Olimpiai selejtezők: Satoransky kidobta Kanadát az olimpiáról

Hosszabbításban, Satoransky dobásával verte Csehország Kanadát - kiestek a horvátok is, Szlovénia Litvániával, Szerbia Olaszországgal, Görögország a csehekkel, Németország pedig Brazíliával meccsel majd a kijutásért.

fotó: fiba.basketball

Már a kieséses szakaszhoz érkeztek az olimpiai selejtezők, a legutóbbi játéknapon a kvalifikációs tornák elődöntőit rendezték - minden esetben csak a torna győztese jut ki az olimpiára, így ez még csak az utolsó előtti lépés volt a siker felé.

Litvániában két sima mérkőzéssel alakult ki a papírforma-párosítás. A házigazdák egy szinte egál első félidő után a másodikban nagyon összekapták a védekezésüket, a harmadik negyedben összesen hat pontot engedtek Lengyelországnak és végül 88-69-re nyerni tudtak. A Domantas Sanonis (17 pont, 8 lepattanó) és Jonas Valanciunas (15 pont, 8 lepattanó) által alkotott magasember-páros mellett Kalnietis és Jokubaitis is tíz pont fölé jutott, míg a lengyeleknél ezt csak a 19 egységgel záró A.J. Slaughter mondhatte ezt el magáról. A másik mérkőzésen Szlovénia is magabiztos volt, ott is a második félidőben nyílt szét az olló, mert azt több mint húsz ponttal nyerte meg a társaság, mindenesetre végül 98-70-es győzelmet aratott Venezuelával szemben - Luka Doncic most már bő 29 percet játszott és 23 ponttal, 9 lepattanóval, valamint 13 gólpasszal csillogott, de kellett mellette Mike Tobey (27 pont, 12 lepattanó) extrája is. A döntőt így Litvánia és Szlovénia vívja egymással, aki nyer, az ott van az olimpián, aki veszít, az nincs.

Splitben viszont nem jutottak el a fináléig a hazai pályán küzdő horvátok. Bojan Bogdanovic hiába tett meg mindent és produkált egy brutális, 38 pontos mérkőzést, ez konkrétan csapata pontjainak a felét jelentette és bár három negyeden keresztül még vezetni tudtak a hazaiak, de a záró etapban elpusztította őket Németország - azt a negyedet 30-13-ra húzták be a germánok és a 29 pontos, 8 gólpasszos Maodo Lo vezérletével bejutottak a döntőbe. A másik ágon nem voltak izgalmak, az egész torna során ellenállhatatlan Brazília Mexikón is átgázolt és 102-74-es sikerrel jutott tovább - Vitor Benite 22 ponttal lett a legjobb dobó, de igazából már a nagyszünetben is kétszámjegyű volt a különbség, nem forgott veszélyben a brazilok győzelme. A horvátok tehát egy nagyon elrontott utolsó negyeddel kiestek, az olimpiai részvételért így a németek és a brazilok feszülnek majd egymásnak.

Szerbiában is érvényesült a papírforma, a házigazdák 102-84-re nyomták le Puerto Ricót - ők a második negyedben lógtak meg, majd a negyedikben tették egyértelművé a sikerüket, ha nem is kiütéssel, de összességében azért magabiztosan jutottak tovább. Vaszilje Micics 21 ponttal és 8 gólpasszal villogott, Milos Teodoszics 11 ponttal és 10 gólpasszal dupla-duplázott, Nemanja Bjelica pedig 18 pontot termelt, most ők vitték a prímet, míg a túloldalon  Isaiah Pineiro 23, George Conditt 20 pontig jutott, Gary Browne pedig 12 ponttal és 10 gólpasszal zárt. A másik ágon sem történt meglepetés, ugyanis Olaszország 79-59-es győzelmet aratott a Dominikai Köztársaság ellen - már az első félidő is egyértelmű volt, a harmadik negyedet pedig 24-8-ra húzták be a taljánok, ott kiütötték ellenfelüket. Náluk a 17 pontos Fontecchio volt a legjobb, a túloldalon pedig csak Brandone Edward Francis Ramirez jutott tíz egység fölé. A döntőt így itt Szerbia és Olaszország vívja.

Az igazi dráma azonban Kanadában történt, ahol elképesztő körülmények között kiesett az eddig jól teljesítő hazai alakulat. A cseh válogatottat ugyanis nem érdekelték az előzetes esélyek és felvette a kesztyűt, a nagyszünetben hét ponttal vezetett és a rendes játékidő végén is a kezében volt a siker, ám ott hihetetlen módon elrontotta: hatpontos előnyben elhibázott két büntetőt, majd Andrew Wiggins egy 2+1-gyel, végül 11 másodpercnél egy triplával hosszabbításra mentette a derbit. A kanadai megmenekülés azonban csak átmenetinek bizonyult, a ráadásban oda-vissza jöttek a "pofonok", majd 15 másodpercnél megint Wiggins volt clutch és egy tempóval 101-101-nél kiegyenlített. Csehországnak azonban volt még bőven ideje arra, hogy egy jól kivitelezett támadással megnyerje a meccset, ez pedig meg is történt: a jól kivitelezés nem sikerült, de Tomas Satoransky addig forgolódott Lu Dort ellen, amíg be nem vert az arcába egy palánkról beeső középtávolit. Egy másodperc volt vissza, nem lehetett válaszolni - drámai küzdelemben, egy nagy leolvadás, majd egy bravúrkosár után döntőbe jutottak a csehek, Kanada pedig negatív meglepetést szolgáltatva kiesett. Ugyan Wiggins (22 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés), RJ Barrett (23 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Nick Alexander-Walker (21 pont, 4 gólpassz) is hozta magát, de ez sem lett elég, a cseheknél Satoransky 18 pontos, 7 lepattanós, 5 gólpasszos meccse mellett Ondrej Balvin 14 ponttal és 19 lepattanóval pusztított, Blake Schilb pedig 31 pontig jutott 7/12 triplával, valamint 7 gólpasszal.

A másik meccs sem volt egyszerű ezen a tornán, Törökország ugyanis 22-8-ra nyerte az első negyedet Görögország ellen és bár a hellének utána már jobbak voltak, de csak a negyedik negyedben tudták átvenni az irányítást - azt viszont 30-16-ra húzták be az addigra elfáradó törökök ellen és végül 81-63-as győzelmet arattak. Nick Calathes (18 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Kostas Sloukas (15 pont, 9 gólpassz) mellett Papagiannis (14 pont, 13 lepattanó) és Larentzakis (14 pont) is kitett magáért, a törököknél pedig Furkan Korkmaz dobott 20 pontot, de Ilyasova, Mahmutoglu és Osman is nagyon eltűnt a görög védekezés ellen, ez pedig az első negyed után egyértelmű vereséget eredményezett. A döntőt tehát a görögök a csehekkel vívják majd.

Satoransky dobása:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus