A Kanári-szigeteken vagy Andorrában fejezhetik be a spanyol bajnokságot

A spanyol klubok megegyeztek, hogy 12 csapatos minitornát rendeznek egy helyszínen, ha május 31-ig megfelelővé válik a spanyol járványhelyzet  - legkésőbb július 10-ig kell befejezniük, mert néhány csapatnak még európai kötelezettségei is lehetnek.

Hivatalos közleményt adott ki a spanyol liga, amelyben bejelentették, hogy a csapatok telekonferencia keretében megegyeztek arról, hogy a bajnokság félbeszakításakor az első 12 helyen álló csapatnak egy meghatározott helyszínen mini-tornát rendeznek, és az itt győző csapatot tekintik a 2019-20-as bajnoknak. A 13. helytől lefelé álló gárdáknak idén befejeződtek a küzdelmek, viszont senki nem fog kiesni a másodosztályba. 

A 12 induló csapatot (Barcelona, Real Madrid, Zaragoza, Tenerife, Bilbao, Andorra, Unicaja Malaga, Valencia, Burgos, Baskonia, Gran Canaria és Badalona) két hatcsapatos csoportba osztják, ahol mindenki mindenkivel játszik egy-egy meccset, a 2x15 mérkőzés után pedig kialakul a csoportok végeredménye. A csoportok első két helyezettje játssza a két elődöntőt, majd a győztesek a döntőt - a helyosztók egy meccsen dőlnek majd el, így összesen 33 mérkőzést rendeznek. 

Az ACB folyamatosan kapcsolatban van a kormányzattal, monitorozza az általános helyzetet, és május 31-ét jelölte ki céldátumnak: ha addig nem kapnak zöld jelzést a fenti versenysorozat lebonyolítására, akkor már nem is kerül megrendezésre, és erre a szezonra nem hirdetnek bajnokot.

A csapatoknak ugyanis legalább három hét kell a felkészülésre, és magát a tornát két hét alatt zavarnák le, és mindezt július 10-éig be is kell fejezniük - valószínűleg azért, mert utána az élklubok az Euroliga, illetve a EuroCup esetleges folytatásában lennének érdekeltek. 

A helyszínt a későbbiekben jelölik ki, a korábban már bejelentkező Kanári-szigetek mellett a Pireneusokban eléggé elszigetelt helyen lévő Andorra is bejelentkezett - ebben is lenne ráció, hiszen a gárdáknak nem kellene elhagyniuk a kontinentális Spanyolországot. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus