Ezek az új szabályok vonatkoznak a Falcóra is a Bajnokok Ligájában

A FIBA több módosítást is bevezetett a versenysorozatban, reagálva a változó körülményekre.

fotó: championsleague.basketball

Mérkőzések halasztása. Akkor lehet kérni, ha a játékra alkalmas keret nyolc fő alá csökken, a hiányzó játékosok amiatt nem léphetnek pályára, mert akkreditált laborban pozitív mintát mutattak ki náluk, továbbá a fentiek alapján megalapozott halasztási kérelmet legalább 72 órával a feldobás előtt elküldi a csapat. 

Új játékosok regisztrálása. A lebonyolítási rend korábbi változása miatt az egyes csapatok az első csoportmeccsük előtti péntekig regisztrálhatnak új játékosokat (ez a határidő a Falco esetében október 16-a). Ezt követően minden csapatnak maximum 4 lehetősége van változtatásra, beleértve a játékoscserét és új játékosok hozzáadását is – egy új játékos akkor játszhat az adott heti fordulóban, ha a klubja hétfő éjfélig bejelenti a változtatást. Az alapszakaszt követően a playoffba jutó gárdák még egyet változtathatnak. 

Fiatal játékosok regisztrálása. Mivel előfordulhatnak tömeges megbetegedések, ezért a kluboknak lehetőségük van hat fő, legfeljebb 20 éves játékos speciális regisztrációjára is (életkornál a regisztráció napja számít). Ezek a játékosok poszttól függetlenül ideiglenesen benevezhetők azon játékosok helyett, akik pozitív teszt miatt nem játszhatnak – a változtatást a feldobást megelőző két óráig kell bejelentenie a klubnak. 

Pozitív tesztek kezelése. Akkreditált labor által kiértékelt pozitív PCR-tesztet produkáló játékos tekinthető fertőzöttnek, ilyen esetben a játékost ideglenesen le kell venni az aktív keretből, és csak akkor helyezhető oda vissza, ha azt a Bajnokok Ligája egészségügyi szakértője engedélyezi. Ezek a változtatások természetesen nem számítanak bele az alapszakaszban engedélyezett 4 változtatásba, illetve a playoff előtti ötödik változtatásba. 

Hazai játékosok aránya. A BL alapesetben 11 vagy 12 fős meccskeret esetén 5 hazai nevelésűnek számító játékost követel meg a keretben. Ha adott csapat ennél kevesebb egészséges játékossal tud kiállni, akkor az arányok így módosulnak: 

10 fős keret: 4 hazai nevelésű játékos
8-9 fős keret: 3 hazai nevelésű játékos
6-7 fős keret: 2 hazai nevelésű játékos
5 fős keret: 1 hazai nevelésű játékos

Játékvezetők. Mivel a játékvezetők is veszélyeztetettek, így előfordulhat, hogy ők is pozitív mintát produkálnak és nem tudnak elutazni a mérkőzésre. Az ebből adódó problémák kiküszöbölésére a három játékvezető mellett további két pót-játékvezetőt is nevez a BL, akik a rendező ország közelében laknak, és készen kell állniuk, hogy akadályoztatás esetén elutazzanak a mérkőzés helyszínére. Előfordulhat, hogy ilyen esetekben egy játékvezető és egy csapat ugyanazon országból érkezik, ezt a különleges helyzetre tekintettel engedélyezi a BL. 

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus