Öt év alatt megduplázódtak a nagyon sima meccsek a világbajnokságon

Először szerepel 32 csapat a világbajnokságon, az első csoportkör eredményei alapján felemásnak mondható a bővítés megítélése.

A EuroHoops nézte meg, hogy az 1990-es világbajnokság óta az egyes tornákon hogyan alakult a legalább 20, 30, illetve 40 ponttal megnyert meccsek aránya, illetve hogy az idei torna rangsora és a világranglista alapján mennyi meccsen "borult a papírforma". 

A 2014-es tornán a csoportkörben a meccsek mindössze 3%-ában volt 40 pontnál nagyobb a differencia, míg a 30+ pontos különbség a mérkőzések 15%-ában jött össze - ezek az arányok az idei világbajnokságon 13, illetve 23%-ra növekedtek, összességében kétszer annyi olyan meccs zajlott, ahol a végeredmény már komoly tudásbeli különbséget jelez. Idén a mérkőzések további 33%-ában volt 20 pont feletti differencia, vagyis összességében a meccsek 69%-a nem tartogatott túl sok izgalmat, szemben a 2014-ben mért 51%-kal. 

A EuroHoops egészen az 1990-es, argentínai világbajnokságig ment vissza, és készített erről grafikont - a 30 pontnál nagyobb különbségek aránya a vizsgált időszakban ott volt a legnagyobb, 38%, az idei pedig a második helyet "szerezte meg". Íme a grafikon:

Ha a világbajnokság aktuális, kissé szubjektív rangsorát nézzük, akkor az alapján a 48 mérkőzésből 12 volt meglepetés - a 25% alapján egy izgalmas tornára is asszociálhatunk, de itt azért jó pár olyan meccs is akad, ami az aktuális keretek ismeretében nem igazán meglepetés:

Végül ha az aktuális világranglista-helyezéseket nézzük, már csak 8 meccs számít meglepetésnek:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus