Kosár Eb: a németek beárazták a franciákat, a szlovének legyőzték a litvánokat

A belgák elrontották a georgiai kosárünnepet, a törökök idegbajos meccset nyertek Montenegró ellen, a újjászervezett spanyol csapat viszont gálázott a bolgárok ellen (videókkal).

Csütörtökön elindult a kosárlabda Európa-bajnokság az A és B csoportok küzdelmeivel. (Az eredményekre kattintva elérhető a mérkőzések részletes statisztikája.)

A-csoport 

Spanyolország - Bulgária 114-87

A spanyolok nagy generációjából már csak Rudy Fernandez maradt az Eb-re (ő egyébként 14 pontot, 4/7 triplát tett a közösbe), mellette a rutinos Willy és Juancho Hernangomez gyorsan a sereg élére állt. Már az első negyedben megvolt a közte 10, félidőre 20 pont fölé nőtt a differencia, a második félidőben pedig a spanyolok már figyeltek arra is, hogy spóroljanak az erővel, senki nem játszott 21 percnél többet - végül heten jutottak el legalább 10 pontig, 11 játékos adott gólpasszt, simán hozták a kötelezőt. A bolgároknál az Olimpiakosz klasszisa, Sasha Vezenkov 26 pontig és 11 lepattanóig jutott, de csapatszinten már csak a spanyolok második sora ellen voltak jók - Vezenkov el is mondta a meccs után, hogy tudták, a spanyolok nagyok és erősek a palánkok alatt, de ezt nem ellensúlyozták harcossággal, ebben javulniuk kell. 

 

Törökország - Montenegró 72-68

Előzetesen a törökök voltak esélyesebbek, de végül két hasonló erősségű csapat csatáját hozta a mérkőzés, 16 alkalommal változott a vezető csapat kiléte. A törökök a második negyedben remekeltek, ekkor jól védekeztek és 10 pontos előnyt harcoltak ki, azonban a Nikola Vucevic nélkül küzdő montenegróiak nagyon összekapták magukat és a negyedik negyedre fordulva már csak két pont volt közte. A záró játékrészben aztán hatalmas adok-kapok folyt a pályán, amiből a végén Furkan Korkmaz duplájával a törökök jöttek ki jobban. 69-68-nál az utolsó másodpercekben Simonovic-ra fújtak egy támadóhibát, majd az alapvonali bedobásnál a délszlávok nem tudtak faultolni, Korkmaz utolsó másodperces félpályása pedig beakadt, ezzel alakult ki a végeredmény. A törököknél ki kell emelni a honosított Shane Larkint, aki 5/6 triplát vágott, de Cedi Osman, a center Alperen Sengün és Korkmaz is sokat tett hozzá, míg a túloldalon csak Dubljevic és Simonovic jutott 10 pont fölé - az egykor Magyarországon szép klubsikereket elérő Kendrick Perry 9 gólpassza is említésre méltó. 

 

Belgium - Georgia 79-76 h.u.

A török-montenegrói meccsnél is körömrágósabban alakult a házigazdák mérkőzése. A sérült hazai vezért, Tornike Shengeliát többen is próbálták pótolni, ez leginkább a Milwaukee Bucksnál pallérozódó Mamukelashvilinek sikerült, aki 18 pontot és 13 lepattanót, valamint egy-két igen látványos megmozdulást jegyzett, de a Pacers centere, a láthatóan sérülten játszó Goga Bitadze is majdnem dupla-duplázott, Thaddus McFadden pedig 17 pontig jutott. A tavalyi spanyol MVP, Giorgi Shermadini viszont borzasztóan játszott, ő nagyon kellett volna a győzelemhez, de a mezőnyben eladott húsz labda és a 8/29 tripla sem segítette a georgiai ügyet. A belgák is komoly hullámvasúton ültek, hiszen jó védekezésekből tudtak rohanni a meccs elején, az itt megszerzett előnyt javarészt meg is tudták tartani a két középső játékrészben, a negyedik negyedben viszont benyeltek egy 0-12-es futást, és 67-62-es georgiai előnynél úgy tűnt, hogy kikapnak. A rendes játékidő végére viszont visszakapaszkodtak, sőt labdájuk volt a győzelemre is, de Mamukelashvili blokkolta Obasohan kísérletét. A ráadásban aztán fej-fej mellett haladtak a csapatok és végül az ötödik Eb-jén szereplő Jonathan Tabu lépett elő főszereplővé: a hosszabbítás elején beszórt egy hármast, aztán több hibát is vétett, ám 76-76-nál, három másodperccel a vége előtt hidegvérrel a helyére küldte a győzelmet jelentő újabb hármast. 

 

B-csoport (Köln, Németország)

Szlovénia - Litvánia 92-85

A magyar csoportban a címvédő Szlovéniát Luka Doncic és Goran Dragic, a litvánokat Jonas Valanciunas és Domantas Sabonis vezette csatába, de végül inkább a csapatok erőssége közötti különbség döntött. Luka Doncic nem játszott rosszul (14 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó, 3 szerzett labda), de messze volt a 100 százaléktól, ugyanakkor csapatszinten extrát védekezett Szlovénia, a gyorsindulásokból 25 könnyebb pontot szereztek, ez pedig végül döntőnek bizonyult - Mike Tobey 24, Goran Dragic 19 pontot rakott a közösbe, de a Cancar-Blazic duó is brillírozott támadásban. A szlovének igyekeztek folyamatosan duplázni a Valanciunas-Sabonis duót, a két NBA-sztár összesen 19 pontot jegyzett felejthető dobószázalékkal, lepattanózásban sem tudtak dominálni, ráadásul a triplákkal is hadilábon álltak, a 8/19-es mutató nem igazán “litvános”. Ha nincs Kuzminskas és Lekavicius jó napja támadásban, akkor hamarabb is eldőlt volna a meccs, így viszont a végjátékig nyílt volt a csata - a szlovének Vojvodáékkal találkoznak szombaton, míg a litvánokra kemény meccs vár a csalódott franciák ellen...

 

Franciaország - Németország 63-76

Dirk Nowitzki 14-es mezét a mérkőzés előtt vonultatta vissza a német szövetség, az ünnepi hangulat pedig átragadt a válogatottra is, persze a telt ház, 18 ezer néző is segített. Különösen a berlini trió villogott, Maodo Lo látványosan és eredményesen dobott és irányított, Thiemann és Giffey is kiválóan játszott - gond nélkül elbírták, hogy az NBA-s sztárok (Schöder, Wagner és Theis) nem fogtak ki jó napot. A németek már a vb-selejtezőkön is megmutatták, mennyire jól tudnak védekezni, ezt most a franciák is megtapasztalták, az első három negyedben 13, 18 és 12 pontot tudtak kiszenvedni, és egyszerűen nem bírták el a nyomást. A vendégek még a harmadik negyed elején vezettek, ott viszont jött egy 19-4-es német rohanás, onnantól kezdve kilenc pontnál közelebb már nem tudtak jönni, a németek gond nélkül kontrollálták az eseményeket. A franciáknál Rudy Gobert dupla-duplázott, Yabusele 18 pontot tett a közösbe, az elsősorban védekezésben erős Luwawu-Cabarrot és Vincent Poirier is jól célzott, de ez bőven kevés volt - a komplett hátvédsor (Fournier, Maledon, Heurtel, Okobo és Albicy) könnyűnek találtatott, a mezőnyembereknek nagyon össze kell kapniuk magukat a folytatásban. 

 

Bosznia-Hercegovina - Magyarország 95-85

A magyar válogatott az B-csoportban szoros meccsen vereséget szenvedett Bosznia-Hercegovinától - a mérkőzésről itt tudósítottunk részletesen. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus