Így alakult ki a 2022-es férfi Európa-bajnokság mezőnye

Befejeződtek a küzdelmek a selejtezőkben, a litvánok az utolsó másodpercekig izgulhattak, míg két neves válogatott ki sem jutott a kontinenstornára.

A nemzeti együttesek nyolc darab, egyenként négy csapatos csoportban csaptak össze – az első három helyezett jutott tovább, kivéve azokban a csoportokban, ahol az Európa-bajnokság négy házigazdája is selejtezett. Ezekben a csoportokban a szabály szerint az adott rendező és rajta kívül a két legjobb mérleggel rendelkező gárda jutott ki a kontinensviadalra.

A-csoport

Továbbjutott: Izrael, Spanyolország, Lengyelország. 
Kiesett: Románia.

Elég egyértelműen alakultak a küzdelmek, hiszen a 0-4-es mérleggel érkező Romániának csak nagyon halovány esélyei maradtak a februári selejtező-ablakban, és rögtön az első mérkőzésen el is dőlt, hogy ők lesznek a kiesők. A csoportelsőségért hajtó, több rutinos spílert felvonultató Izrael ugyanis már a nagyszünetben 14 ponttal vezetett, onnantól kezdve pedig simán menedzselték a fórt. A lengyel-spanyol összecsapás ezután már felszabadult játékot hozott, a 27 pontos AJ Slaughter vezetésével végig szorossá tette a meccset a lengyel csapat, végül azonban a spanyol B-válogatott 88-88-nál, egy másodperccel a vége előtt értékesített egy büntetőt, válaszra pedig már nem maradt idejük a hazai pályán játszó lengyeleknek. A spanyolok a zárónapon is villantak, legyőzték az addig 5-0-val álló izraelieket, így csoportmásodikként zártak, míg a lengyelek már legjobbjaikat erősen kímélve is legyűrték a román válogatottat. 

B-csoport

Továbbjutott: Olaszország, Oroszország, Észtország.
Kiesett: Észak-Macedónia.

A csoportban a koronavírus-járvány miatt hasonló helyezt állt elő, mint a magyar válogatottnál. Az észak-macedón nemzeti csapatnak négy meccsen kellett kiharcolnia a továbbjutást, ráadásul úgy, hogy eleve 0-2-es mérleggel érkeztek – ehhez képest az utolsó meccsig volt esélyük, de lássuk sorjában. A macedónok elsőre kis híján megtréfálták az olaszokat, a zárónegyedet még ők kezdték előnyben, így az olaszoknak minden követ meg kellett mozgatniuk a sikerhez. Ennek köszönhetően másnap Baldi Rossiék borzasztó fáradtan álltak oda a macedónok első számú ellenfele, Észtország elé, és egy nagyon pontgazdag meccsen, hosszabbítás után 101-105-re ki is kaptak. A macedónok is nagyon fáradtan mozogtak az orosz csapat elleni back-to-backen, simán, 77-94 arányban vesztettek. 

Ekkor már biztossá vált, hogy az eleve rendezőként ringbe szálló olaszok mellett az orosz csapat is kiharcolta a kijutást, ezért a 0-4-gyel álló macedónoknak előbb meg kellett verniük az olaszokat, bízniuk abban, hogy az oroszok komolyan veszik az észtek elleni meccset, majd back-to-back legalább 10 ponttal kellett verniük Észtországot, hogy egymás elleni jobb eredménnyel ők menjenek az Eb-re. Végül majdnem össze is jött ez a lehetetlennek tűnő küldetés: a félidei 11 pontos hátrányból felállva 87-78-as győzelmet arattak Olaszország ellen, az oroszok pedig hazai pályán gond nélkül, 75-52-re verték a végén a meccset elengedő észteket, így jöhetett a ki-ki meccs.

Az észtek borzasztó erősen kezdtek, az első negyed után 9, a félidőben 11 ponttal tartottak előrébb, vagyis a macedónoktól egy 21 ponttal megnyert második félidőre lett volna a szükségük. Bár Dimitrijevikj, Trajkovszki és Wiley minden elkövetett támadásban és 48 pontot szerzett fordulás után a macedón csapat, védekezésben nem sikerült annyira megtörniük az észteket, amennyire kellett volna – bár a macedónok nyertek 86-84-re, a végén az észtek örülhettek. A 2011-ben még Európa-bajnoki 4. helyezett, 2012-ben olimpiai selejtezőt vívó macedónok immár sorozatban második alkalommal maradnak le a kontinenstornáról, míg az észtek 2001 és 2015 után jutottak ki újra, összességében hatodik alkalommal. 

C-csoport

Továbbjutott: Belgium, Litvánia, Csehország.
Kiesett: Dánia.

Az utolsó pillanatokig kérdéses volt, hogy a rendezőként biztosan kijutó Csehország és a 3-1-gyel érkező, esélyes Belgium mellett a két 2-2-es mérleggel álló csapat közül Litvánia vagy Dánia harcolja ki a részvételt. Az első játéknapon a litvánok simán verték a cseheket, a dánok pedig ugyanilyen simán kaptak ki a részvételt ezzel kiharcoló belgáktól, így érkezett el az utolsó játéknap. Előbb a csehek kozmetikáztak kicsit a selejtezőben alaposan megtépázott hírnevükön és megverték Belgiumot, majd jöhetett a ki-ki meccs a litvánok és a dánok között.

A hazai pályán játszó zöldek bekezdtek, 25-19-re vezettek 10 perc után, de a támadásban több jó teljesítményt előhúzó dánok nem adták fel, előbb stabilizálták magukat, majd a harmadik negyedben alaposan rá is ijesztettek a litvánokra, kétpontos előnnyel vághattak neki a zárónegyednek. A litvánok itt egy 8-0-s futással fordítottak, és utána is domináltak, három és fél perccel a vége előtt 75-66-ra vezettek. Talán túl korán dőltek hátra, a dánok ugyanis őrült hajrába kezdtek, a hátralévő időben egyetlen kosarat engedtek, az utolsó két és fél percben bedeszkázták a gyűrűjüket, és 76-77-ig felzárkóztak. Sőt, ha az egykor Körmenden és TF-ben is megfordult Jonas Zohore Bergstedt nem ront el egy büntetőt, ki is egyenlíthettek volna.

Az igazi dráma azonban az utolsó pillanatokban történt, 27 másodperccel a vége előtt a dánok támadhattak, héttel a vége előtt pedig Adama Darboe tört be és dobott ziccert. Ha bemegy, a litvánok nyakára kerül a kés, de nem ment be, ugyanis a litvánok legrutinosabb játékosa, a hátvéd Mantas Kalnietis leblokkolta a dobást, majd össze is szedte a játékszert, az óra pedig lepörgött – a litvánok megúszták a kiesést, de kicsin múlott. 

D-csoport

Továbbjutott: Horvátország, Hollandia, Törökország.
Kiesett: Svédország.

A forduló előtt a 4-0-val álló horvátok már továbbjutóként érkeztek, de a másik két kijutó pozícióért még mindhárom másik csapat keményen hajtott. A hollandok 2-2-vel álltak, és rögtön le is tudták győzni az igen tartalékos horvátokat, a két 1-3-as csapat csatájában pedig otthon játszó törökök nagy nehezen legyűrték a svédeket, így tulajdonképpen már az első játéknapon eldőltek a lényegi kérdések – a svédek az első kanyarban 87-80-ra győztek a törökök ellen, akik a visszavágón 88-80-ra nyertek, így az egymás elleni eredmények miatt a selejtező utolsó köre már csak formaságnak bizonyult. A zárónapon a svédek becsületből legyűrték a hollandokat, a törökök pedig hazai pályán behúzták a horvátok elleni összecsapást, de a lényegi kérdéseken ez már nem változtatott. 

E-csoport

Továbbjutott: Szerbia, Grúzia, Finnország.
Kiesett: Svájc.

Az előző kanyarban Svájc meglepetésre legyőzte a szerbeket, de így is csak matematikai esélyeik maradtak a továbbjutásra, amelyek gyorsan köddé is váltak. Rögtön az első meccsen a Petteri Koponen és Sasu Salin húzta finnek 92-84-re diadalmaskodtak ellenük, az északiak ezzel 2-3-ra módosították a mérlegüket, és az egymás elleni eredmények miatt azonnal el is dőlt, hogy Svájc csoportutolsóként zár.

Innentől kezdve a grúz-szerb találkozón nem hajtották szét magukat a felek, a tartalékos, de így is esélyesebb szerbek simán győztek, és hasonló forgatókönyv szerint zajlott a zárónap is. A szerbek nagyon lazán álltak oda a svájciak ellen, de most figyeltek, hogy még egyszer ne tréfálják meg őket az alpesiek, a házigazda grúzok pedig még ennél is kevésbé foglalkoztak a finnek elleni találkozóval – a 2022-es kontinenstorna egyik rendezőjeként eleve kijutottak volna az Eb-re, de ezzel a vereséggel is csoportmásodikként zártak. 

F-csoport

Továbbjutott: Ukrajna, Szlovénia, Magyarország.
Kiesett: Ausztria. 

A mi csoportunkban a magyar válogatottnak adott volt a siker receptje, egyetlen meccset kellett nyernie, azonban a dolgukat megnehezítette, hogy négy meccset kellett játszaniuk, ráadásul a menetrend sem kedvezett. Elsőként a szlovénekkel játszottunk egy kemény meccset, amelyen az utolsó negyedig volt esélyünk, és kevesebb, mint 24 óra múlva már a nagy rivális, pihent osztrákokkal kellett összecsapniuk Vojvodáéknak. A magyar csapat érezhetően fáradtan mozgott, jelentős hátrányba is kerültek, de a második félidőben nagyon felszívták magukat és már a rendes játékidőben megnyerhették volna a meccset – ez végül nem jött össze, az osztrákok nem estek össze a hosszabbításra, de a végén Benke sokáig emlékezetes palánkos hármasa eldöntötte a meccs és a kijutás sorsát is.

Egy nap pihenő után a második, osztrákok elleni meccsen már mindkét csapat kiültetett fontos játékosokat, de így is 20 pont feletti magyar siker született. Eközben a házigazda ukránok legyűrték a mieink elleni meccsen elfáradó szlovéneket, majd a záró játéknapon az alaposan megfiatalított, mindenkinek lehetőséget adó magyar csapatot is simán verték – összességében mindhárom csapat 4-2-es mérleggel zárt, míg az osztrákok győzelem nélkül térhettek haza. 

G-csoport

Továbbjutott: Franciaország, Nagy-Britannia, Németország.
Kiesett: Montenegró.

A selejtezősorozat egyik legfurcsább, legizgalmasabb csoportja volt a G-csoport, mivel a házigazda németek biztos továbbjutóként finoman fogalmazva sem szakadtak bele a sorozatba: még az első játéknapon legyőzték a franciákat, utána viszont behúzták a kéziféket és három vereséget szedtek össze, különösen a Nagy-Britannia elleni, tavaly februári, még nem buborékos vereség volt elég kínos három nappal a francia mérkőzést követően. Mivel azonban a csoport favoritjától elvettek egy győzelmet, így a záró ablak előtt a 3-1-gyel álló franciáknak is volt izgulnivalójuk, hiszen a britek és Montenegró is 2-2-vel állt. A Barcelonától nemrég távozott Thomas Huertel azonban a legjobbkor állhatott a francia csapat rendelkezésére, segítségével óriási csatában, a záró negyedben hátrányból fordítva verték a kőkemény montenegrói gárdát, így ők rögtön tovább is jutottak.

A buborékot vendégül látó Montenegró számára a másik meccs is rémálomszerűen alakult, a britek 83-81-re újra legyőzték a németeket, így a zárónapon már nem Popovicsék kezében volt a sorsuk, újabb brit siker esetén kiesnek. A britek pedig meg is ragadták a lehetőséget, a kulcsembereiket már csak mutatóba felküldő franciákat 94-73 arányban valósággal legázolták, így Montenegró hiába verte meg a németeket a csoport utolsó meccsén, ez már nem osztott. A fiatal délszláv állam 2011-ben juthatott ki először kontinenstornára, azóta csak a 2015-ös Eb-ről hiányzott, 2019-ben még a világbajnokságon is részt vettek, most viszont lemaradtak a viadalról.

H-csoport

Továbbjutott: Bosznia-Hercegovina, Görögország, Bulgária.
Kiesett: Lettország.

A 3-1-es mérleggel álló bosnyákok és görögök várhatták a legnyugodtabban a záró selejtezőablakot, míg a bolgárok és a lettek 1-3-mal álltak, és a sorsolás szeszélye folytán a riválisok éppen egymás ellen kezdtek. A bosnyákok nagyon simán verték a görögöket és kijutottak, de a helléneknek is csak néhány órát kellett erre várnia, mivel a házigazda lettek óriási meglepetésre egyetlen ponttal, idegtépő végjátékban vereséget szenvedtek a bolgároktól, így azonnal eldőlt, hogy a 2015-ös Eb-n 8., az előző tornán 5. helyen végzett Lettország lemarad a kontinenstornáról.

A bolgárok mindössze két győzelemmel zártak, de mindkettőt a lettek ellen érték el, így az egymás elleni eredmények miatt a lettek már nem tudták megelőzni őket. A záró nap így igazi tétmeccseket nem hozott, a boldog bolgárok nem nagyon koncentráltak már a bosnyákok ellen, míg a letteknek még a szép búcsú sem jött össze, a görögök 97-94-re győztek. 

 

A kontinenstornára a tervek szerint 2022. szeptember 1-18. között kerül sor négy országban (Németország, Csehország, Olaszország és Grúzia), négy darab, hatos csoportban - a csoportok kisorsolásának egyelőre nincs dátuma.

A most kiesett csapatok a világbajnoki elő-selejtező európai második körében folytathatják, amely 2021 augusztusában kezdődik. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus