Óriásit küzdött a Szedeák, de nem sikerült a továbbjutás

Az első negyedben összeszedett, közel húszpontos hátrányt sikerült eltüntetni, de a negyedik negyed közepén indított német rohamra már nem maradt válasza a szegedieknek.

FIBA Europe Cup selejtező, C-csoport, elődöntő:

Medi Bayreuth - Naturtex-SZTE-Szedeák 84-77 (25-7, 16-23, 16-23, 27-24)

Szedeák: Persons 25/9, Kerpel-Fronius -, Cook 19/3, Hunt -, Alston 22/6. Csere: Bognár 6, Keller 5/3. 

A Bayreuth legjobb dobói: Thornton 23/9, Seiferth 17, Sajus 9.

A Körmendről ismerős Terry Allennel felálló Bayreuth ellen rémálomszerűen indult a meccs a szegediek számára, 11-0-ra vezettek a németek, akik nagyon okosan járatták a labdát és használták ki a szegedi védekezés hibáit, ráadásul támadópattanózásban is jól dolgoztak. Eközben a Szedeák sokszor elkapkodta a támadásokat, de nem is igazán tudták gyűrű közelébe juttatni a labdát, inkább kintről dobáltak. Négy perc után talált be Persons kintről, ezt követően stabilizálódott a szegediek játéka, de állandósult a 10 pont körüli differencia - támadásban egyszerűen semmi nem sikerült, bár hozzá kell tenni, hogy a németek is sokkal jobban védekeztek, mint tegnap a macedónok. A negyed vége felé a németek elkezdték jól lejátszani a kettő-kettőket, megtalálták a palánk közelében a magasembereiket, majd a negyed végén egy behulló triplával 25-7-re elhúztak. 

A kisszünetben sikerült rendezni a sorokat szegedi oldalon, elsősorban támadóoldalon: türelmesebben és pontosabban kezdtek el játszani, Persons és Cook feljavult szervezésben, így villámgyorsan hat pontot rámoltak be, és Bognár tisztára kijátszott hármaskísérletét is csak a gyűrű dobta ki. Keller hármasa már beesett, Alston is megtalálta a dobásait, 31-20-nál időt is kellett kérnie a németeknek. Ők is rendezték a soraikat, de a Szedeák már nem engedte, hogy újabb nagy futást rendezzenek, sőt Bognár révén 35-28-ra kapaszkodtak fel - itt azért megrázta magát a Bayreuth, de így is sokkal jobban festett ez a negyed magyar szempontból, mint az első (41-30). 

A félidei statisztikára pillantva az látszott, hogy egyik csapat sem dobott jól kintről (3/12, illetve 2/15), a szegediek viszont nagyon összeszedetten büntetőztek (8/8). A palánk közelében azonban sokkal jobban működtek a németek mindkét oldalon, ami a statisztikából is látszott: 18/35-tel dobták a kétpontosokat a szegediek 10/35-jével szemben, illetve 13 gólpasszt osztottak ki. A szegediek nem szórták el a labdákat, mindössze két labdaeladásuk akadt, és abban is bízhattak, hogy a kezdeti német lepattanófölényt majdnem egálra mentették a félidőre, az viszont nem mutatott jól, hogy Cook csere nélkül nyomta végig a félidőt, és a többi légiós is 15-17 percet töltött a pályán és Hunt nem is szerzett pontot. 

A nagyszünetet követően kőkemény védekezésre váltottak a csapatok, ebből szerencsére a Szedeák jött ki jobban, Persons két gyorsindításból négy pontot szerzett, felállt védelem ellen is betalált, majd Cook üres triplája után már csak hat pont volt közte. A túloldalon a szerencsével sem álltak hadilábon a korábbi német válogatott Seiferth dobásánál, úgy tűnt, hogy a Szeged kezdi átvenni a meccs irányítását. Alstont egyre jobban sikerült megtalálni a palánk közelében, Persons pedig ihletett formában dobva egy triplát is elhelyezett a német gyűrűben. 49-46-nál egy kosárra jöttek fel a magyarok, amit utána tartottak is, ráadásul továbbra sem hibázott senki a vonalról, 16/16-tal álltak 28 perc után. A Bayreuth letámadással próbálkozott, de sikertelenül, 53-50-nél időt is kellett kérniük, mert mindkét oldalon kezdtek gondba kerülni. Ha kicsit türelmesebb a Szedeák, akkor át is vehette volna a vezetést, de Bognár, Cook és Persons is hibázott, ezt pedig büntették a németek. Persons a legjobbkor szórt be egy újabb hármast, de ahogy az előző két negyedben, megint a Bayreuth dobott kosarat az utolsó másodpercekben (57-53). 

Gyors triplaváltással indult a záró játékrész, majd Alstonra fújtak támadóhibát szabálytalan zárás miatt, ami sajnos a negyedik volt már - a túloldalon rögtön rajta igyekezett kosarat szerezni Seiferth, sajnos kétszer is sikerrel. Szerencsére Persons megint beszórt egy nehéz tempót, Cook is dobott egy ziccert, amivel a Szedeák tartotta a négy pontos differenciát - egy labdaszerzést követően Alston triplájával pedig 64-63-ra jöttek fel. Alston következő triplája már kimaradt, amit azonnal büntettek a németek: Thornton három darab emberes hármast pörkölt be gyors egymásutánban, négy és fél perccel a vége előtt szinte a semmiből nagyon nehéz helyzetbe került a Szedeák (73-65). Az időkérés sem segített, a németeknél Seiferth újabb kosarat szerzett - Alston és Cook próbálta tartani a lelket a Szegedben, de védekezésbe egyre több hiba csúszott, így a 8-10 pontos különbség állandósult. A végjátékra fordulva újabb két hármast kapott a Szedeák, innen pedig már nem tudtak felállni. Az első negyedben beszedett 18 pontos hátrányt sikerült ledolgozni, de a felzárkózás, illetve az előző napi meccs a negyedik negyedre érezhetően hatással volt a játékukra nem is elsősorban fizikálisan, inkább mentálisan. 

fotó: fiba.basketball

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus