Megkezdi a BL-selejtezőt a magyar bajnok

Holnap este 18:00-tól Szombathelyen fogadja a Falco a román bajnok CSM CSU Oradeát - lássuk, ki is az ellenfél!

Bajnokok Ligája, Első selejtezőkör, 1. mérkőzés
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - CSM CSU Oradea (román)
2019.09.17., kedd, 18:00 (TV - M4, ÉLŐ, 17:45)

Holnap este a román bajnok CSM CSU Oradea ellen kezdi meg szereplését a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttese a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében. A román csapat túl hosszú múltra nem tekinthet vissza, hiszen 2003-ban, 16 esztendővel ezelőtt alapították, ettől függetlenül háromszoros bajnok: 2016-ban, 2018-ban és idén nyerte meg a román első osztályt. Kupagyőzelem még nem fűződik a nagyváradiak nevéhez, mindhárom bajnoki cím mellé ezüstöt nyertek, illetve 2014-ben lettek még döntősök.

A gárda trénere az 1970-es születésű Cristian Achim, aki 2010 óta irányítja a klubot, tehát az összes sikernek tevékeny részese volt.

Várható rotáció:
Richard - Broussard - Barnette - Zekovics - Valeika
Watson - Reljics/Melut - Fometescu/Nicolescu - Markovics/Petrescu - Baciu

Tapasztalt, ráadásul eléggé összeszokott csapat a nagyváradi. A periméteren az amerikaiak a meghatározóak, akik közül a 30 éves Kris Richard, a 33 esztendős Sean Barnette, illetve a román válogatott honosított irányítója, a szintén 33 éves Giordan Watson már az előző idényben is itt játszott. A legfiatalabb amerikai, a 29 éves Aaron Broussard a 2018/19-es szezont a Nyizsnyij Novgorodnál kezdte, az idény nagy részét azonban a lengyel bajnok Anwilnál töltötte. Mellettük ott van a 26 éves, szerb Pavle Rejlic, aki 5 meccset szintén játszott tavaly a Nagyváradnál. A 20 éves Darius Melut és Tudor Fometescu, vagy a 22 esztendős Bogdan Nicolescu is pályára kerülhetnek, de a külföldiek mellett várhatóan epizódszerep jut majd rájuk.

A palánk alatt is a külföldieken van a hangsúly. A gárda kezdő centere a korelnök, a 34 éves Arturas Valeika - ő a két szerbbel, Dragan Zekoviccsal és Nikola Markoviccsal, valamint a román válogatott ötösével, Catalin Baciuval fog osztozkodni a perceken. Baciu mellett még a 20 Edward Petrescu kaphat szerepet itt a románok közül, de itt is a légiósokon van a hangsúly. Közülük egyébként Valeika két éve játszik már az együttesnél, Zekovics is itt volt már előző idényben, Baciu Temesvárról, Markovics pedig Broussardhoz hasonlóan a lengyel élvonalból érkezett.

A románok a felkészülés során több magyar együttessel is játszottak (a Debrecent 80-77-re, a Szedeákot 71-56-ra, a Szolnokot 87-74-re verték), összességében nagyszerűen zárták az "előszezont": öt győzelem mellett egy döntetlenjük volt, az FMP Zeleznik ellen.

A Falco még jobb felkészülést produkált, minden mérkőzését megnyerte, szoros meccse is csak elvétve volt a magyar bajnoknak. Bár a Nagyvárad négy amerikait foglalkoztat, az atletikus, gyors kosárlabda inkább a szombathelyi együttesnek feküdhet hosszútávon. Jelentősen fiatalabb a sárga-feketék kerete, amelyben a nyáron voltak átalakulások (Juvonte Reddic mellett három új amerikai alkotja a légióssort, érkezett többek között Benke Szilárd és Filipovity Márkó is a magyar válogatottból), de még mélyebbnek tűnik, mint az előző idényben. Mivel az első meccset otthon vívja a magyar együttes, így az esetleges győzelem mellett annak mértéke sem mindegy, de Gasper Okorn csapata esélyesként léphet pályára holnap este.

A mérkőzést az M4 élőben közvetíti 17:45-ös műsorkezdettel!

Hajrá Falco, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus