
Puerto Rico legjobb dobói: Thompson Jr. 21/9, Waters 19/12, Conditt 18/3

 

Szerbia – Kína 105-63

Ezen a mérkőzésen nem volt kérdés, a szerbek könnyed játékkal, tükörsimán hozták a kötelezőt és adták meg az alaphangot a folytatásra. Az első negyedet 11 ponttal nyerték, a nagyszünetben 21-gyel vezettek, és később is rendkívül egyszerűen növelték tovább a különbséget, a kínai válogatott semmilyen ellenállást nem tudott kifejteni.

Az európaiaknál ehhez nem kellettek egyéni extrák, senki nem játszott 24 percnél többet és 11 játékos dobott legalább 5 pontot: csapatszinten 58%-kal dobtak mezőnyből, 46%-kal tripláztak és 30 gólpasszt osztottak szét, ezek a számok magukért beszélnek. 

A szerbek hétfőn Puerto Rico ellen a csoportgyőzelemért lépnek majd pályára.

Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 14/6, Marinkovics 14/12, Ristic 13/12
Kína legjobb dobói: Zhao 17/6, Zhou 12, Zhang 9

 

C csoport

Jordánia – Görögország 71-92 

Az utolsó negyedig húzta a találkozó eldöntését a görög válogatott, amely ugyan jól kezdett, az első félidőt simán, 13 ponttal hozta, de aztán a fordulás után elgyengült a védekezése, és visszaengedte a meccsbe Jordániát. A szoros helyzetben aztán végül a záró etapban ismét sikerült feljebb kapcsolni, a negyedik játékrészt 26-11-re megnyerni, és összességében meggyőzővé tenni a sikert.

A jordán kezdők elfáradtak, túl sok percet kellett a pályán tölteniük, és a fizikális görög védekezés elvitte az erejüket a végére, ráadásul a harmadik negyedben nagyot rohantak és extrán dobtak, ez is elmúlt az utolsó felvonásra – érdekesség, hogy a kispadról érkező pontok terén 49-6-ra nyert Görögország.

A helléneknél Giannoulis Larentzakis (19 pont, 3/5 tripla) és Thomas Walkup (13 pont, 7 gólpassz) emelhető ki leginkább, de Papapetrou is tíz pont fölé jutott, és jó páran hoztak még hasznos teljesítményt, például Thanasis Antetokounmpo is. Jordán oldalon Rondae Hollis Jefferson neve hangozhat ismerősen, ő 24 ponttal, 9 lepattanóval és 3 gólpasszal próbálta segíteni csapatát.

Jordánia legjobb dobói: Hollis Jefferson 24/3, Dwairi 14, Bzai 11/9
Görögország legjobb dobói: Larentzakis 19/9, Papapetrou 13/3, Walkup 13/9

 

USA – Új-Zéland 99-72

Kissé váratlanul indult a mérkőzés, ugyanis az első negyed közepén Új-Zéland 14-4-re vezetett, az USA oldalán pedig két bedobott kosárra négy eladott labda jutott. Itt sikerült kicsit összekapni előbb a védekezést, majd Austin Reaves beszállásával a támadójátékot is, a negyed végéig fordítottak az amerikaiak, majd a nagyszünetben már kilenc ponttal jártak előrébb.

Innentől többször nem remegtek meg, a fordulás után 15-20 pont közé növelték a különbséget, belendült Paolo Banchero, és kontroll alatt tartották az eseményeket, méghozzá olyannyira, hogy a második félidőben már látványos, szórakoztató, élvezetes kosárlabdát mutattak be. Végül 59%-os mezőnyözéssel és 41%-os triplázással arattak 27 pontos győzelmet, ezúttal a 19 eladott labda is belefért, mert folyamatosan odaértek a büntetővonalra, a festékben szétszedték Új-Zélandot, és a jó védekezéseikből (amint átálltak a mindent váltós rendszerre Bancheróval középen) rendszeresen tudtak indulni, 22-6 lett a gyorsindításból szerzett pontok különbsége.

Banchero végül 21 pontot szórt és ő lett a csapat legjobb dobója (8/10-zel mezőnyözött), a gyenge kezdés után összekapta magát Anthony Edwards (14 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz), Reaves 12 pontot, 6 gólpasszt, 3 labdaszerzést és kiemelkedő játékot tett a közösbe, és összesen hatan jutottak el náluk kétszámjegyű ponttermésig: Jackson Jr., Brunson és Haliburton is hozzátette a magáét.

Az USA legjobb dobói: Banchero 21/6, Edwards 14, Jackson Jr. 12, Reaves 12/6
Új-Zéland legjobb dobói: Te Rangi 15/9, Delany 12/3, Ili 12/3

 

F csoport

Zöld-foki szigetek – Grúzia 60-85

Nehézkesen kapta el a fonalat a meccs elején Grúzia, de aztán megérkezett a padról Bitadze és Mamukelashvili, az NBA-duó pedig azonnal sebességet tudott váltani – hirtelen a helyükre kerültek a dolgok támadásban és egy 9-0-s rohammal sikerült megfordítaniuk a találkozót. Innentől már nem volt gond, a grúzok fokozatosan meglógtak, 15-18 pont közötti előnyt építettek fel a második negyedben, ezt pedig szépen, okosan tudták menedzselni egészen a végéig, így összességében könnyed sikerrel érvényesítették a papírformát.

Bitadze végül nem egészen 20 perc alatt 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát gyártott 3 gólpasszal, minimális hibával, abszolút dominálni tudott, a legjobb dobóként pedig Tornike Shengelia zárt 16 ponttal és 7 lepattanóval, de többen is hasznosan játszottak – a sok eladott labda és a sok engedett támadópattanó is belefért most, a Zöld-foki szigetek nem jelentett valós veszélyt.

Zöld-foki szigetek legjobb dobói: Mendes 11, Gomes 10, Tavares 9/3
Grúzia legjobb dobói: Shengelia 16, Bitadze 15, Sanadze 12

 

Szlovénia – Venezuela 100-85

Ahogy arra számíthattunk, Luka Doncic bemutatóját hozta a találkozó, de amíg az első negyedben és nagyjából az egész félidőben csak róla szólt minden, addig nem volt igazán meggyőző Szlovénia - az első negyedet még meg is nyerte Venezuela, a one-man show-val egy darabig még elbírt a társaság.

Aztán ahogy letisztult a szlovének játéka és összeállt a védekezése (az első negyedben kapott 33 pont után több szintet keményedtek hátul), úgy lett egyre biztosabb a szlovén előny, bekapcsolódott Mike Tobey (21 pont, 9/9 mezőnyből, közte 3/3 tripla), majd belendült Klemen Prepelic (18 pont, 3/6 tripla, 6 lepattanó) is, az ő megérkezésével pedig már elég tűzerő volt az európaiakban a sikerhez, a második félidőt nagyjából kézben tartották, és végül 59%-os mezőnymutatóval nyerték meg a meccset.

Doncicot külön is emeljük ki, ugyanis "természetesen" bődületes teljesítménnyel kezdte a vb-t: 37 pontot dobott 11/18-as mezőnyözéssel és 13/16 büntetővet, leszedett 7 lepattanót és kiosztott 6 gólpasszt, abszolút azt csinált, amit csak akart, bámulatos produkcióval jelezte, hogy mire számíthatnak a riválisok a torna során.

Szlovénia legjobb dobói: Doncic 37/6, Tobey 21/9, K. Prepelic 18/9
Venezuela legjobb dobói: Sojo 16/12, Guillent 12/3, Zamora 12/12

 

G csoport

Irán – Brazília 59-100

Nem voltak egy súlycsoportban a felek, Brazília már az első negyedet 33-12-re nyerte, a nagyszünetben 57-25-re (!) vezetett, és Irán csak a harmadik negyedben tudott 13-nál több egységet feltenni a táblára – nagyon más szinten mozogtak a csapatok.

Pedig ez a keret most brazil oldalon sem világverő, de jól, olajozottan működött a támadójáték és a védekezés is, 55%-kal dobtak mezőnyből és 41%-kal tripláztak, így egy másodpercig sem lehetett kérdés a sikerük – végül mind a 12 játékosuk szerzett pontot, és öten is kétszámjegyűt dobtak náluk, míg Irán oldalán csak egy játékos jutott tíz pont fölé.

Az összecsapás statisztikai érdekességét Marcelinho Huertas szolgáltatta: a brazilok veterán irányítója kiosztotta a 100. világbajnoki gólpasszát, ezzel Ricky Rubio és Pablo Prigioni után a harmadik ilyen játékos lett a vb-k történetében. A rekordot egyébként Rubio 130-cal tartja, Prigioni 106-tal zárt.

Irán legjobb dobói: Aghajanpour 11/9, EHaddadi 10/6, Yakhchali 7/3
Brazília legjobb dobói: Caboclo 16/6, Santos 14/9, Soares 13/9

 

Spanyolország – Elefántcsontpart 94-64

Magabiztosak voltak a spanyolok, akik fokozatosan roppantották össze afrikai ellenfelüket, és végül úgy nyertek 30 ponttal, hogy nem csináltak túl sok látványos dolgot. Willy Hernangomez 22 pontot szórt 5 lepattanóval 22 játékperc alatt, testvére is sokoldalú játékkal jelentkezett, de a 12 pontos, 7 lepattanós Garuba, a 8 gólpasszt jegyző Nunez és a 3 blokkot kiosztó Aldama is említést érdemel.

Elefántcsontpart nem tudott igazi ellenállást kifejteni, az első negyed végén ugyan még csak hét pont volt közte, de a nagyszünetig 19 egységnyire hízott a különbség, a fordulás után pedig könnyedén tartotta, sőt növelte is magabiztos vezetését a hispán válogatott.

Abrinesék végül 53%-os mezőnymutatóval, 38%-os triplázással és 29 gólpasszal zártak, az afrikaiak pedig 40% alatt maradtak mezőnyből, az történt a pályán, amire számíthattunk.

Spanyolország legjobb dobói: W. Hernangomez 22, Garuba 12, J. Hernangomez 11/3
Elefántcsontpart legjobb dobói: Koné 11/3, Dally 10/9, Abouo 9/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus