Eb-selejtezők: Szlovénia legyőzte Ukrajnát, óriási meglepetések

Ma hatan, holnap pedig még öten juthatnak ki a 2022-es Európa-bajnokságra a négy rendező mellett - a litvánok Dániától, a szerbek Svájctól kaptak ki - a mieink csoportjában Szlovénia legyőzte Ukrajnát, de hétfő estére mindkét együttes kijuthat a kontinenstornára.

Elkezdődött a 2022-es Európa-bajnoki selejtezők novemberi ablaka, lássuk, mi történt az egyes csoportokban, és mik a forgatókönyvek a most következő két napra.

 

A csoport

Az A csoportban a spanyolok C csapata a félidőben még 16 ponttal vezetett Izrael ellen, a második félidő azonban egyértelműen a pályaválasztóé volt - ennek a csoportnak a buborékja Valenciában van. Az izraeliek hengereltek, 59 pontot szereztek a fordulás után, és végül 95-87-re győztek. Lengyelország egy 24-7-es első negyeddel megadta az alaphangot Románia ellen, és végül nagyon simán, 30 ponttal nyertek (61-91).

Hétfő este meg is lehetnek a továbbjutók ebből a kvartettből. A 3-0-val álló Izrael a 2-1-gyel második Lengyelország ellen lép pályára, míg a mindössze 1-2-vel bíró spanyolok az eddig nyeretlen románok ellen próbálnak majd javítani. Amennyiben Spanyolország legyőzi keleti szomszédunkat, biztosan ott van az Eb-n, ahogyan Izrael is. Ha Lengyelország is nyerni tud, akkor ő is biztosítja helyét a kontinenstorna 24-es mezőnyében.

Románia - Lengyelország 61-91
Izrael - Spanyolország 95-87

Az A csoport állása:

1. Izrael                 3-0
2. Lengyelország   2-1
3. Spanyolország  1-2
4. Románia            0-3

 

B csoport

A B csoport Tallinban játssza meccseit, de a házigazda Észtországnak nem sok haszna van eddig ebből: a vendéglátó esélytelen volt Oroszország ellen, 84-56-ra nyertek Baburinék.

Az olaszok nem játszottak Észak-Macedónia ellen, miután három pozitív koronavírusteszt is volt utóbbinál. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az észak-macedónok észtek elleni mérkőzésével, éppen ezért egyelőre potenciális továbbjutókról sem lehet beszélni ebben a csoportban - már persze a rendező olaszokat leszámítva.

Észtország - Oroszország 56-84

A B csoport állása:

1. Oroszország            2-1
2. Olaszország             2-0
3. Észtország               1-2
4. Észak-Macedónia    0-2

 

C csoport

A C csoport Litvániában, Vilniusban játszik ebben az ablakban, ez azonban nem akadályozta meg Dániát, hogy vaskos meglepetést okozva legyőzze a házigazdát (76-80). A második félidőben 12 pontot vertek ellenfelükre a dánok, akiknél az egykori körmendi Jonas Zohore 8 pontot és 4 lepattanót rakott a közösbe, igaz, gyenge százalékkal és 3 eladott labdával karöltve. A belgák kérdés nélkül, 90-62-re verték Csehországot.

Belgium az egyik olyan együttes a hat közül, amely már ma este Eb-részvevőnek vallhatja magát azok közül, akik nem rendezők. A belgáknak ehhez elég mindössze nyerni, hiszen eddig hibátlanok, 4-0 után pedig nem lehet kiesni a Top3-ból. A csehek rendezők, így litvánok és a dánok egymást nézegethetik - Dánia Csehországgal néz farkasszemet, Litvánia pedig Belgium ellen kell, hogy helyt álljon.

Litvánia - Dánia 76-80
Csehország - Belgium 62-90

A C csoport állása:

1. Belgium        3-0
2. Litvánia         1-2
3. Dánia            1-2
4. Csehország   1-2

 

D csoport

A D csoport Törökországban vendégeskedik, de itt sem sokra ment a házigazda a hazai környezettel: a törökök Shane Larkinnal kiegészülve is egészen sima vereséget szenvedtek Horvátországtól (79-62), miután 24-7-re bukták az első negyedet. A hollandok egy sokkal szorosabb mérkőzésen verték Svédországot (78-76), de igazából nem volt esélye a háromkoronásoknak a fordításra, a végjátékban végig megnyugtató előnye volt Hollandiának.

Ketten is továbbmehetnek ma, miután Hollandia Törökország ellen lép pályára, Horvátország pedig Svédországgal néz farkasszemet. Ha a hollandok legyőzik a törököket, akkor ők és a horvátok is kint vannak az Eb-n, de a horvátok akkor is kijutnak, ha legyőzik a svédeket.

Horvátország - Törökország 79-62
Hollandia - Svédország 78-76

A D csoport állása:

1. Horvátország    3-0
2. Hollandia           2-1
3. Svédország       1-2
4. Törökország      0-3

 

E csoport

Az E csoport a finnországi Espoo-ban vendégszerepel, és a litvánok Dánia elleni veresége mellett ide köthető az eddigi Eb-selejtezők másik óriási szenzációja: Svájc Dusan Mladjan kosarával 92-90-re verte Szerbiát. A házigazda egy sokáig szoros összecsapáson végül 91-85-re kikapott Grúziától, amivel egy kupacba került az összes "versenyző" csapat.

A grúzok ugyanis rendezőként már kint vannak az Eb-n, így lényegtelen, hogy egyébként 3-0-val vezetik a csoportot. A másik három gárda 1-2-vel áll, körbeverte egymást, úgyhogy kulcsfontosságú játéknap jön holnap: Svájc Grúziával, a finnek pedig Szerbiával játszanak majd.

Svájc - Szerbia 92-90
Finnország - Grúzia 85-91

Az E csoport állása:

1. Grúzia          3-0
2. Szerbia        1-2
3. Svájc            1-2
4. Finnország   1-2

 

F csoport

Az F csoport a mieinké, Ljubljanában gyűltek össze a csapatok - mint ismert, a magyar válogatottnak haza kellett térnie a sok pozitív COVID-teszt miatt. A házigazda Szlovénia 33-9-re nyerte az első negyedet Ukrajna ellen, így végül nagyobb izgalmak nélkül győzött 84-73-ra.

A szlovének ma Ausztriával csapnak össze, majd holnap az ukránok játszanak az osztrákokkal. Amennyiben Ausztria mindkét meccsen kikap, akkor Szlovénia és Ukrajna már biztosan kint van az Eb-n (ebben az esetben az ukránok már csak az osztrákokkal kerülhetnek holtversenybe a 3-4. helyen, akiket kétszer is legyőznek, hármas holtverseny nem lehetséges a mieinkkel). Ha a papírforma érvényesül mindkét esetben, akkor Sztojan Ivkovics együttesének elég egyetlen győzelem a hátralévő négy találkozóján.

Szlovénia - Ukrajna 84-73

Az F csoport állása:

1. Szlovénia            2-1
2. Magyarország    2-0
3. Ukrajna               1-2
4. Ausztria               0-2

 

G csoport

A G csoport Franciaországban, Pau-ban gyűlt össze, ahol a házigazda egy 24-5-ös első negyeddel alapozta meg könnyed, 79-56-os sikerét a britek ellen. Montenegró egy szoros meccsen, de a második negyedtől a németek fölé kerekedve győzött (74-80) és jutott ezzel a célegyenesbe.

Németország rendezőként ott van az Eb-n, és Montenegró lehet a következő bejutó, méghozzá ma este, ha legyőzi a briteket és a franciák is a németeket (ebben az esetben már nincs olyan hármas vagy kettes holtverseny, amiből rosszul jönnének ki). A franciák hiába győzik le Németországot, az matematikailag még nem biztosítja részvételüket a kontinenstornán.

Nagy-Britannia - Franciaország 56-79
Németország - Montenegró 74-80

A G csoport állása:

1. Franciaország   2-1
2. Montenegró      2-1
3. Nagy-Britannia  1-2
4. Németország     1-2

 

H csoport

A H csoport Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban került buborékba, a házigazda pedig ki is használta ezt a lehetőséget: 88-49-re verte Bulgáriát, amivel óriási lépést tett az Eb-részvétel felé. A másik találkozón játéknap előtt még nyeretlen Lettország életben tartotta reményeit, miután 77-66-ra verte az eddig hibátlan Görögországot.

A bosnyákok a lettekkel, a görögök pedig a bolgárokkal játszanak - akkor juthat tovább a bosnyák-görög duó, ha mindkét együttes győz, egyéb esetben viszont még senki nem jut ki az Eb-re a ma este folyamán.

Görögország - Lettország 66-77
Bosznia-Hercegovina - Bulgária 88-49

A H csoport állása:

1. Görögország                2-1
2. Bosznia-Hercegovina   2-1
3. Bulgária                        1-2
4. Lettország                    1-2

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus