Olimpiai selejtezők: Kanada legyőzte a görögöket, nyertek a szerbek is

Wiggins és Barrett remeklésével rangadót nyertek a kanadaiak, fontos találkozót húzott be Németország, nem hibázott Litvánia és Szerbia sem. Ez történt az első napon.

A kaunasi tornán a házigazda litvánok 11 ponttal verték Venezuelát, támadásban nem brillíroztak, de 65 ponton tartották ellenfelüket és összességében magabiztosan nyertek - Jonas Valanciunas 20 pontot, 11 lepattanót és 8/9 jó dobást jegyzett alig 21 perc alatt, a center abszolút dominálni tudott. A másik meccsen a lengyelek még simábban, 19 ponttal verték Angolát, Mateusz Ponitka 22 ponttal zárt, AJ Slaughter pedig 16 pontot és 6 gólpasszt jegyzett, ők ketten adták meg az alapot a papírforma-győzelemhez. Ezzel a litvánok az A csoportot vezetik 1-0-val, a lengyelek pedig a B-t, előbbiben Korea, utóbbiban Szlovénia nem lépett még pályára, ők ma kezdik meg a tornájukat.

A horvát tornán, Splitben a brazilok domináltak Tunézia ellen és 83-57-es győzelmet arattak, 55%-kal dobtak mezőnyből - ott volt Marcelinho Huertas és Anderson Varejao, valamint Bruno Caboclo is, de Vitor Benite lett a legjobb dobójuk 15 ponttal. A másik meccs szorosabban alakult, Mexikó sokáig vezetett Németország ellen, de a germánok egy 20-9-es utolsó negyeddel megfordították és 82-76-ra megnyerték a derbit. Náluk Isaac Bonga 13 pontot és 9 lepattanót tett hozzá, Mo Wagner 11 pontot szórt, Voigtmann dupla-duplázott, a legjobb dobójuk viszont 17 egységgel Joshiko Saibou lett - a túloldalon  Francisco Cruz parádézptt, 30 ponttal, 7 lepattanóval és 6 gólpasszal húzta övéit, a veterán Gustavo Ayon pedig 18 ponttal és 15 lepattanóval (6 támadó) próbált segíteni. A házigazda horvátok ma kezdenek a brazilokkal, míg Mexikó a most nyitó oroszokkal találkozik ezen a napon.

Belgrádban csak egy meccset játszottak Szenegál koronavírus-esetei miatt (itt írtunk errőla házigazda szerbek pedig végül 94-76-ra megverték Dominikai Köztársaságot, de közel sem volt egyértelmű a helyzet - három negyeden keresztül abszolút partiban voltak a vendégek, ám az utolsót 27-10-re vitte el Szerbia, ott tudott ellenfele fölé kerekedni. Boban Marjanovics 18 ponttal és 10 lepattanóval zárt, Vaszilje Micics 16 pontot és 5 gólpasszt tett hozzá, villanásokra megérkezett Nemanja Bjelica és Milos Teodoszics, illetve Nikola Kalinics is, a negyedik negyedben pedig Igor Kokoskov vezetőedző zónavédekezése hozta meg azt az áttörést, amire szüksége volt a sztárcsapatnak.

Végül pedig térjünk rá a magyar idő szerint ma hajnalban játszott meccsekre, hiszen a negyedik tornát Kanadában rendezik, ahol a hazaiak rögtön egy rangadóval kezdtek Görögország ellen. A végig szoros találkozón a negyedik negyedben tudta a maga javára eldönteni a meccset a kanadai csapat, Andrew Wiggins fontos hármasa már megalapozott ennek a harmadik játékrészben is, a záró etapban pedig sikerült egy 9-0-t futni, így 97-91-re megnyerni a pontzáporos, látványos összecsapást. Emeljük ki RJ Barrett teljesítményét, a fiatal NBA-sztár 21 pontjából 12 érkezett a döntő jelentőségű negyedik negyedben - Wiggisn 23-at szórt összesen, ebből 10-et a harmadik játékrészben, de Nickeil Alexander-Walker is elvitt egy negyedet, ő a 18 pontjából 16-ot a másodikban szerzett. A görögöknél Konstantinos Mitoglou 14 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláját emelhetjük ki, de Calathes, Sloukas és Papagiannis is jól mozgott, Kostas Antetokounmpo kevesebbet tudott hozzátenni. A torna másik meccsén a törökök egy 34 pontos negyedik negyeddel végül 95-86-ra túldobták és valahogy leizmozták Uruguayt, köszönhetően elsősorban a 27 pontos, 9 lepattanós, 4 gólpasszos Cedi Osman parádéjának.

A háromcsapatos csoportok győztesei önmagukban még nem örülhetnek majd, csak a komplett tornák győztesei jutnak ki az olimpiára.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus