Megkezdi a FIBA Europe Cupot a Körmend

Szerda este a holland Donar Groningen otthonában kezdi meg szereplését az Egis Körmend a FIBA Europe Cup-ban.

FIBA Europe Cup, Első csoportkör, 1. forduló
Donar Groningen (holland) - Egis Körmend (magyar)
2015.10.21., szerda, 19:30

A magyar csapat ellenfeleiről publikált korábbi cikkünk itt olvashatjátok. http://kezdo5.hu/europa/kupak-a-kormend-fibakupa-ellenfelei-18773

Holnap este, 19 óra 30 perckor történelmi pillanat részése lesz az Egis Körmend együttese. A magyar csapat mérkőzésével veszi kezdetét az új, FIBA Europe Cup névre keresztelt sorozat.

A négyszeres holland bajnok Donar Groningen az elmúlt idényben megnyerte az ország kupasorozatát, a bajnokságban pedig második helyen végzett. Az alapszakaszban megszerzett harmadik hely után a negyeddöntőből simán mentek tovább, majd pályahátrányból indulva, 4-2-vel búcsúztatták a ZZ Leident. A döntőben azonban már tükörsimán maradtak alul (1-4) a későbbi bajnok, a körmendiek számára ismerős Den Bosch-sal szemben.

A bajnokságot nagyszerűen kezdte a Groningen, ugyanis három sikerrel a birtokukban látták vendégül az imént már említett ZZ Leident vasárnap délután. Úgy festett, hogy a bajnokság jelenlegi három legrosszabb mérleggel rendelkező együttesével megvívott találkozók nem tettek jó a hazaiaknak. Túlzás nélkül állítható, hogy ha a Leiden pontosabban játszik, akkor nagyobb különbséggel győzhetett volna, mint tette (66-75).

A húzóembernek szánt Ken Brown eddig komolyan szenved a tripladobással, s nagyon úgy fest, felismerték, hogy Jason Dourisseau erőssége nem a hármasokban rejlik, eddig alig próbálkozott ezzel a műfajjal. A csapat vezére a mindössze 19 éves Yannick Franke, akiben hatalmas potenciál rejlik a támadó oldalon, s ezt jelezte az elmúlt idényben a Rotterdam színeiben, valamint a szezon eddigi mérkőzésein is. Magas posztokon nem dúskál a javakban a holland gárda, mivel az aktív rotációban kétméter feletti játékos csak három, Garrick Sherman, Ross Bekkering, és Chase Fieler szerepel.

Bár már négy forduló lezajlott a magyar bajnokságban, a teljes Körmendet még nem láthattuk, a játékából csak ízelítőt kaphattunk. A szezon úgy indult, hogy Channels és Farkas volt maródi, az elmúlt héten Perry lábsérülés miatt kihagyta a jászberényi bajnokit, még Duinker és Lakosa betegséggel küzdöttek. Az bátran kijelenthető, hogy ha működik a Körmend védekezése, nagy nyomást tud helyezni a csapat az ellenfélre, akkor az adódó lehetőségekkel él, profitálni tud mindebből a piros-fekete alakulat. Persze Perry nélkül erősen másként fest a csapat támadásbeli hatékonysága, főleg felállt védelem ellen. 

Kérdés, hogy az irányító tudja-e vállalni a játékot szerda este. Rajta kívül mindenki hadra fogható a vasiaknál, akik első három csoportmérkőzésüket idegen környezetben vívják majd. Hogy ez mennyire szerencsés, azt nehéz megmondani, viszont az biztos, hogy ha sikerrel nyitja a sorozatot a Cizmic-legénység, akkor komoly lendületet vehet. Amellett, hogy támadásban szélesebb variációs lehetőségekkel rendelkezik a Körmend, ha megfelelően végzik a dolgukat védekezésben Ferencz Csabáék, elkerülik a nagyobb hullámvölgyeket, akkor joggal pályáznak a győzelem megszerzésére. 

A mérkőzésről élőképes közvetítés ezen a linken elérhető, de szöveges tudósítás is lesz a FIBA Europe hivatalos honlapján.

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

fotó, slide: Jene Sándor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus