Pontháborút nyert a franciák ellen Ausztrália, győzött a Team USA

Patty Millsék túldobták a veretlenségét elvesztő Franciaországot, az USA legyőzte Brazíliát, Schröder szállította a német győzelmet: véget ért a második csoportkör.

Középdöntő

K csoport

USA - Brazília 89-73 (21-18, 22-21, 24-17, 22-17)

A végére kifulladtak a brazilok. Ez a mondat erre a meccsre és az egész tornára is igaz a brazil válogatottat tekintve, hiszen sokáig futottak az eredmény után és a harmadik negyed hajrájáig partiban voltak - csak néhány pont volt a hátrányuk, néha voltak egálban is, labdájuk volt a fordításhoz, ilyesmi. A harmadik játékrész vége felé azonban valami megtört, tíz pont környékére nőtt a hátrányuk egy hatalmas Smart-triplával, a záró etapban pedig egyszerűen nem tudtak már innen visszajönni, nem tudtak sebességet váltani, változtatni, reagálni sem elöl, sem hátul. A vajkezű Benite mindenképpen kiemelendő, hiszen 20 perc alatt, 4/5 triplával érte el 21 pontját és a 16 pontos vereség ellenére vele a pályán +1-ben volt csapata, de mellette csak Varejao és időnként Barbosa volt jó, ez pedig egy egész meccsen nem lehetett elég a Team USA-vel szemben. Ezzel pedig lemaradtak a legjobb nyolcról: ugyan az első csoportkört még 3-0-val hozták le, de itt kikaptak a csehektől és az amerikaiaktól is, így pedig nem jutottak tovább - pár napja még sokkal ígéretesebbnek tűntek, de az egész tornát tekintve is kifulladtak...

Stabilak voltak az amerikaiak. Nem erőlködött Gregg Popovich csapata, csak annyit adott ki magából, amennyire szüksége volt és amikor kellett (mert szorongattak a brazilok), akkor visszanyúltak a legjobban működő fegyvereikhez - ez ma Kemba Walker betörése (16 pont, 6/9 mezőnyből, 5 gólpassz) és Myles Turner tempódobása (16 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 8/11 mezőnyből) volt. Amikor kellett, akkor mindig jött egy jó védekezés, egy leindítás, egy labdaszerzés, egy könnyű kosár és a harmadik negyedet lezáró, dudaszós Smart-tripla talán meg is törte ellenfelüket - a záró etapban már kényelmes távolságban tartották a brazilokat és végül extra tripladobás nélkül is 50%-os mezőnymutatóval, magabiztosan hozták a meccset. Ezzel pedig hibátlanul továbbjutottak a legjobb nyolc közé, ahok minimum erre a szintre lesz szükségük.

Az USA legjobb dobói: Walker 16/6, Turner 16, Brown 11/3
Brazília legjobb dobói: Benite 21/12, Barbosa 14, Varejao 14

 

L csoport

Franciaország - Ausztrália 98-100 (24-23, 22-23, 29-25, 23-29)

Dellavedova döntötte el a rangadót. Mindkét csapat 4-0-val érkezett meg erre a meccsre és az volt a tét, hogy melyikük marad hibátlan, a találkozó alakulása és színvonala pedig abszolút méltó is volt ahhoz, hogy két ilyen szintű együttes játszotta. Az első félidőben hétszer változott a vezető kiléte, mindkét oldalon megvoltak a vezérek, remek támadójátékot, látványos jeleneteket láthattunk és bár a harmadik negyedben kicsit megléptek a franciák, később visszajöttek az ausztrálok és teljesen kiegyenlítetté tették ismét a derbit. Ez pedig a végjátékra is megmaradt, a negyedik negyed elején volt ugyan öt pont is Ausztrália előnye, de a franciák válaszoltak, így az utolsó perc előtt 94-94 állt az eredményjelzőn. Itt pedig az a Matthew Dellavedova döntött, aki a pontszerzést tekintve egyébként csendes meccset hozott: kiosztott egy gólpasszt Joe Inglesnek, majd De Colo válaszduplájára kiharcolt egy faultot és bedobta a két büntetőt, sőt, De Colo újabb válaszára megint kiharcolt kettőt és bedobott egyet. Ez pedig eldöntötte a csatát, a hajrában tehát Dellavedova három büntetője és egy gólpassza volt a mérleg nyelve, az utolsó francia játéknál Patty Mills lopta el a labdát, ebből alakult ki a végeredmény - 98-99-nél megvolt az esélyük a franciáknak, de ezzel elrontották, úgyhogy oda a veretlenségük, Ausztrália viszont nagyon komoly skalpot gyűjtött be.

Nem lehetett panasz a sztárokra. Mindkét oldalon jöttek a klasszisteljesítmények, a franciáknál főleg Evan Fournier villogott (31 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), de a második félidőben Nando De Colo is felnőtt a feladathoz, a végén ő volt a vezér (26 pont, 11/16 mezőnyből, clutch kosarak), a két pontgyáros mellett pedig Nic Batum és Rudy Gobert is hozta magát - a center viszont kipontozódott, ez érzékenyen érintette a gallokat. Eközben pedig a túloldalon egyszerűen több volt a sztárteljesítmény, Patty Mills parádéja (30 pont, 10/18 mezőnyből) és Joe Ingles 23 pontja mellett az az Aron Baynes volt még kulcsfaktor, aki 21 pontját 5/6 triplával szedte össze - mondhatjuk, hogy ők hárman túldobták a két francia klasszist. Azt is tegyük hozzá, hogy 57-58%-kal dobtak mezőnyből a csapatok, maximálisan kiszolgálták a nézőket - soha rosszabb rangadót. A franciák bánhatják, hogy leadtáj a harmadik negyedben kilenc pontra rúgó előnyüket és hogy az ausztrálok védekezésváltását nem tudták megoldani, illetve azt is, hogy 30-23-ra elvesztették a lepattanózást, ezzel a vereséggel ugyanis a nyolc között a Team USA vár rájuk...

Franciaország legjobb dobói: Fournier 31/9, De Colo 26/6, Batum 13/3
Ausztrália legjobb dobói: Mills 30/9, Ingles 23/9, Baynes 21/15

Alsóház a 17-32. helyekért

O csoport

Törökország - Új-Zéland 101-102 (31-26, 22-24, 24-24, 24-28)

Új-Zéland jött ki jobban a pontzuhatagból. A találkozó szórakoztató, pontgazdag és szinte végig szoros volt. Az első negyedben is jobban játszó, Mahmatoglu (27 pont, 5 gólpassz) és Osman (32 pont, 6 pattanó) vezette törökök a harmadik felvonás elején megléptek 9 ponttal, de előnyük a záró játékrészre eltűnt. Az utolsó felvonásban gyakorlatilag végig felváltva vezettek a csapatok. 100-99-es új-zélandi vezetésnél Osman fordított, de a túloldalon Fotunak (17 pont, 5 pattanó) volt még válasza, Osman utolsó kísérlete pedig kimaradt, így egyetlen ponttal győzött a sokkal több lábon álló óceániai együttes. Új-Zéland ezzel megnyerte az O csoportot, a törökök pedig azok után, hogy közel álltak az első csoportkörben az USA megveréséhez, végül csak a 22. helyen végeztek Iránt több dobott kosárral megelőzve.

Törökország legjobb dobói: Osman 32/15, Mahmatoglu 27/9, Wilbekin 15/6.
Új-Zéland legjobb dobói: Loe 17/9, Fotu 17, C. Webster 12/6, T. Webster 12/6, Delany 12.

 

P csoport

Németország - Kanada 82-76 (17-12, 19-21, 20-23, 26-20)

Németország bírta jobban a végét - Schröder miatt. 64-64 után, bő négy perccel a meccs vége előtt emelt még a szinten a német válogatott, Dennis Schröder dobott egy duplát, dobatott egy triplát Benzinggel, majd beszórt két büntetőt, kiosztott még egy gólpasszt, majd feltett egy kettest - ő volt az, aki Kanada fölé emelte csapatát. Ezt követően láthattunk még egy Voigtmann-Kleber alley-oopot is, de a győzelmet az a Schröder szállította nekik, aki 21 pontot, 10 lepattanót és 9 gólpasszt tett a közösbe, így egy hajszállal maradt le a tripla-dupláról - mellette a 20 pontos Klebert illik kiemelni, míg Kanadánál igazából senkit, a 18 pontos Wiltjer is rengeteg labdát használt el, Joseph sem játszott jól és összességében 35% alatt dobtak mezőnyből.

Németország legjobb dobói: Schröder 21/3, Kleber 20/6, Benzing 12/6
Kanada legjobb dobói: Wiltjer 18/9, Birch 15, Ejim 9/6, Joseph 9/3

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus