2020-tól az Euroliga teljesen elszakad a nemzeti bajnokságoktól

Az Euroliga átlépett egy fontos mérföldkövet, és 1-2 éven belül az európai NBA-vé válik – hamarosan kollektív szerződésben is megegyeznek a játékosokkal. 

Az Euroligát és EuroCupot irányító szervezet a nyáron egyezett meg a versengésben részt vevő klubokkal, amelynek eredményeképpen 16-ról 18-ra fog emelkedni a csapatok száma az Euroligában. Az emelés már egy ideje tervben volt, sőt a 20 csapatos liga is felmerült, de ezt egyelőre elvetették.

Az emelés önmagában nem is annyira jelentős dolog, bár nyilvánvalóan jelzi, hogy pénzügyileg sikeres a 20 éve működő modell, az már sokkal inkább, hogy a 2020-21-es évadtól gyakorlatilag minden kapcsolat megszűnik az Euroliga és a nemzeti bajnokságok között, ami azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hogy egy klub hogyan szerepel nemzeti bajnokságában, nem az ott elért eredmény kvalifikál az Euroligába. 

A korábbi 11 állandó licensszel rendelkező klub mellett korábban több bajnokság kvalifikált indulót, illetve a EuroCup győztese is jogot szerzett 1-1 évadnyi szereplésre. Ez változik meg, a 11 állandó licensszel rendelkező klub mellett két másik (Bayern, ASVEL) szintén hosszabb távú, úgynevezett társult licensszel rendelkezik, emellett három további, egyéves licensz adható, de kiválasztás alapján, nem pedig a bajnoki eredmények függvényében. A három licenszből egyet mindenképp az ABA Ligának tartanak fent, ám az Adria Liga sem nemzeti bajnokság, hanem az Euroligához hasonlóan egy gazdasági társaság működtette, FIBA-tól önálló liga. Vagyis a 18-ból 16 licensznek nincs köze nemzeti bajnoki helyezésekhez, a maradék két, egyéves licenszre pedig a EuroCup előző évi győztese és döntőse jogosult, akik tehát szintén nem az adott évi bajnoki eredményeik alapján kerülnek be. 

Az EuroCupból érkező két klub ráadásul külön motivációt is kap, mivel a jobban szereplő gárda (amennyiben bejut a playoffba) további egy évvel meghosszabbítja Euroliga-tagságát (ebben az esetben a következő évben mellé csak a EuroCup új győztese jut fel, a döntős nem). 

Az Euroliga egyébként további állandó licenszekben is gondolkodik, a három egyéves licenszt valószínűleg hamarosan három állandó licenszé változtathatják, és szinte biztos, hogy a háromból egyet egy londoni klub kap majd, és valószínűleg a két EuroCup licenszből is állandó licensz lesz (jó eséllyel a EuroCup-versengés lesz ezek után az Euroliga-mezőny bővítésének előszobája). Ha ez bekövetkezik, akkor egy állandó mezőny és egy zárt, csak bővítéssel módosítható rendszer jön létre, ami azt jelenti, hogy megvalósul az európai NBA. 

Ebbe az irányba mutat az is, hogy folynak a tárgyalások az Euroliga-játékosokat tömörítő játékosszakszervezet és a liga között egy kollektív szerződés (CBA) létrehozásáról. Jordi Bertomeu, az Euroliga első embere el is mondta a minap egy sajtótájékoztatón, hogy ezt még ebben a szezonban szeretnék tető alá hozni, mivel jó játékosok nélkül az Euroliga sem működhet. A játékosszakszervezet mellett egyébként az edzői és játékvezetői szakszervezettel is hosszútávú megállapodáson dolgoznak. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus