Az Olympiakosz nem áll ki a Panathinaikosz elleni hazai (!) meccsére

Március 17-ére örökrangadó van beütemezve a görög bajnokság naptárában, de mivel görög játékvezetőket jelölt ki a HEBA, a pireusziak nem fognak kiállni.

Egy hónapja a görög kupaelődöntőben találkozott a két gárda, akkor a pireusziak a második félidőre nem jöttek ki, így tiltakoztak a játékvezetői hármas ténykedése ellen. Az Olympiakosz vezetősége akkor kijelentette, hogy a bajnokság hátralévő részében csak akkor fognak kiállni az ősi ellenfél Panathinaikosz ellen, ha ezekre a mérkőzésekre külföldi játékvezetőket delegál a bajnokságot szervező HEBA. 

Érdekesség, hogy a bajnokságot már több mint 25 éve nem a görög szövetség (EOK) szervezi, hanem a klubokat tömörítő HEBA (Hellenistic Basketball Clubs Association), amely az európai ligákat összefogó ULEB-nek is tagja, vagyis jó eséllyel Euroliga-szintű játékvezetőket is el tudnának érni. 

A liga azonban úgy döntött, nem enged a zsarolásnak, és a soron következő, március 17-ei rangadóra három görög játékvezetőt jelöltek ki - az Olympiakosz pedig azonnal is jelezte is, hogy akkor ők köszönik szépen és nem fognak kiállni, meg sem kezdik a belépőjegyek árusítását. Ha valóban nem lesz meccs, az egyelőre nem veszélyezteti a Pireusz szereplését, ha azonban még egyszer nem állnak ki, akkor a szabályok értelmében ki kellene zárni őket a görög első osztályból. A EuroHoops szakportál egyébként megemlíti, hogy korábban a görög kosárlabda-bajnokságban külföldi játékvezetők alkalmazására még nem volt példa, ugyanakkor a görög futballbajnokságban hosszú évek óta bevett gyakorlat, hogy a nagyobb rangadókon nem hazai sípmesterek működnek közre.

Az Olympiakosz háza tájáról egyébként a kupahétvége után olyan hírek szállingóztak, hogy ha nem kapják meg, amit követelnek, el fogják hagyni a görög bajnokságot és jelentkeznek az Adria Ligába. Egy görög portál kiderítette, hogy időközben megtörtént a hivatalos kapcsolatfelvétel a klub és az Adria Liga között, ezt pedig megerősítette az ABA ügyvezetője, Kresimir Novosel is. 

Időközben a rivális is érdekes lépést tett, ugyanis egy másik görög portál értesülései szerint a Panathinaikosztól is megkeresték az Adria Ligát, hogy tájékoztatást kérjenek arról, hogy hogyan tudnának elindulni a délszláv klubokat tömörítő versengésben, mivel mindenképp szeretnének olyan bajnokságban szerepelni, ahol ott van az ősi rivális. A szövetséggel és a ligával sok jobb viszonyt ápoló Pana azonban nem távozna a görög első osztályból, hanem párhuzamosan játszana a két bajnokságban, illetve természetesen az Euroligában is. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus