Végig vezetve verte az Olaj az olasz bajnokot

Az Olaj egyetlen pillanatra sem engedte ki a kezéből a Dinamo Sassari elleni meccset, végig 10 pont körüli előnyt birtokolt.

EuroCup, Második Csoportkör, N csoport, 1. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-0) - Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 0-1) 86-75 (23-8, 18-22, 20-24, 25-21)

Szolnoki Olaj KK: Burrell 15/9, Kovács 5/3, Vojvoda 20, Milosevics 19/6, Keller 4.
Csere: Gregory 7, Boriszov 3/3, Wittmann 11/3, Lypovyy 2.

Dinamo Sassari: Logan 7/3, Haynes 18/6, Formenti 12/12, Petway 2, Varnado 10.
Csere: Alexander -, Eyenga 23, Sacchetti 3, Stipcevic -, DeVecchi -.

A teljes statisztikát ezen a linken találjátok!

Keller Ákos két duplájával indult a találkozó, és innentől kezdve végig előnyben volt az Olaj, gyakorlatilag az összecsapás teljes egészében Vojvodáék jártak előrébb. Nagyon jól védekezett Pór Péter együttese, folyamatosan ott voltak mindenkin, és az egyénieskedésre amúgy is hajlamos Sassarit teljesen 1-1-ekre kényszerítette a magyar bajnok. Az utóbbi években egy vállalható horogdobást azért kifejlesztő, egyébként elöl nem sok mindent tudó Varnado erőlködött, de szinte semmi nem ment be neki, a kisembereknek pedig semmi helyük nem volt tiszta dobóhelyzetekre, az első félidőben összesen egy hármast tudtak értékesíteni. A Szolnok sem sziporkázott a 6. perc végéig, hiszen ekkor 11-8-at mutatott az eredményjelző, de a felvonás utolsó négy percében nem dobott pontot az olasz bajnok, az Olajnál viszont Wittmann és Milosevics is két-két kosarat szórt, nem is akármilyeneket (előbbi egy triplával, utóbbi két floaterrel is jelentkezett), így 15 pontos fórja volt a hazaiaknak 10 perc játék után (23-8).

A második felvonás egy kicsit másképp alakult. Védekezésben a Sassari feljebb kapcsolt - sok faultot is gyűjtöttek, de teljesen megállították a lendületben lévő Szolnokot ezzel a kifejezetten kemény stílussal. A pálya másik oldalán is változott a helyzet, a Cleveland Cavaliersnél és a Los Angeles Lakersnél is megforduló Eyengát ugyanis nem tudták tartani Milosevicsék - mindenkit be tudott vinni sebességgel és fizikai erővel a palánk alá, ahol folyamatosan tette fel a nem könnyű, de mégis közelről elengedett dobásait, szinte hibátlanul, egyedül a büntetők nem mentek neki. Itt is a 6. percben volt egy kis váltás, hiszen 29-20-ra feljöttek az olaszok a 16. perc végére, de egy nagyon jó egy perc alatt Kovács Péter, Vojvoda és Milosevics révén visszaállt a 15 pontos differencia a két fél között, lényegében tehát hiába pörögtek fel a vendégek, ennek nem sok eredménye volt. Az utolsó percek valamivel jobban sikerültek számukra, de 11 ponttal így is jobban álltak a magyarok a nagyszünetben (41-30).

A fordulás után jobban kezdett az Olaj, a 23. percre megint 14-gyel vezetett a csapat (46-32), de az olaszok elkezdtek nagyon felpörögni, nagy tempót diktáltak, ami egyértelműen nekik kedvezett - Formenti, Haynes, Varnado és Eyenga egy 9-0-s rohamot intézett, ezzel rég nem látott közelségbe értek, hiába kért közben időt Pór Péter (46-41). Lypovyy kosara nagyon jókor érkezett a Szolnok számára, megállították a vendégek nagy futását, és visszaállították 10 pont körülre a különbséget, innentől kezdve szinte a teljes negyedben ekörül mozgott a távolság. Az olaszok két amerikai hátvédje, Logan és Haynes kezdték el nagyon a meccset - főleg utóbbi, aki ebben a szakaszban agresszíven, gyorsan próbált játszani, ez pedig nagyon nem feküdt a hazai csapatnak, csak ebben a felvonásban 12 pontot szórt kintről, bentről, büntetőkből. 57-46 után egymaga szerzett 9 pontot, így nagyban neki köszönhetően tovább csökkent a differencia, 7 ponttal vezetett az Olaj a záró játékrész előtt (61-54).

Az utolsó 10 percben Vojvoda állt csapata élére, az első négy percben csak ő dobott pontot szolnoki részről és visszaállította a 10 pontos különbséget a támadásban megint megálló vendégekkel szemben (67-57). Burrell nagy perce következett - az amerikai az első negyedet jól kezdte el, a másodikban csendes volt, a harmadikban pedig voltak kifejezetten rossz vállalásai, de itt két támadásból dobott 5 pontot. Vojvoda elérte a 20 pontot is, de ebben a periódusban egyik csapat sem tudott kivédekezni egyetlen támadást sem, potyogtak a kosarak, 74-67 volt az állás 4 perccel a vége előtt. Keller kipontozódott, de a helyére beálló Milosevics, majd Kovács Péter is betaláltak, alig több mint két és fél perccel a vége előtt 11-gyel ment a magyar bajnok, érett a győzelem (78-67). Az olasz bajnok időkérése után két gyors kosarat szerzett, másfél perccel a vége előtt 78-72 volt az állás, de Burrell emberrel együtt megoldotta a túloldalon, a büntető is sikerült neki, ezzel (illetve az olaszok ügyetlenkedésével a túloldalon) lezárta a meccs érdemi részét. Végeredményben 86-75-re győzött az Olaj, így 1-0-ra áll a legjobb 32 között az N csoportban.

Érdekesség, hogy mivel ez volt a EuroCup második csoportkörének első találkozója a teljes mezőnyt figyelembe véve, így mondhatni a Szolnok vezeti a "teljes" tabellát.
 

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus