Zadar - Szolnok 18:00 (Sport1)

Az Adria Liga 22. fordulójában a Szolnoki Olaj KK együttese egyik közvetlen riválisához, a Zadarhoz látogat.

Adria Liga, alapszakasz, 22. forduló
Zadar (horvát, 10-11) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 10-11)
2015.02.13., péntek, 18:00 (TV - Sport1, 18:00)

A vendégek nyári játékosmozgásairól, változásairól írtunk már bővebben, ezt EZEN A LINKEN el tudjátok olvasni. A keretben egy változás történt azóta - a tavaly a Sirokinál nagy szezont futó, idén a Cibonában alig játszó Boris Barac hároméves szerződést írt alá az együttessel karácsonykor.

Nagyobb fordulat állt be viszont a Zadar játékában a szolnoki találkozó óta, mint amit a játékosállományuk "mozgása" mutatott. Az Olaj 9. fordulóban aratott győzelmével akkor a 5-4-gyel, míg a horvátok csak 2-7-tel álltak, miután zsinórban hatodik vereségüket szenvedték el a Tiszaligetben. Ezt követően azonban 10 meccsükből 8-at behúztak - csak az Igokea Boszniában, illetve a Crvena Zvezda bizonyult náluk jobbnak ebben a periódusban.

Két hete aztán a Union Olimpija kiütötte őket a szlovén fővárosban, a Buducsnoszt pedig Podgoricában verte őket szűk egy hete, az viszont látszik, hogy annál nagyobb játékerőt képvisel a Zadar, mint amire a szezon elején lehetett tőlük számítani, illetve amit anno Magyarországon hoztak. Akkor sem játszottak rosszul egyébként 82-81 arányban bizonyult csak jobbnak náluk a Szolnok, a játék minőségét pedig a következő két és fél hónapban eredményekkel is párosítani tudták.

Várható rotáció:
Florence - Bosnjak - Ramljak - Ivanov - Sobin
Sango - Sirko - Barac - Kraljevic

A 205 centis Barac leigazolásával magasabb lett a Zadar szerkezete, ráadásul nem nagyon van a kispadon irányítójuk, a 2-3-as posztokon a megszokottakhoz képest elég magas szerkezetben játszanak. Az ex-szolnoki Florence nagyon sokat játszik - az előző héten nem lépett pályára a Buducsnoszt ellen -, és arra a pár percre, amíg nincs fent a pályán, általában az 1-2-3-as poszton is használható Bosnjak irányít, így oldják meg, hogy a keret finoman szólva sincs tele játékmesterrel.

A csapatstatisztikákban gyakorlatilag mindenben a középmezőnyhöz tartoznak. Elég jól szedik a védőpattanókat, de ebben az Olaj sem marad el tőlük sokkal, kevés gólpasszal dolgoznak, de itt a Szolnok sem rendelkezik sokkal veretesebb mutatóval. A magyarok egyik legnagyobb erősségében, a tripladobásban a Zadar sem rossz (32.97%) - itt főleg a Szolnokon 5/7-tel szóró Franko Sangóra, Bosnjakra, valamint a két legnagyobb névre, Florence-re és Baracra kell figyelni.

Nem nagyon van kiemelkedő pattanózójuk, több emberre is figyelni kell a kizárásoknál - Sobin mellett Ivanov, Ramljak és Kraljevic is jól szedi a lecsorgókat. Palánk alatti legjobbjuk, Sobin még mindig a legsebezhetőbb pont, ha büntetőkről van szó - a többiek kifejezetten jó arányban értékesítik az egypontosokat, Sobin azonban 40% alatt (25/63), erre lehet utazni, ha már feltétenül szabálytalankodni kell, vagy ha a magasember helyzetbe kerülne.

Dragan Alekszics együttese már egyértelműen készül a kupára is, hiszen az a megmérettetés kevesebb mint egy hét múlva kezdődik. Elég hullámzó a csapat teljesítménye és játéka is: két bajban lévő csapatot vert az Olaj a Levszki és a Cibona személyében, majd jött az óriási zakó a Crvena Zvezda ellen, de a múlt héten a tehetségekkel teli Mega Vizurát egy kifejezetten lüktető, fordulatos meccsen sikerült megverni. Az a meccs mindenképpen bizakodásra adhat okot a csapatért szorítóknak.

Ezt az összecsapást meg kellene nyernie Vojvodáéknak, ha a nyolc közé akarnak kerülni, egy egypontosnál nagyobb vereség ugyanis azt jelentené, hogy négy fordulóval az alapszakasz vége előtt nemcsak meccshátrányba kerülne a horvátokkal szemben a Szolnok, de az egymás elleni eredmények sem neki kedveznének. Ráadásul a hátralévő meccsek közül ez ígérkezik talán a legkönnyebbnek - még ha ez sem sorolható a könnyű kategóriába -, ugyanis az utolsó négy meccsen a Top6-ból játszik négy együttessel az Olaj, a többi közvetlen rivális közül a Krkával idegenben, a Union Olimpija ellen pedig a Tiszaligetben.

A végső jó helyezés és a kupára való pozitív hangolódás miatt is fontos lenne egy siker most, és bár a Zadar nagyon összekapta magát az "odavágó" óta, egyáltalán nem lehetetlen küldetés őket megverni, játékerősségben ez a gárda még mindig nem a legyőzhetetlen kategória.

A találkozót a Sport1 csatorna 18:00-s műsorkezdettel közvetíti.

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus