Patty Mills extrájával Ausztrália a bronzérmes

A kézsérüléssel bajlódó Luka Doncic nagyon sokat hibázott, ezt pedig nem bírták el a védekezésben is gyengébb szlovének. 

 

Olimpiai torna, bronzmérkőzés

Szlovénia-Ausztrália 93-107

Már a feldobás előtt kisebb gondba kerültek a szlovének, ugyanis az elődöntőben egy plexinek ütköző Luka Doncic ragasztással a bal kézfején vállalta a játékot és nem is róla szólt az első félidő. Mindössze 9 pontig jutott 1/3 kétpontossal, 1/5 triplával és 4/5 büntetővel, de a játék más elemében sem tudott villogni: 5 pattanót ugyan leszedett, de 2 gólpasszára 4 eladott labda jutott (össze is szedett egy technikait a nagyszünetre menet). Ennek ellenére csak egypontos hátrányban álltak tíz perc után, mivel az ausztrál húzóemberek sem játszottak kiemelkedően. Ez a második negyedben megváltozott, az addig hét pontot szerző Patty Mills ugyanis “megbolondult”, 19 pontot tett hozzá, és bár a triplákat ő is gyengén dobta, ez a plusz azt eredményezte, hogy az auszik nyolc ponttal tartottak előrébb a nagyszünetben. Mills mellett a friss Spurs-szerzemény Jock Landale is villant, 5/6-os mezőnynél tartott 20 perc után, ráadásul a slusszpoén is az övék volt a félidő végén: Matisse Thybulle a dudaszó pillanatában zsákolt egy látványosat. A szlovének támadásban nem voltak rosszak, 45 pontot szereztek, de hátul a 23-14-re megnyert lepattanózás ellenére az eddig jól működő védekezésük sokszor átjáróháznak bizonyult. 

A harmadik negyedben igyekezett szigorítani hátul Szlovénia, továbbra is elsősorban Mills és Landale tudott kosarakat szerezni, de az ausztrálok is jó unkát végeztek Doncic-on, aki hamar elszórt két labdát, a dobásai és passzai sem igazán működtek. Tobey-val dobatott azért egy hármast, amivel 52-59-nél úgy tűnt, hogy megindulnak felfelé, de Joe Ingles éppen ekkor gondolta úgy, hogy beszór egy hármast, majd Mills kosarával 12 ponttal tartott előrébb Ausztrália. A szlovének itt kértek időt, és sikerült is elállítaniuk a vérzést Zoran Dragic és Mike Tobey pontjaival, illetve Prepelic 3+1-ével megfelezték a különbséget. Thybulle támadópattanója és zsákolása, majd Mills két demoralizáló tempója aztán gyorsan lehűtötte a szlovén kedélyeket, visszaállt a 10 pont körüli differencia. A záró játékrész elején már 14 is volt közte, de Cancar triplájával, illetve Mills sportszerűtlenje után Jaka Blazic három pontjával, illetve Prepelic ziccerével 8-0-t futottak a szlovének és visszajöttek 75-81-re. Az ausztrál időkérés sem segített, Doncic triplát dobatott Prepelic-csel, majd ő ment el ziccerig, 80-83-nál egy kosárnyi volt a differencia.

A vezetést viszont nem tudták visszavenni, Blazic ütött be egy sportszerűtlent, amit Mills két egypontossal büntetett, majd a veterán irányító Exumnak adott egy gólpasszt, aki nem sokkal később gyorsindításból zsákolt egyet - máris visszaállt a tízpontos különbség. Doncic még nem adta fel, villámgyorsan dobott két visszalépős hármast, de Mills és Ingles ekkor már nem hagyta, hogy a szlovének visszajöjjenek a meccsbe, felváltva dobták a nehéz kosarakat. A végjátékban már nem tudtak még egyszer újítani Doncic-ék, Millsék pedig továbbra is ellenállhatatlanul támadtak, ez pedig döntőnek bizonyult: Ausztrália első olimpiai érmét nyerte férfi kosárlabdában.

Szlovénia legjobb dobói: Doncic 22/9, Prepelic 18/9, Tobey 13/3.
Ausztrália legjobb dobói: Mills 42/12, Ingles 16/12, Landale 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus