Thomas Heurtel barcelonai szerződésbontása nem lesz átlagos

A klub illetékesei karácsony előtt két nappal nem engedték felszállni a Barcelonába tartó csapatgépre a francia válogatott irányítót Isztambulban.

December 22-én a Barcelona az Efes ellen lépett pályára az Euroligában, a meccset követően pedig a csapatvezetés nem engedélyezte a hazafelé tartó utazást a csapatgépen Thomas Heurtelnek – a miértekre a felek máshogy emlékeznek. 

A francia játékos szerződése a szezon végén lejár, és bár van hosszabbítási opciója, azzal nem kíván élni, és szeretne már most eligazolni – a klub is hajlik erre, viszont állítólag úgy tudták, hogy a Fenerbahce-val tárgyal, és amikor képbe került a Real Madrid, akkor keményítettek be. A hírre megmozdult a játékos-szakszervezet és más játékosok is védelmükbe vették társukat, nagyon keményen támadták a Barcelona vezetőségét (leginkább azt emelték ki, hogy egy ilyen pandémiás helyzetben ez semmivel nem indokolható eljárás, ráadásul két nappal az ünnepek előtt, korábbi Barca-játékosok pedig azt írták, nem lepődtek meg a klubvezetés lépésén). Az NBA-be is eljutott a hír, a szintén francia válogatott Evan Fournier keményen beleállt a klubba, CJ McCollum (akinek testvére, Errick McCollum ismert és elismert Euroliga-játékos) annyit írt, hogy ez alapja lehet egy pernek - olyan hírek is felröppentek, hogy Heurtel valóban jogi lépéseket fontolgat a klub ellen. 

A Barcelona hivatalos, öt pontba szedett közleménye nem sokkal később árnyalta a képet. Ők azt mondják, hogy már december 20-án, a Joventut elleni meccsen is engedélyezték Heurtel számára, hogy a sérülések megelőzése érdekében ne lépjen pályára (az előző szezonban súlyos térdsérülést szenvedett), mivel tárgyalások folytak arról, hogy közös megegyezéssel felbontják a szerződését és eligazol. 21-én hétfőn a Barcelona a játékos kérésére azt is engedélyezte, hogy a csapatrepülőn utazzon el velük Isztambulba, hogy „rendezni tudja a jövőjét” (ez valószínűleg tárgyalást jelent egy másik klubbal) annak ellenére, hogy nem lép pályára.

Kedden este a Barcelona és Heurtel, illetve ügynöke megegyezett abban, hogy később folytatják a megbeszéléseket, ám mivel a játékos nem állt a csapat rendelkezésére a mérkőzésen, az a döntés született, hogy külön utazzon haza. A Barcelona kiemelte, hogy mindenben segítettek Heurtelnek, intézték a szállását, repülőjegyet szereztek neki, másnap kényelmesen visszautazhatott volna Barcelonába. Végül hozzátették, hogy Thomas Heurtel még mindig a Barcelona játékosa, akinek rendezés alatt áll a jövője. 

A történethez hozzátartozik, hogy a játékost a talán legismertebb európai ügynök, Misko Raznatovics (és ügynöksége, a BeoBasket) képviseli. Raznatovics hosszú idő után megtörte a csendet és tegnap azt mondta egy görög televíziónak (csapata, a Mega az Olimpiakosszal játszott felkészülési meccset), hogy a Barcelona már nem szeretné, ha Heurtel ott játszana, ugyanakkor nem is adnak nekik teljes tárgyalási szabadságot, nem igazolhat bárhová. Ennél többet nem tud mondani, mert még minden képlékeny – annyit tett hozzá, hogy a játékos 100%-ban rendben van, sem Heurtel, sem ő nem tett semmi rosszat, a Barcelona iránymutatásait követték, emiatt értetlenül állnak a szituáció előtt. 

A csapat részéről a kapitány, Pierre Oriola szólalt meg, aki elmondta, hogy nem jó szájízzel figyeli az eseményeket, de ez kifejezetten a klubvezetés döntése volt, muszáj elfogadnia. Hozzátette, hogy a csapatot nagyon megviseli ez az ügy, őt személy szerint különösen, mert egyszerre érkeztek Barcelonába 2017-ben, és szobatársak is voltak, nagyon közeli kapcsolatban állnak egymással. Karácsony előtt egyébként a EuroHoops értesülései szerint a Barcelona felnőtt keretének többi tagja csapaton belül tartott egy szavazást, és 13-0 arányban, egyhangúan voksoltak arra, hogy Heurtel maradjon Barcelonában - ugyanakkor a vezetőedző Sarunas Jasikevicius és a GM Nacho Rodriguez az ellenkezőjét szeretné. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus