Küzdelmes meccsen verte az Olaj a Leicester Riderst

Szívósan küzdött a brit bajnok, de a Szolnok végig vezetve húzta be a sok hibával tarkított összecsapást.

FIBA Europe Cup, Alapszakasz-csoportkör, 4. forduló

Szolnoki Olaj KK - Leicester Riders (brit) 82-79 (17-8, 20-26, 22-13, 23-32)

Olaj: Rowsey 2, Kovács P. 6, Benke 4, Milosevics 15/9, Andric 8.
Csere: Tóth Á. 10, Vojvoda 11/3, Murphy 13/3, Airington 13/3.

Leicester: Douse 10/3, Anderson 11/3, Hampton 7, Holder 11/3, Larsson 2.
Csere: Lascelles -, Washington 21/12, Wright -, Thomson 14/6, Gamble 3/3.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el.

Az 1-1-gyel álló Szolnoki Olaj a 0-2-es Leicester Riderst fogadta a FIBA Europe Cup alapszakaszának harmadik körében - mint ismert, az Olaj az utolsó percig vezetett a legutóbbi körben Olaszországban, mielőtt a Sassari fordított volna. A brit bajnok a Falco otthonában sima vereségbe szaladt bele ugyanekkor, így vaskos meglepetés lett volna egy esetleges Leicester-győzelem a Tisza partján. Milosevic hárompontosával indult a találkozó, a Leicester egymás után három labdát is eladott, ezt azonban nem büntette az Olaj. Kissé kapkodó játékkal kezdtek a felek, a Leicester három perc elteltével talált be először, de a hazaiak számára is be volt deszkázva a gyűrű. Letámadással kombinált zónával zavarta a magyar bajnokot a vendégcsapat, a negyed felénél 7-4-es hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Andric centerezett szépen, de egy kosárra 3-4 "üres" támadás jutott ebben az időszakban - az Olaj 3/15-tel, a Leicester 3/12-vel kezdett mezőnyből (11-8). Airington hintett triplát, majd Murphy és Tóth büntetőivel araszolgatott a Szolnok, a britek továbbra sem találtak be, pedig több tiszta dobóhelyzetük is akadt a negyed végén (17-8). 

Vojvoda duplájára Larsson válaszolt a második negyed elején, ezúttal az Olaj próbálkozott zónával. Feltámadtak a vendégek, Anderson trojkáját követően Holder zsákolt, pillanatok alatt négy pontra csökkent a szolnoki előny, Alekszics mester ki is kérte első idejét (21-17). Használt a Tisza-partiaknak a pauza, Kovács két ziccerével, valamint Milosevic második trojkájával gyors 8-0-t futottak, ezúttal a vendégek mestere hívta magához játékosait (28-19). Két brit kosárra azonban Murphy hármasa jött válaszul, Benke betörésével pedig 12 pontra hízott a magyar bajnok előnye (35-23). Nem hagyta magát azonban a szigetországi együttes, 8-2-t futottak két perc alatt, majd Douse szolgáltatta az első félidő slusszpoénját egy dudaszó pillanatában beeső palánkos triplával - a vártnál szorosabban alakult az első két negyed (37-34). 

A folytatásban sem parádéztak a csapatok, Andric és Airington kosaraival az Olaj kezdett jobban, de hamar zárkózott a vendégcsapat (41-38). Benke szépen tört be, kellettek is az ilyen egyéni megmozdulások, mivel továbbra is akadozott a támadójáték. Andric beütötte a negyedik hibáját, Vojvoda azonban hátára vette csapatát, két duplájával, valamint Tóth Ádám közelijével újfent 10 fölött volt a különbség (49-38). A korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem tartott sokáig a nagy szolnoki fór, most másfél perc kellett a briteknek egy 8-0-s futáshoz, nem hagyták magukat Douse-ék (49-46). A negyed vége ezúttal Airingtoné volt, két ziccert és két büntetőt is értékesített az amerikai, újabb fordítási kísérletet vertek vissza a piros-feketék (59-47). 

Douse betörésével és Tóth támadóhibájával keződött a negyedik felvonás, az eddigieket elnézve ugyanúgy benne volt a meccsben egy sima szolnoki siker, mint egy brit fordítás. Vojvoda hármasa és Tóth pöcije az előbbi felé lendítette a mérleg nyelvét, kialakult az addigi legnagyobb különbség (64-49). A sokoldalúan kosarazó Milosevic harmadik távoliját szórta be, de válaszolt a Riders. Ezúttal a magyarok próbálkoztak egész pályás zavarással, jött azonban a "szokásos" brit futás, nyolcra csökkent a házigazda előnye négy és fél perccel a rendes játékidő vége előtt (70-62). Vojvoda rá nem jellemző módon mindkét büntetőjét elrontotta, 74-65-nél leragadtak a csapatok - két perc volt már csak hátra. Csúsztak-másztak a játékosok, a meccs egészére inkább ez volt jellemző, mintsem a látványos játék. A maratoni végjátékot nem kapkodta el a házigazda, bár sokadjára is felzárkózott a Leicester, végül nem sikerült fordítaniuk a briteknek - az Olaj 2-1-re módosította mérlegét, míg a vendégek továbbra is nyeretlenek a sorozatban. 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus