Európai körkép 2019-10-29

A Barcelona edzője kifakadt, lehülyézte az Euroliga játékosszakszervezetének vezetőjét. Több Euroliga-csapat is sérüléssel bajlódik. Visszatért Kuzmics, Lauvergne és Kalinics. A Crvena zvezdánál edzőváltás történt, nyilvános a büdzséjük. Az Olimpiakosz megtartotta az átmeneti vezetőedzőjét, két új játékos érkezett. A Milano visszavonultatja az egyik legnagyobb olasz legenda 11-es mezét. Klemen Prepelic bődületes háromnegyed pályás győztes kosara. 

Kezdjük az európai körutazást a sérülésekkel. A Real Madrid pár nap alatt két magasemberét is elvesztette, a veterán klasszis Felipe Reyes vállproblémával dőlt ki, a nemrég igazolt Salah Mejrinek pedig lábközépcsont-törése van, hosszabb időre lesznek kénytelenek nélkülözni. A másik spanyol sztárcsapatnál, a Barcelonánál az eddig is hosszú sérültlista két további fővel bővült, a spanyol válogatott Victor Claverrel és az NBA-t is megjárt Malcolm Delaney-vel. Ők hamarosan visszatérhetnek, Will Clyburn, a CSZKA Moszkva amerikai húzóembere viszont már biztosan nem lép pályára a 2019/20-as évadban – a kiscsatár elszakította az ACL-jét az Euroliga legutóbbi fordulójában. Egy másik orosz Euroligás csapat sem örülhet, a Zenit Szentpétervár csapatkapitánya, Jevgenyij Voronov bokasérülése miatt dőlt ki határozatlan időre. A Valencia amerikai centerének, Mike Tobey-nak a bokája sérült meg, visszatérési ideje bizonytalan. 

Szerencsére neves visszatérőkről is beszámolhatunk, a nyáron egy borzalmas autóbalesetet csodával határos módon túlélő szerb válogatott center, Ognjen Kuzmics három és fél hónappal később újra pályára léphetett, a Crvena zvezda drukkerei nagy ovációban részesítették. Válogatottbeli csapattársa, Nikola Kalinics is felépülőben van, a Fenerbahce már nagyon várta vissza a klasszis kiscsatárt – Joffrey Lauvergne vissza is tért, a francia válogatott center végre pályára tudott lépni nyolc hónapig elhúzódó bokasérülése után. Arturas Gudaitis is megkezdhette a szezont, a litván center még februárban szenvedett térdsérülést – helyettesének, Xavi Rey-nek ezzel ki is telt az ideje, megköszönték a munkáját Milánóban. 

A Crvena zvezda nem úgy indította a szezont, ahogy várták, ennek pedig a vezetőedző Milan Tomics esett áldozatul – a mester a Krka elleni ABA-Liga vereség után ajánlotta fel lemondását, amit a menedzsment elfogadott. A vezetőedzői teendőket átmenetileg az eddigi segédedző, Andrija Gavrilovics látja el, de a hírek szerint hamarosan érkezik Xavi Pascual – a spanyol szakember nyolc évig irányította a Barcelonát, 2010-ben Euroligát is nyert és az Év Edzőjének választották, legutóbb a Panathinaikosznál dolgozott, ahol 2018 decemberében állították fel. 

A zvezda egyébként nyilvánosságra hozta büdzséjét, ami a 30-40 milliós topköltségvetésekhez képest szerényebb, „mindössze” 8.3 millió euró. Az elnök Nebojsa Covics elmondta, hogy a legnagyobb éves fizetés náluk 500 ezer euró körül van, ami messze elmarad az európai topbérektől, és úgysem tudnak igazán versenyképesek lenni, hogy állami segítséget is kapnak, az elmúlt öt évben összesen 13.5 millió eurót. 

Az Olimpiakosznál elégedettek Kestutis Kemzurával, a David Blatt leváltását követő meccseken nagyot javult a csapat játéka, így a litván szakembert véglegesítették a 2019/20-as évadra – honfitársa, Donaldas Kairys veszi át a segédedzői feladatokat. Több légiós sem ütötte meg azonban a görög sztárcsapat mércéjét, így újakat hoztak. Willie Reed 152 NBA-meccsel a háta mögött, 29 évesen érkezik, első tengeren inneni csapatában Nikola Milutinov helyettesének szánják az amerikai centert, míg a szintén amerikai Taylor Rochestie már ismert motoros Európában: a 34 éves, korábban honosított montenegrói válogatott irányító korábban öt csapatban is megfordult az Euroligában, 2015-ben a liga legjobb pontdobójaként zárt. Kérdés, hogy most milyen formában van, mert a legutóbbi szezont Kínában töltötte. 

Ahogy fentebb már említettük, a Barcelona tele van sérültekkel, amit a csapat edzője, Szvetiszlav Pesics nem is hagyott szó nélkül, különösen azután, hogy jövőre a játékosszakszervezet augusztus 24-én akarja nyitni az edzőtáborokat, és szeptember 21-én már szuperkupa lenne az Euroligás csapatoknak. Pesics konkrétan lehülyézte a korábbi NBA-játékost, a szakszervezet vezetőjét, Bostjan Nachbart, szerinte azokat a szokásokat veszik át az NBA-től, amiket Európában nem lehet átültetni, és azokat nem, amiket lehetne. Négy hét semmire nem elég, nem lehet felkészülni egy tízhónapos szezonra, ha a játékosok nincsenek rendesen felkészítve, akkor ugyanaz fog történni, mint most. Pesics szerint minden élcsapat ugyanazzal a problémával küzd, a legjobbjaik ott voltak a világbajnokságon, ahol alig edzettek, folyamatosan meccseket kellett játszaniuk, a klubszezon elején pedig sorra sérülnek le (vagy sérültek le még a vb előtt vagy közben). Szerinte „odafent” megkérdezhetnék az edzőket is, mert egy csapat felépítése nem úgy működik, hogy megvesszük a top játékosokat és nyerjük a meccseket – edzés, formába hozás, a csapatjáték felépítése nélkül mindez nem megy, csak a sérülések száma fog szaporodni. Az Euroliga vezetése szerint Pesics kifakadása nem 21. századi viselkedés, valószínűleg büntetést fog kapni. 

Pesics beszédes kedvében van mostanában, a katalóniai tüntetésekről is beszélt. Elmondta, hogy Jugoszlávia felbomlása sokkal-sokkal erőszakosabb módon ment végbe, ehhez képest a több tízezres demonstrációk nagyon kulturált megnyilvánulásai az egyet nem értésnek. Sok barátja ellenzi, sok barátja támogatja a katalán önrendelkezést, ő személy szerint helyesli a tüntetéseket, mert neki sem tetszik a spanyol legfelsőbb bíróság súlyos ítélete a korábbi függetlenségi népszavazás kezdeményezőivel szemben, és ha valaki egy ilyen ügyben nem jelezheti az egyet nem értést a saját hazájában, az az igazán nagy probléma. 

Az Olimpia Milano november 19-én a Maccabi elleni Euroliga-meccsen vonultatja vissza az olasz kosárlabda egyik legnagyobb legendája, Dino Meneghin 11-es mezét. Meneghin a 70-es években a Varesével nyert meg gyakorlatilag mindent Olaszországban és Európában, majd 31 évesen, 1981-ben érkezett Milánóba, ahol öt bajnoki címet és két európai kupát nyert – a klasszis center 1970-ben az első olasz játékos volt, akit NBA-klub draftolt, 1980-ban olimpiai ezüstérmet, 1983-ban Európa-bajnokságot gyűjtött be. Meneghin 43 évesen tért vissza Milánóba és fejezte be a karrierjét az Olimpia színeiben – a klub korábban Arthur Kenney 18-as, illetve Mike D’Antoni (a Houston Rockets jelenlegi vezetőedzője) 8-as mezét vonultatta vissza. 

Két hír az ACB Ligából: a Detroit Pistons és az Oklahoma City Thunder színeiben 363 NBA-meccsen pályára lépő kiscsatár, Kyle Singler váratlanul felbontotta szerződését a Tenerifével, és nem részletezett személyes okok miatt visszavonult. A Real Madrid 17 éves, spanyol utánpótlás-válogatott magasembere, Usman Garuba 13 lepattanót kapott le az Obradoiro ellen a felnőttek között, erre korábban senki nem volt képes ilyen fiatalon. 

A EuroCupban is beindult a keringő, a szezont három EuroCup-vereséggel nyitó Budusznosztnál gyorsan elfogyott a türelem, a montenegrói élcsapat elküldte a vezetőedző Szlobodan Szuboticsot, illetve sokszor a meccskeretbe sem bekerülő amerikai hátvédet, Scott Woodot. A görög Promitheas csapatától távozott Robert Lowery (a Csmoki Minszk vitte el), helyére a szintén amerikai Gerald Robinson érkezett. A német Ulm egy ex-NBA-s játékossal, Isaiah Briscoe-val erősített, aki az előző évadban 39 meccsen szerepelt az Orlando Magicben. Ugyanígy tett az olasz Venezia, a velenceiek az anno a Lakersben is megforduló, de most Kínából érkező Andrew Goudelockot szerződtették – a triplaspecialista hátvéd korábban az Euroligában is szerepelt. A Limogesban kidőlt Marcus Ginyard, a helyére érkezik a kiscsatár Anthony Brown – a 2015-ös draft 34. választottja négy csapatban összesen 41 NBA-meccsen léphetett pályára. Végül még egy EuroCup- érdekesség, mégpedig a szlovén Európa-bajnok Klemen Prepelic bődületes, háromnegyed pályás győztes dobása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus