Kosár-vb: Rangadót nyertek a németek, világcsúcsot döntött Kanada

Betlizett és kiesett Franciaország, Karl-Anthony Townsék legyőzték az olaszokat, Dennis Schröder 30 pontot dobott Ausztráliának, parádés fordítással küldte haza Finnországot Japán, továbbjutott Litvánia, Montenegró és Lettország is.

 

A csoport

Olaszország - Dominikai Köztársaság 82-87

Az olaszok az első meccsük után elmondták, hogy túl feszültek voltak, de az a győzelem kicsit megnyugtatta őket, ebből viszont nem sok látszott ezen a találkozón: ismét elég sokat kapkodtak, hibáztak, Gianmarco Pozzecco pedig már az első félidőben kiállíttatta magát két technikaival. Dominika a fordulás után ki is használta a taljánok gondjait és az addig szoros, kiegyenlített mérkőzésen egy 16-4-es rohammal meglógott, ettől kezdve pedig már végig kézben is tartotta az összecsapást - 14-17 ponttal vezetett a gárda, majd az olaszok a legvégén, a hajrában kapaszkodtak vissza. 17 másodperccel az órán három egységnyire csökkent a távolság, de az NBA nyári ligájából ismert Lestor Quinones két büntetővel lezárta az összecsapást, így 2-0-s mérleghez juttatta a Dominikai Köztársaságot.

Karl-Anthony Towns remekül játszott és megtalálta a helyét az olasz védekezés ellen, 24 pontját 4/9 triplával szerezte és volt 11 lepattanója, valamint 5 gólpassza is, de a győzelemhez nagyon kellett Andres Feliz extrája is: ő 7/10 triplát bombázott be, csapatszinten pedig 16 hármast süllyesztettek el. Ez sok volt az igazi egyéni extra nélküli olaszoknak, akik csak 24%-kal céloztak távolról és aslig 14 gólpasszig jutottak összesen - Marco Spissu (17-5-4) emelhető ki talán, de ezúttal igazi vezér nélkül maradtak. Tegyük hozzá. hogy a második esélyből szerzett pontok különbsége is 16-2 lett Townsék javára, ebben is teljességgel elvesztek a taljánok.

Dominika így gyakorlatilag továbbjutott, de az olaszok sincsenek még rossz helyzetben, ha az utolsó csoportmeccsen legyőzik a Fülöp-szigeteket, akkor Fontecchióék is továbbmennek.

Olaszország legjobb dobói: Spissu 17/6, Fontecchio 13/3, Ricci 12/6
Dominika legjobb dobói: Towns 24/12, Feliz 24/21, Montero 12/6

 

Fülöp-szigetek - Angola 70-80

Jordan Clarkson ezúttal sem tudta győzelemre vezetni a Fülöp-szigeteket: a hátvéd 22 dobásból kapart össze 21 pontot, rajta kívül a tízet sem érte el senki a csapatában, úgyhogy a több lábon álló, kiegyensúlyozottabb Angola is legyőzte őket.

Az afrikaiaknál öten is kétszámjegyűt dobtak és úgy is képesek voltak nyerni, hogy csak 37,5%-kal dobtak mezőnyből, mert a filippínók összesen négy triplát tudtak a gyűrűbe emelni. 

Az első félidőben egyébként már 12 ponttal is vezetett Fülöp-szigetek, de Angola visszajött, és a második félidőben egy 10-1-es futással leszakította magáról ellenfelét, sőt volt már 73-57 is az állás, amikor a házigazda egy utolsó rohammal beszórt zsinórban 11 pontot. Ennél tovább azonban már nem jutott, Gerson Domingos pedig az utolsó percben bevágta a meccset lezáró hármast, így Angola egyelőre elkerülte a kiesést.

A Fülöp-szigetek legjobb dobói: Clarkson 21/3, Edu 9, Sotto 8, Pogoy 8, Ramos 8/6
Angola legjobb dobói: Goncalves 17/12, Domingos 15/9, Fernando 14/3

 

D csoport

Montenegró - Egyiptom 89-74

"Gazdaságosan" hozta a kötelezőt Montenegro, a favoritnak számító európai együttes ugyanis úgy nyert simán, hogy közben Nik Vucevic (16 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 7/10 mezőnyből) és Kendrick Perry (11 pont, 7 gólpassz) is 22 perc alatt töltött a parketten - nem kellett több, végig kézben tartották az összecsapást. A tíz ponttal nyert első negyed után a másodikban megszilárdították a különbséget, és nem engedték igazán felpörögni Egyiptomot, amelynél azért Ehab Amin beszórt 26 pontot 50%-os hatékonysággal.

Montenegro közel 10%-kal jobban dobott ellenfelénél, és kihasználta a 22 egyiptomi eladott labdát is, amelyből 15-öt úgy loptak el Perryék - végig remekül védekeztek, ez adta meg az alapot, és összességében letisztult, magabiztos játékkal érvényesítették a papírformát. Így 2-0-vaé bebiztosították a továbbjutásukat, míg Egyiptom majd Mexikó ellen próbálhat meg javítani.

Montenegró legjobb dobói: Vucevic 16, Ivanovic 15/9, Perry 11/3
Egyiptom legjobb dobói: Amin 26/12, Mahmoud 13, Gardner 13/6

 

Litvánia - Mexikó 96-66

Az esélyesnek számító litván válogatott meg sem izzadt ezen a meccsen: egy negyed alatt 15 pontos fórt épített ki az európai társaság, és ezt követően is folyamatosan nyílt az olló, látványos, szórakoztató, könnyed játékkal, 30 ponttal ütötte ki ellenfelét a gárda.

Jonas Valanciunas (15 pont, 12 lepattanó 19 perc alatt), Rokas Jokubaitis (15 pont, 7 gólpassz, 20 perc) és Mindaugas Kuzminskas (14 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 22 perc) is remekelt, Litvánia 57,6%-kal dobott mezőnyből és 43,5%-kal triplázott és esélyt sem adott a 35,6%-kal mezőnyöző Mexikónak.

A litvánok ezzel sima 2-0-ra javították mérlegüket a csoportban és egyelőre könnyedén, magabiztosan érvényesítik a papírformát, ráadásul a többi eredmény alakulása miatt ezzel a sikerrel már matematikailag is biztosította, hogy továbbjutott a kvartettből.

Litvánia legjobb dobói: Jokubaitis 15/9, Valanciunas 15, Kuzminskas 14/9
Mexikó legjobb dobói: Girón 13/9, Cruz 10/6, Méndez 10/6, Gutiérrez 10

 

E csoport

Ausztrália - Németország 82-85

Ezt vártuk a játéknap rangadójának és nem is kellett csalódnunk, két remek csapat feszült egymásnak és kiváló, magas színvonalú mérkőzést rakott ki a parkettre. Az összecsapás végül a két sztárirányító küzdelmévé vált, az ausztrálok oldalán Patty Mills oktatott, főleg a meccs elején (21 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 3/5 tripla), míg a németeknél Dennis Schröder vette a kezébe a karmesteri pálcát, és végül ő bizonyult jobbnak: 30 pontot szórt 8 gólpasszal, 4 labdaszerzéssel és 5/9 hármassal.

A felek egészen az utolsó percig gyűrték egymást, igyekeztek jól védekezni, de a húzóemberek megtalálták a megoldásokat, majd az utolsó percnek 81-81-gyel mentek neki, amikor Schröder elsüllyesztette a clutch dupláját, majd Josh Giddey kihagyott egy clutch büntetőt, végül a németek védekeztek egy óriásit és Maodo Lo elrohanós duplája lezárta az összecsapást. A szoros végjátékban ezúttal Schröderék voltak a hidegvérűbbek, az ausztráloknál Giddey mellett Mills is kulcshelyzetben hibázott, egy ilyen rangadón pedig ez most nem fért bele. Emeljük ki, hogy a németek csak a negyedik negyedben négy labdát szereztek, ez is döntő fontosságúnak bizonyult.

Lo egyébként is dicséretet érdemel, hiszen a németek a sérült Franz Wagner nélkül léptek pályára, de ő fel tudta magát szívni a derbire és végül 20 pontot termelt 4/8 hármassal, és fontos pillanatokban tolta meg a germánok szekerét.

Schröder Dirk Nowitzki után a második német játékos lett, aki elérte a 30 pontos határt egy vb-meccsen és nemzetközi karrierje első 30 pontos találkozóját rakta össze.

Ausztrália legjobb dobói: Mills 21/9, Giddey 17, Exum 9/3, Cooks 9
Németország legjobb dobói: Schröder 30/15, Lo 20/12, Bonga 9/3, Theis 9

 

Japán - Finnország 98-88

A játéknap legnagyobb felzárkózását produkálva aratott fantasztikus győzelmet Japán, Finnország pedig ezzel a vereséggel búcsúzott a tornától - csalódást keltő teljesítményt nyújtva estek ki a vb-ről Lauri Markkanenék.

A finnek 18 ponttal is vezettek, de aztán Japán egy 26-7-es rohammal megfordította a derbit, földbe döngölte ellenfelét és innentől már nem is adta vissza a vezetést, fontos triplákkal, óriási szívvel őrizte a 8-10 pontos előnyt és elrohant a végéig.

Az is belefért, hogy Yuta Watanabe 4 pontot dobjon, ugyanis a fiatal center, Joshua Hawkinson elképesztő meccset játszott: 28 pontja mellé 19 lepattanót húzott le, 7/9 mezőnymutatója mellé 14/15 büntetőt szórt be, egymaga többször állhatott a fonalra, mint a teljes finn válogatott. Mellette Yuki Kawamure (25 pont, 9 gólpassz) is kitett magáért, de Makoto Hiejima (17 pont, 7/8 büntető) és Keisei Tominaga (17 pont, 4/7 tripla) is remekelt.

Érdekesség, hogy a japánok 34 büntetőt dobhattak, míg a finnek csak 14-et, a házigazda nem panaszkodhatott a fújásra.

A finneknél Lauri Markkanen 27 pontig és 12 lepattanóig jutott, de ez sem volt elég csapata életben tartásához.

Ezzel az eredménnyel egyrészt Japán megszerezte az első vb-sikerét 2006 óta, másrészt kiesett Finnország, harmadrészt pedig matematikailag is biztossá vált a németek továbbjutása.

Japán legjobb dobói: Hawkinson 28, Kawamura 25/12, Hiejima 17/6, Tominaga 17/12
Finnország legjobb dobói: Markkanen 27/6, Jantunen 13/6, Maxhuni 12/6

 

H csoport

Libanon - Kanada 73-128

A franciák földbe döngölése után ezúttal is gálaelőadást rendezett Kanada: 44 gólpasszt osztott szét (!) a gárda, amivel új rekordot állított fel a világbajnokságok történetében, még soha senki nem jutott eddig: érdekesség, hogy az eddigi 37-es csúszot szintén Kanada tartotta Szerbiával holtversenyben. 

Trae Bell-Haynes vitte a prímet nyolc assziszttal, de összesen öten jutottak el legalább ötig, és az is nagyon beszédes, hogy RJ Barrett 17 ponttal lett a legjobb dobó, de kilenc (!) játékosuk is kétszámjegyű pontterméssel zárt - tizenegyen léptek pályára, Dwight Powell állt meg kilenc pontnál és Jay Schrubb hatnál, a többiek legalább tízet dobtak mind. 

A 71,4%-os mezőnymutató is egészen félelmetes, de a 60%-kal bedobott 18 (!) tripla is brutális adat, főleg hogy egyébként 8/10-zel kezdték a meccset távolról. A kanadai gárda ezzel eddig mindkét meccsét legalább 30 pontos előnnyel nyerte meg, és egyelőre a világbajnokság legjobb formában játszó csapatának számít, úgyhogy a harmadik csoportmeccsen, Lettország ellen is toronymagas esélyesnek számít.

Libanon legjobb dobói: Spellman 16/3, Zeinoun 15/9, Haidar 11/3
Kanada legjobb dobói: Barrett 17/9, Bell-Haynes 15/15, Ejim 13/9

 

Franciaország - Lettország 86-88

A torna eddigi legnagyobb meglepetését hozta ez a találkozó: a Kanada elleni 30 pontos blama után Lettországtól is kikapott az éremesélyes francia válogatott, ezzel az utóbbi nagy tornák egyik sztárcsapata 0-2-es mérlegével már a csoportkörben búcsúzik a világbajnokságtól.

A franciák nem játszottak túl jól, de Evan Fournier és Guerschon Yabusele vezetésével azért vezetni tudott, ám a lettek nem tágítottak, közel maradtak, majd amikor Nando de Colo beütötte második sportszerűtlen hibáját és kiállították a negyedik negyedben, akkor ráléptek a gázra. Egy 10-3-as futással visszajöttek egálra és körömrágós végjátékot láthattunk innentől, amely során Zagars és Smits higgadt megoldásaival a lettek diadalmaskodtak.

Bertansék bő fél perccel az órán vettét át végleg a vezetést, ott lett 86-87 az állás, a franciák az utolsó időkérésük után nem tudtak kosarat szerezni, a lettek egy büntetőt bedobtak, egyet kihagytak, a galloknál pedig végül Silvain Francisco dobhatott a győzelemért - a triplája azonban kimaradt, így Batumék sokkszerű vereséggel azonnal elköszöntek a tornától.

Fournier (27 pont, 5/11 tripla) és Yabusele (18 pont, 5/9 mezőnyből) számai ugyan rendben voltak, de De Colo pont nélkül, Gobert egy mezőnykísérlettel zárt, Tarpei és Lessort is elveszett, a visszavonuló Batum 3/5 triplája kellett ahhoz, hogy a két említett játékos mellett valaki valamit még hozzá tudjon tenni.

A letteknél Zagars 22 ponttal és 5 gólpasszal, Smits 20 ponttal és 8/10 dobással zárt, Davis Bertans 4/10 triplát süllyesztett el, de Zoriks is beszórt még 13 pontot. A gárda ezzel Kanadával kézenfogva továbbjutott a csoportkörből.

Franciaország legjobb dobói: Fournier 27/15, Yabusele 18/6, Batum 13/9
Lettország legjobb dobói: Zagars 22/9, Smits 20/6, Davis Bertans 15/12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus