Kedden indulnak az olimpiai selejtezők

Négy helyszínen 24 csapat küzd az olimpiai részvételért, pályára lép Luka Doncic, Domantas Sabonis, Bojan Bogdanovic, RJ Barrett, Nick Calathes, Tomas Satoransky, Milos Teodoszics, Boban Marjanovics és Nicolo Melli is a vasárnapig tató megmérettetésen. 

Minden tornán hat csapat két hármas csoportba került, ahol mindenki játszik mindenkivel, majd a csoportok első-második helyezettjei keresztjátékkal döntik el, melyik két csapat játssza 1-1 helyszínen a döntőt - a négy torna győztese jut ki Tokióba.

Litvániában Angola, Dél-Korea, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia és Venezuela csap össze. A papírforma alapján Litvánia (Domantas Sabonis, Jonas Valanciunas, Kuzminskas, Kalnietis, Grigonis, Gieadraitis) és Szlovénia (Luka Doncic, Zoran Dragic, Klemen Prepelic, Vlatko Cancar, Mike Tobey) esélyes a döntőre.

Horvátországban Brazília, Horvátország, Mexikó, Németország, Oroszország és Tunézia találkozik. Ez talán a legkiegyensúlyozottabb hatos, hiszen Brazília (Anderson Varejao, Marcelinho Huertas, Bruno Caboclo, Vitor Benite), a házigazdák (Bojan Bogdanovic, Mario Hezonja, Ante Zizic, Roko-Leni Ukic) és az oroszok (Mihail Kulagin, Andrej Voroncevics, Timofej Mozgov, Semen Antonov) is elégerősnek tűnik, illetve a több nagy hiányzó ellenére a németek (Moritz Wagner, Danilo Barthel, Johannes Voigtmann, Isaac Bonga, Johan Benzing, Maodo Lo) sem feltartott kézzel mennek ki a pályára. 

Kanadában Csehország, Görögország, Kanada, Kína, Törökország és Uruguay harcol. A kanadaiaknál akadnak sérültek, de így is erősek (Andrew Wiggins, RJ Barrett, Dwight Powell, Luguentz Dort, Cory Joseph), a görögök Giannis (és Thanasis) Antetokounmpo nélkül is több ismert nevet elvittek (Nick Calathes, Kostas Sloukas, Georgios Papagiannis, Konstantinos Mitoglou, Kostas Antetokounmpo), a törökök pedig szinte a legjobb csapatukkal állnak fel (Cedi Osman, Ersan Iljasova, Furkan Korkmaz, Ömer Yurtseven, Alperen Sengün). Fontos megemlíteni, hogy a cseheknél két nagy név akad (Jan Vesely, Tomas Satoransky), viszont nagyon masszív csapatjátékkal rendelkeznek, könnyen meglepetést okozhatnak. 

Szerbiában a Dominikai Köztársaság, Fülöp-szigetek, Olaszország, Puerto Rico, Szenegál és Szerbia ad egymásnak randevút. Papíron a házigazdák (Milos Teodoszics, Vaszilje Micics, Boban Marjanovics, Nemanja Bjelica, Nikola Kalinics) Nikola Jokics és Bogdan Bogdanovics nélkül is kiemelkednek a mezőnyből, az olaszok Danilo Gallinari, Marco Belinelli és Luigi Datome nélkül picit gyengébbek (Nicolo Melli, Nicolo Mannion, Achille Polonara, Awudu Abass). Dominika és Puerto Rico mindig kész a meglepetésre, míg a filippínóknak ezúttal a honosított (ex-)NBA-sek nélkül kevés esélyük lesz. 

Frissítés: Szenegál hétfőn este lemondta a részvételt, mivel több pozitív tesztet produkált a válogatott - Olaszország és Puerto Rico ezzel automatikusan elődöntőbe jutott a belgrádi tornán, az egymás elleni csoportmeccsükön döntik el, hogy ki lesz a csoportelső és kerül gyengébb ágra. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus