Parádés Falco-győzelem Athénban, karnyújtásnyira a BL-továbbjutás

A szombathelyiek sikere és a Treviso veresége azt jelenti, hogy jövő héten hazai pályán léphet tovább a magyar bajnok. 

Bajnokok Ligája, csoportkör, D-csoport, 5. játéknap:

AEK Athén - Falco KC Szombathely 83-89 (15-26, 23-16, 23-23, 22-24)

Falco: Váradi 20/18, Somogyi -. Benke 15/3, Golomán 6, Keller 11. Csere: Barac 15/3, Perl 18/3, Clark 2, Kovács 2. 

Az AEK legjobb dobói: Griffin 24/6, Angola 22/6, Pappas 13.

Szomorú pillanatok vezették fel az összecsapást, a feldobás előtt az AEK játékosai egy szál virággal emlékeztek meg néhány napja elhunyt csapattársukról, Stevan Jelovac-ról, majd a klub hivatalosan is visszavonultatta a tragikus hirtelenséggel, agyvérzésben elhunyt játékosa 13-as mezszámát. 

AZ AEK-nak már nem volt esélye a biztos továbbjutást jelentő első hely megszerzésére a csoportban, a Falcónak viszont annál inkább, ráadásul a korábban kezdődött VEF Riga-Treviso összecsapáson a szombathelyiek szempontjából jól is alakultak az eredmények: a lett gárda 74-71-re győzte le a forduló elótt a csoportot még vezető Trevisót. 

Hazai kosárral indult az összecsapás, de Benke és Váradi azonnal beszórt egy triplát, majd Golomán zsákolt és Benke egy duplával is jelentkezett. Az első percekben a görögök tartották magukat, de amikor elkezdtek bejönni a cserék, a Falco szépen lassan elhúzott: Perl és Barac is felnőtt az extrán dobó Benke mellé, és 9-18-ra mentek a magyarok. Az AEK itt tudott újítani, de a negyed vége a Falcóé volt: Váradi előbb beszórt egy hármast, majd Kovács Benedekkel dobatott kosarat (15-26). A második negyed elején a görögök összekapták a védekezésüket, a vendégek több labdát eladtak, amiket azonnal büntetett az AEK, 8-0-s futással jöttek fel egyetlen triplára. Keller a legjobbkor csinált meg egy 2+1-es játékot, majd Váradi alley-oopját is behúzta, megállítva ezzel a hazaiak rohamát. Itt gödörbe kerültek a görögök, Benke és Váradi is kosarat szerzett, majd egy újabb Váradi-Keller, illetve egy Benke-Golomán összjáték utáni gyűrűszaggatás után már 12 pont volt közte. 26-39-nél viszont magukhoz tértek a vendéglátók, 12-3-as etappal jöttek vissza a meccsbe - egyetlen Váradi-hármast kivéve megálltak a magyarok támadásban (38-42). 

A Falco rendezte a sorokat a nagyszünetben, fordulás után rögtön egy 7-0-val vették vissza a kezdeményezést: Benke, Golomán, Váradi és Perl elöl-hátul hozzá tudott tenni. A görögök egy időkérést követően ismát szigorítottak a védekezésükön, de sokáig úgy tűnt, hogy a magyar bajnok is képes ugyanerre: percekig alig esett kosár, de a szombathelyi fórt sikerült stabilizálni 10 pont környékén, sőt 42-55-nél remekül állt a Falco. Itt viszont a Griffin-Angola duó elkezdte felpörgetni az AEK támadásait, 11-0-s rohammal egy labdára jöttek vissza. Barac a legjobbkor kapott elő néhány fineszes játékot, amivel sikerült megfékezni az athéniakat, majd Benke és Perl révén egy pici előnyt meg is sikerült őrizni (61-65). Barac még egy kosarat tartogatott a negyedik negyed elejére is, de utána percekig semmi nem akart összejönni a Falcónak - szerencsére védekezésben stabilak voltak, így bár az AEK ott volt a határon, nem sikerült átvennie a vezetést. 66-67-nél Barac triplája idegnyugtatóként hatott, majd Váradi szerzett labdát és futtatta Kellert, végül Benke is labdát szerzett és végigrobogott a pályán, ez a 7-0-s futás kicsit megrogyasztotta az AEK-et. A görögök azonban nem adták fel, elöl jobban vigyáztak a labdára, a túloldalon pedig Barac hiába dobott két újabb kosarat és szedte le Keller Ákos a 15. (!) lepattanóját, szépen lassan újra látótávolságba kerültek. 75-78-nál Milos Konakov kért időt, Váradi sokadik hármasával ismét nyeregbe kerültek a szombathelyiek - hamarosan újabb tripla érkezett az egyébként végül 12 gólpasszig jutó irányítótól, ez pedig már sok volt az AEK-nak. Bár a hátralévő időben még mindent megtett az athéni gárda, a Falco már nem engedte őket veszélyes közelségbe - az idegenbeli győzelem azt jelenti, hogy a Szombathely saját kezébe vette a sorsát, és ha jövő héten a Savaria Arénában legyőzi a VEF Rigát, akkor biztosan továbbjut a csoportból!

fotó, slide: championseague.basketball

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus