Spanyolország megállította Szerbiát, Jokicsot kiállították

Tanári védekezéssel radírozták le a szerbeket Marc Gasolék - parádéztak az argentinok - kijutott az olimpiára Nigéria.

 

A játéknap délelőtti mérkőzéseiről itt írtunk!

I csoport

Lengyelország - Argentína 65-91 (14-20, 13-22, 14-28, 24-21)

Argentína továbbra is hibátlan. A két, már továbbjutott csapat csatázott egymással azért, hogy melyik marad hibátlan és hogy ki kivel mérkőzhet a folytatásban, de ezen a derbin nem volt kérdés, hogy melyik fél képvisel nagyobb játékerőt. Argentína elöl-hátul erődemonstrációt tartott és megmutatta, hogy ki az úr, a Campazzo-Laprovittola kettős 13 gólpasszt és öt labdaszerzést tett a közösbe, a befejezéseknél pedig a határozottan mozgó Delia mellett a csapat vezére, Luis Scola (21 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) villogott igazán - két negyed után már tizenöt volt közte, a harmadikban pedig gyakorlatilag megduplázták ezt a különbséget a dél-amerikaiak. A negyedik játékrész már csak formalitás volt, annak ellenére ütötte ki eddig veretlen ellenfelét az argentin csapat, hogy 30% alatt triplázott, közelebbről viszont ízekre szedte: 70%-kal dobták a ketteseket Scoláék, ott nem volt számukra akadály. Kiemelendő még a 16 labdaszerzés, ez volt az a faktor, amely igazán döntőnek bizonyult, úgyhogy az argentinok parádés teljesítménnyel, 5-0-s mérleggel jutottak tovább a legjobb nyolc közé.

Most nem volt esélyük a lengyeleknek. Maximum az első negyedben volt köze ehhez a meccshez Lengyelországnak, egyébként 40% alatti mezőnymutatóval, gyenge triplázással, 60% alatti büntetőzéssel és 23 eladott labdával nem sok keresnivalójuk lehetett. A 16 pontos AJ Slaughter nem volt rossz, de az eddig remeklő Mateusz Ponitka például csak négy pontot és egy mezőnykosarat tett hozzá - gond nincs, 4-1-gyel ott vannak a nyolc között, lehet készülni a következő feladatra, ezzel a pofonnal és annak minden tapasztalatával gazdagodva.

Lengyelország legjobb dobói: Slaughter 16/6, Grueszecki 11/3, Sokolowski 9/3
Argentína legjobb dobói: Scola 21/3, Delia 12, Brussino 10/3

M csoport

Kína - Nigéria 73-86 (21-19, 10-16, 20-25, 22-26)

Olimpiai résztvevő Nigéria. Ugyan alsóházi meccset játszottak a felek, de a tét nem volt kicsi: a házigazdák természetesen szerettek volna nyerni saját szurkolóik előtt, Nigéria pedig azért küzdött, hogy kivívja az olimpiai részvételt. Nos, utóbbi együttes járt sikerrel: a gyengébb első negyed után Josh Okogie (19 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével átvették az irányítást, a nagyszünetben már vezettek, a második félidőben pedig további kilenc pontot tettek közé és stabilabb támadóteljesítményüknek köszönhetően nyerni tudtak. Ez pedig azt jelenti, hogy az afrikai ágról direkt módon azonnal kijutottak az olimpiára, Kína viszont minden bizonnyal lemarad erről, hiába hozott 27 pontos teljesítményt Jianlian Yi.

Kína legjobb dobói: Yi 27/6, Fang 19/12, Wang 12
Nigéria legjobb dobói: Okogie 19, Udoh 13, Metu 11/3, Vincent 11/6

N csoport

Irán - Fülöp-szigetek 95-75 (30-24, 18-10, 27-16, 20-25)

Nem volt kérdés. Egyértelműen jobb volt ezen a meccsen Irán, Haddadiék jobban lepattanóztak, jobban dobtak és Fülöp-szigetek főleg a büntetőkkel adott sok esélyt ellenfelének - 18-cal kevesebbet dobhattak rá a vonalról Blatche-ék (azt is csak 57%-kal értékesítették), ez éppen elég volt ahhoz, hogy a hamar beszedett hátrányukat ne tudják csökkenteni. Egy kicsivel minden tekintetben pontosabbak, élesebbek voltak az irániak, így megszerezték második győzelmüket és 2-3-mal a csoport második helyén végeztek - közben Fülöp-szigetek nyeretlenül maradt utolsó.

Irán legjobb dobói: Haddadi 19/3, Khahbahrami 17/3, Jamshidijafarabadi 16/3
Fülöp-szigetek legjobb dobói: Bolick 15/9, Blatche 12/6, Fajardo 10

J csoport

Spanyolország - Szerbia 81-69 (13-20, 32-17, 22-19, 14-13)

Spanyolország bejelentkezett. Voltak nehezebb meccsei, szenvedős teljesítményei már ezen a vb-n a spanyol válogatottnak, most viszont nagyon élesnek és nagyon felkészültnek tűnt a társaság. Scariolo végig variálta a meccset, betette a kezdőbe Oriolát, majd felrakott egy magas szerkezetet, rotálta a hátvédjeit védekezésben és bár az első negyedben a spacing hiánya miatt még nem éreztek rá igazán a ritmusra, a folytatásban elkapták a fonalat - sok labdát szereztek, kellően kemények és agresszívek voltak, elöl pedig Ricky Rubio (19 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével járatták a labdát, mindenki hozzátette a magáét. A kulcs mégis a védekezésük volt, az eddig parádézó Szerbia támadójátékát teljesen lelimitálták, a gólpassz-cunami helyett 15-nél álltak meg Jovicsék, csapatszinten összesen három triplát (!) tudtak bedobni, ez pedig egy olyan faktor a spanyoloknál, amelyet korábban is láttunk már - az agresszív periméter-védekezésük borzasztó fontos lehet később is. Nem kellett tőlük extra dobóforma, vagy klasszis egyéni teljesítmény, taktikusan és fegyelmezetten játszva, gyönyörű védekezést bemutatva megverték a vb eddigi legjobb csapatát, ezzel pedig először tették le igazán a névjegyüket - bejelentkeztek az aranyra?

Megdöccent a szerb gépezet. A vb eddigi sztárcsapata abszolút Szerbia volt, domináns, gyönyörű játékkal már-már foghatatlannak tűnt a gárda, mindenki ellen nagyon mélynek, magasnak, sokoldalúnak látszott és ezt a meccset is jól kezdte - az első negyedben alig 13 pontot kaptak, jól reagáltak a spanyolok szerkezeti változtatásaira és kihasználták az előnyeiket. A második negyedben azonban lelassult a játékuk, a tripláikat remekül elvették Ricky Rubióék és bár Bogdan Bogdanovics megint parádézott, a megszokottnál jóval többet hibáztak - a védekezésük is szétesett ebben a periódusban és némi meglepetésre 32-17-re elvesztették a játékrészt. A harmadik negyedben aztán jött az újabb fordulópont, Marc Gasol ráfogott Nikola Jokics csuklójára, aki kidumált magának egy technikait és mivel ez már a második volt neki, így alig 16 játékperc után kiállították. Innentől már a spanyolok kezében volt a meccs, a szerbek pedig nem tudták már mit változtatni, a játékukról mindent elmond, hogy Bogdanovics (26 pont, 9/14 mezőnyből, 10 lepatanó, 6 gólpassz) extrája mellett senki nem érte el még a tíz pontot sem náluk - megkapták az első kijózanító pofont, megvan az első vereségük, úgyhogy látszik, hogy ők sem sebezhetetlenek...

Spanyolország legjobb dobói: Rubio 19/6, Claver 14/3, Gasol 11
Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 26/6, Lucsics 8, Milutinov 7, Raduljica 7

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus