Szerbia a vb-döntőben, Kanada a bronzért játszhat

Bogdan Bogdanovicsék végig kontrollálták az elődöntőt, az eddig parádézó Kanada nem bírt az európai csapattal, így a legjobb négy jelentette a végállomást Shai Gilgeous-Alexanderék számára.

 

Szerbia - Kanada 95-86

Parádés játékkal nyitotta a mérkőzést Szerbia, már az első percekben is ők adták meg az alaphangot, ők voltak az agresszívebbek: le tudták lassítani a kanadaiakat, az első opciókat el tudták venni, hosszabb támadásokra, erőlködésre tudták késztetni az eddig (a torna során) megállíthatatlannak tűnő kanadaiakat. Shai Gilgeous-Alexander elfogyott, az első félidőben összesen egy mezőnykosarat tudott hozzátenni, RJ Barrett dobásaival és Kelly Olynyk büntetőivel próbált meg haladni a gárda, de összességében az történt, amit a szerbek akartak. Ehhez persze az is kellett, hogy az európaiak 64%-kal (!) céloztak mezőnyből, rendkívül türelmesen, kitaláltan, koncentráltan fejezték be a játékaikat, sokat mozogtak labda nélkül, sok volt a belépegetésük, jó helyzeteket vállalhattak el, és extra hatékonysággal, könyörtelenül be is dobták őket - uralták a festéket (22-12) és a lepattanózást (17-9), Bogdan Bogdanovics 15, Nikola Milutinov 11, Ognjen Dobric pedig 10 pontot szerzett két negyed alatt.

A harmadik játékrészben Kanada azért felszívta magát és nekiugrott ellenfelének, a félidei 13 pontos hátrányából visszajött hétre, Gilgeous-Alexander feljebb kapcsolt, de a szerbek mindenre válaszoltak egy-egy fontos kosárral, a végén két triplával, így érdemben nem változott a különbség: az utolsó felvonás 75-63-ról, 12 pontos távolságról indult. Ott egy gyors 5-0-val lett közte 17, ahonnan megint visszakapaszkodott 10-re Kanada, majd jött Bogdanovics két nagy villanása, amire megint vérrel-verejtékkel próbált válaszolni az amerikai csapat, de az utolsó három percben két labdaszerzéssel lezárták a meccset a szerbek. 

Összességében az első negyedtől kezdve végig kontrollálta a mérkőzést Szerbia, Kanada nagyon igyekezett, mindent megpróbált, de a rutinos európaiak olyan minőséget képviseltek, amire most nem tudtak válaszolni. Bogdanovics végül 23 ponttal, 8/12 jó dobásal, több lélektanilag fontos megoldással húzta övéit. Milutinov és Nikola Jovics együttes erővel 10/10 (!) dobást süllyesztett el, Milutinov ráadásul a 16 pontja mellé 10 lepattanót is lehúzott, de a 12 perc alatt 12 pontot és 3/5 triplát dobó, kulcspillanatokban betaláló Gudurics, vagy a labda nélkül hajtó, 16 pontig jutó Dobrics is kiemelkedő munkát végzett.

A kanadaiaknál Gilgeous-Alexander végül eljutott 15 pontig és 9 gólpasszig, de csak 8 mezőnykísérlettel zárt, közel sem volt akkora hatása a játékra és a meccs alakulására, mint amit megszokhattunk tőle a vb-n - ugyan Barrett (23 pont, 8/14 mezőnyből) és Dillon Brooks (16 pont, 3/8 tripla) is igyekezett, de ez most nem volt elég. A szerbek 33-22-re nyerték a lepattanózást, 46-32-re nyertek a festékből, három percet leszámítva végig ők vezettek és 62%-kal tüzeltek mezőnyből - mestermunkával jutottak döntőbe, Kanada pedig a holnapi bronzmérkőzésre készülhet.

Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 23/9, Milutinov 16, Dobrics 16/6
Kanada legjobb dobói: Barrett 23/9, Brooks 16/9, Gilgeous-Alexander 15

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus