Megvan a PVSK első nemzetközi győzelme

A pécsi férfi kosárlabda első nemzetközi sikerét aratta a PVSK-Veolia a holland Leidennel szemben. 

FIBA Europe Cup, A csoport, 3. forduló
PVSK-VEOLIA - ZZ Leiden 87-77 (27-21, 23-21, 12-14, 25-21)

Most több erő volt a Pécsben. Az első félidőben játékban villogott a hazai csapat, a múlt heti nemzetközi meccshez képest sokkal dinamikusabban, lendületesebben mozgott a gárda, kiválóan járatta a labdát, mindenkit bevont a játékba és ennek hamar meg is lett az eredménye - az első negyedet 27 ponttal, 57%-os mezőnymutatóval és hét (!) pontszerzővel zárta Csirke Ferenc együttese, egyszerűen nem bírta vele tartani a lépést a Leiden. A második játékrészben volt tíz, sőt, tizenegy is közte a hazaiak javára, Chris Smith és CJ Aiken is nagyon élt, a padról pedig Ruják András hozott nagyon komoly plusz energiát - a nagyszünetben végül nyolccal álltak jobban a baranyaiak, akik 53%-kal dobtak, bevertek 7/14 triplát, leszedtek nyolc támadópattanót és csak három labdát adtak el. A magas energiaszint egyértelműen megmutatkozott a játékon, a Csirke-legénység elégedetten vonulhatott be az öltözőbe. 

Amikor kellett, mindig válaszolt valaki. A fordulás után bekeményített a Leiden, sokkal agresszívebbé váltak a vendégek, főleg védekezésben, ez pedig meg is látszott a pécsi támadójátékon - az első félidő három eladott labdája után csak a harmadik negyedben sikerült hatot elszórni. Azonban amikor égett a ház 59-56-nál, akkor a játékrész végén jött egy triplával Budimir, a záró etapban 65-61 után jött egy Pongó-tripla és egy szép kosár Hortitól, majd Diggstől, ez a 7-0-s roham megint stabilizálta a PVSK-t - a tíz pont körüli előnyt tartotta a gárda és bár a "döntő" tripla sorozatban háromszor is kimaradt, végül Ruják nagy játéka utána Diggs beverte azt a sarokból, két és fél perccel a vége előtt. Gyakorlatilag az első negyed közepétől végig vezetve, a hollandok rohamaira válaszolva, több jó egyéni teljesítménnyel és egységes, jó csapatjátékkal nyerni tudott és ezzel első FIBA EC-győzelmét szerezte a PVSK. 

Rujákot emeljük ki. Érdemes külön is szólni Ruják András teljesítményéről, a PVSK hátvédje a padról beszállva elöl-hátul nyerőembernek bizonyult - védekezésben rengeteg okos és fontos játékot hozott össze, támadásban pedig nagyon sok jó döntést hozott, nagyon kevés hibát vétett és borzasztó agresszíven játszott. 5/7 kosara beesett és szinte mindegyik fontos helyzetben, szép megoldással érkezett, leszedett két nagyon fontos támadópattanót, kiosztott három gólpasszt és volt két jó faultja is - hiába dobott 21 pontot (4/8 triplával) Smith és szintén 21-et (4/5 triplával) Budimir, mégis leginkább talán Ruják volt a Pécs motorja. 

A PVSK legjobb dobói: Smith 21/12, Budimir 21/12, Ruják 10
A Leiden legjobb dobói: Pasalic 20/9, Persons 20, De Jong 15/6

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus