Ide szerződött Keller Ákos: az olasz másodosztály lebonyolítása

Az olasz második vonal alapszakasza a hagyományokat követi, utána viszont tartogat érdekességeket a keleti és nyugati csoport „összefésülése”. 

Múlt héten szerződött le és tegnap jó játékkal be is mutatkozott új csapatában, a korábban Perl Zoltánt is foglalkoztató Orlandina Capo d’Orlandóban Keller Ákos. A magyar válogatott csapatkapitánya Európa talán legkaotikusabb bajnoki versengésébe kóstolhat bele, hiszen az olasz másodosztályt összesen 28 (!) csapat alkotja. A 28 csapatot nyugati és keleti konferenciába osztották szét egyenlő arányban, a szicíliai Orlando természetesen Keleten kapott helyet. 

Az alapszakaszban a keleti és a nyugati konferenciában is mindenki játszik mindenkivel, így 2x13, összesen 26 meccset játszanak le a csapatok – a hétvégi volt a 23. forduló, és itt nincs hosszabb februári szünet, a következő három hétvégén is játszanak majd a csapatok, így a március elsejei hétvégén le is zárul a bajnokság első szakasza.

Keller Ákos február 20-ai és 23-ai, Eb-selejtezős részvételét egyébként ez a menetrend nem veszélyezteti, mivel az ebben az időszakban rendezendő Orlando-mérkőzést február 25-ére halasztották. 

Az alapszakasz után következik a szokatlan „középszakasz”, ahol minden csapat újabb hat meccset játszik az ellenkező konferenciából érkező gárdákkal, mégpedig olyan formában, hogy pl. a nyugati első helyezett fogadja a keleti 2-3-4. helyezettet, illetve ellátogat a keleti 12-13-14. helyezettekhez, a nyugati második helyezett fogadja a keleti 3-4-5. helyezettet, és ellátogat a keleti 11-12-13. helyezetthez, és így tovább. A meccsek eredményei hozzáadódnak az alapszakasz 26 meccséhez, és így alakul ki a végső sorrend a két konferenciában. Keller Ákos szempontjából ez azért is érdekes, mert így márciusban a másik konferencia élcsapatai ellen (is) fel tudja hívni magára a figyelmet. 

A 26+6-os alapszakasz után a két konferencia első 8-8 helyezettje játszik két, egymással párhuzamosan futó playoff-kört (a nyugati első ellenfele a keleti nyolcadik, a nyugati második ellenfele a keleti hetedik, a nyugati harmadik a keleti hatodikkal, a nyugati negyedik pedig a keleti ötödikkel néz farkasszemet, míg a másik ágon a keleti első ellenfele a nyugati nyolcadik stb.), ahol három nyert meccsig mennek a párharcok. A végén kialakul két döntő párosítás, ezeknek a győztesei harcolják ki a két feljutó helyet az olasz elsőosztályba. A két feljutó a szezon végén még játszik az olasz másodosztály bajnoki címének dicsőségéért, de ennek igazi tétje már nincs, mindkét gárda az elsőosztályban folytatja a következő évadban. 

A 26+6 meccses alapszakasz végén a két utolsó, 14. helyezett csapat automatikusan kiesik a harmadosztályba, míg a két konferencia 12-13. helyezettjei három nyert meccsig tartó keresztjátékkal folytatják – a két keresztjáték győztese marad a másodosztályban, a vesztesek pedig szintén kiesnek. 

Keller Ákos csapata jelenleg a 13. helyen áll Keleten 6-17-es mérleggel, két meccsel megelőzve a kieső helyen lévő Bergamót, a 12. helyen pedig az Eurobasket Roma áll, 7-16-os mutatóval. Az Orlando és a Roma ezen a héten éppen egymás ellen játszik Szicíliában, ha Kellerék nyernek, akkor hosszú hajrát tudnak nyitni, hogy utolérjék a jelenleg 10-13-as mérleggel a 11., már bennmaradó helyen álló Benacquista Assicurazioni Latinát. A négymeccses hátrány ledolgozására tehát 3+6 meccsük van, ha ez nem sikerül, akkor várhatóan a playoutban kell majd kiharcolniuk a bennmaradást - a 12. helyet azért is lenne fontos mindenképp megszerezniük, mert így övék lenne a pályaelőny a playoutban. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus