Hibátlan német, görög és francia válogatott, remek cseh mérleg

A németek és a franciák a csoportrivális otthonában hozták össze a 6-0-s mérleget, ugyanígy zártak a görögök, és a csehek is nagyot léptek Kína felé.

E-csoport

Oroszország – Franciaország 78-84

A futball-világbajnokság árnyékában az orosz válogatott arra készült, hogy elvegye a franciák veretlenségét, és nem is voltak messze ettől annak ellenére, hogy Karaszev nem vállalta a játékot, Fridzon és Dmitrij Kulagin borzasztó hatékonysággal dobott (ketten együtt 5/25 mezőnyből), és Timofej Mozgov például lepattanó nélkül (!) zárt. Koszcov révén akadt vezérük (24 pont, 8/11 mezőnyből, 6 gólpassz), Antonov és Zubkov nagyon sokoldalúan segítette csapatát, és a többi kiegészítőtől is érkeztek extrák. A végjátékban azonban higgadtabbak és talán rutinosabbak voltak a mezőnyemberek húzta franciák, akiknél Rudy Gobert nem nagyon volt pályán tartható faultgondjai miatt. Jól játszott viszont a De Colo-Batum-Fournier-Heurtel négyes, 55 pontot raktak a közösbe, és Gobert cseréjére, Moustapha Fallra már nem maradt erő, 11 pontot ő is összegereblyézett, így ha nehezen is összejött a hibátlan, 6-0-s mérleg. Nagy csodának kellene történnie, hogy a gallok ne jussanak ki a világbajnokságra, az oroszoknak már nem lesz egyszerű a menet, 3-3-mal zártak. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

Belgium – Bosznia-Hercegovina 79-77

A belgák a becsületgyőzelemért szálltak harcba és az egyaránt húszpontos Sam Van Rossom és Vincent Kesteloot, illetve a 15 egységig jutó Jonathan Tabu vezetésével ha kínkeservesen is, de behúzták. Végig szorosan alakult az összecsapás, a belgák hiába szedtek össze hétpontos előnyt a negyedik negyedre, a bosnyákok mindent elkövettek, hogy visszajöjjenek – az utolsó pillanatokban Ismael Bako büntetőt hibázott, és Elmedin Kikanovic-nak még volt egy távoli kísérlete. Az már nem esett be, így addigi 24 pontos teljesítménye ment a levesbe, ahogyan Edin Atic 16 pontja is. A bosnyákok csak magukat okolhatják a vereségért, 36 büntetőjükből ugyanis 17-et kihagytak, amiben egyébként Kikanovic (8/15) és Atic (0/3) járt az élen, így 2-4-es mérleggel zártak. Ez a győzelem a végén még nagyon hiányozhat…

A mérkőzés videós összefoglalója

F-csoport

Csehország – Bulgária 81-75

A csehek a finnek elleni idegnyugtató, továbbjutást érő siker után újabb nehéz mérkőzést nyertek, ami azt jelenti, hogy 5-1-gyel mennek a második körbe, ahol igen jó esélyeik vannak a világbajnoki részvétel kiharcolására. Az előző meccsen 30-at szóró Hruban most is eljutott 17-ig, de most nagyon kellett a honosított Blake Schilb extrája (20 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz) és a center Ondrej Balvin egészen brutális védőmunkája (13 pont, 7 pattanó, 3 gólpassz, 5 szerzett labda, 5 blokk), hogy a bolgárok ne tréfálják meg őket. A csehek a két középső negyedet sziszifuszi munkával nyerték tíz ponttal, de a negyedik játékrészben sem szakadtak le a bolgárok: a dupla-duplázó Vezenkov (11 pont, 10 pattanó), Avramov, Zahariev, Marinov és Yanev is tíz egység fölé jutott, kiharcoltak 28 büntetőt, és ha egy kicsit jobban tripláznak (7/26), könnyen meglephették volna a cseheket – ez elmaradt, ugyanakkor Izland vereségével ők is továbbjutottak. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Finnország – Izland 91-77

A kiesés szele által megcsapott finnek hamar nekiestek az izlandiaknak, de hiába parádéztak az első negyedben, a nagyszünetre mindössze hárompontos előnnyel vonulhattak. Fordulás után aztán már nem volt ellenszer a finnekre, Lauri Markkanen igazolta klasszisát (28 pont, 10/12 mezőnyből, 31 VAL), Jamar Wilson parádésan osztogatott (9 pont, 11 gólpassz), Petteri Koponen (17 pont) és Sasu Salin is előkapta jobbik formáját (19 pont), összességében gond nélkül győztek. Az izlandiaknál Haukur Palsson (16 pont) és Martin Hermansson (13 pont, 5 gólpassz) igyekezett, de társaik nem nagyon akadtak, Hermansson ráadásul alig 20 percet játszhatott faultproblémák miatt. Az Eb-résztvevő Izland ezzel a vereséggel elbúcsúzott a további küzdelmektől. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

Az E- és az F-csoportból összeálló K-csoport:

Franciaország 6-0
Csehország 5-1
Finnország 3-3
Oroszország 3-3
Bosznia-Hercegovina 2-4
Bulgária 2-4

G-csoport

Grúzia – Ausztria 98-73

Az osztrákok még egy 15 pontos győzelemmel továbbjuthattak volna a grúzok kárára, de ebben ők sem igazán bíztak – a Raptors centere, Jakob Pöltl nem volt ott a feldobásnál és később sem lépett pályára, így hiába Moritz Lanegger (16 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz) és Marvin Ogunspie (18 pont, 7 pattanó) jó estéje, sok esélyük nem volt. A grúzok az első negyed után nyolc, a nagyszünetben 18 egységgel tartottak előrébb, Tornike Shengelia foghatatlannak bizonyult (24 pont, 12 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda), de Csincsadze, Sanadze, Bitadze és McFadden 14-15 pontig jutott, így a végén csak a győzelem mértéke volt kérdéses. A grúzok így továbbmentek, de a 2-4-es mérlegük nem sok jóval kecsegtet. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Szerbia – Németország 81-88

A franciákhoz hasonlóan a németek is a hibátlan mérlegért érkeztek legnagyobb csoportriválisuk otthonába, és egy óriási negyedik negyeddel be is húzták az újabb győzelmet. Addig jellemzően a mindössze nyolc embert forgató szerbek jártak előrébb pár ponttal, de igazán elhúzni nem tudtak, a negyedik negyedben pedig felőrölte őket a 12-es keretet folyamatosan rotáló német gárda. A szerbeknél ugyan Boban Marjanovics (22 pont, 11 pattanó) Stevan Jelovac (19 pont, 9 pattanó) és Nikola Milutinov (16 pont egyetlen rontott dobással) is parádézott a palánkok  környékén, a periméteren Vasilje Micsics (1 pont, 0/12 mezőnyből, 11 gólpassz) rossz dobásait nem tudták ellensúlyozni vagy helyette másik használható játékost behozni. A németeknél Dennis Schröder sem találta igazán a dobásait, de 11 büntetőt harcolt ki (21 pont, 6 gólpassz), mellette pedig a tapasztalt Benzing-Kleber páros olyan lendületet adott, ami elégnek bizonyult a sikerhez.A szerbek 4-2-es mérleggel zártak, valószínűleg Izrael lesz a legnagyobb ellenfelük a világbajnoki kijutásért folyó versenyfutásban. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

H-csoport

Nagy-Britannia – Izrael 59-67

Izrael sem lehetett nyugodt a mérkőzés előtt, hiszen ha a britek győztek volna, akkor három csapat zárt volna 2-4-es mérleggel. A vendégek keményen is kezdték a meccset, mindössze 13 ponton tartották a briteket, és innentől kezdve nagyjából végig az ő akaratuk érvényesült. Az NBA-s múlttal rendelkező Gal Mekel (20 pont, 5 gólpassz) végig nagyszerűen adta a ritmust, Jake Cohenben most is volt pont, míg Richard Howell Jr. ugyan borzasztóan büntetőzött, de így is majdnem dupla-duplázott, ez a trió pedig szállította a sikert. A briteknél csak Dan Clark (19 pont, 7 lepattanó) és az itthon ismert Phillip-Robinson duó játszott jól, Ryan Richards 2/11-es mezőnymutatója, illetve Gabe Olaseni visszafogottsága megpecsételte a sorsukat.

A mérkőzés videós összefoglalója

Észtország – Görögország 56-78

A görögök három negyeden keresztül játszadoztak az észtekkel, nem vezettek nagy különbséggel, a negyedik aztán elöl-hátul felpörgették a tempót és simán nyertek. A hibátlan, 6-0-s mutató eléréséért Thanasis Antetokounmpo (18 pont) és Kostas Mitoglu (18 pont, 7 pattanó) tette a legtöbbet, de a nagy nevek (Burusszisz, Mancarisz) láthatóan erőkímélő kosárlabdát mutattak be. Az észtek Sander Raieste és Kristian Kullamae révén igyekeztek tartani magukat, így tisztes vereséget szenvedtek – a végén azonban ők is örülhettek, hiszen Izrael győzelmével továbbjutottak. 

A mérkőzés videós összefoglalója

A G- és a H-csoportból összeálló L-csoport:

Görögország 6-0
Németország 6-0
Szerbia 4-2
Izrael 3-3
Észtország 2-4
Grúzia 2-4

A második körbe jutott összesen 60 válogatott (köztük a magyar) csoportbeosztása és mérlege ide kattintva megtekinthető. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus