Továbbjutottak a csehek, óriási pofonba szaladtak bele a grúzok

A csehek megverték a finneket, a franciák legázolták a bosnyákokat, gálázott a német és a szerb válogatott - utóbbit a grúzok bánták. 

E-csoport

Bosznia-Hercegovina – Franciaország 52-102

A bosnyákoknál sem a portlandi Jusuf Nurkic, sem a Brooklyn Nets által pár napja draftolt Dzanan Musa nem volt ott, de a kieséstől csak matematikailag kellett tartaniuk (végül a belgák veresége miatt biztossá is vált a továbbjutásuk). A franciák ellenben brutálisan erős kerettel jöttek, hiszen pályára lépett az NBA-ben az Év Védőjének választott Rudy Gobert (16 pont, 5/5 mezőnyből, 6/8 büntető 17 perc alatt), rajta kívül ott volt Nicolas Batum (9 pont, 8 gólpassz), Evan Fournier (10 pont) az észak-amerikai profi ligából, megspékelve a veterán Boris Diaw-val és jó néhány Euroliga-menővel (Causeur, De Colo, Heurtel, Poirier). A bosnyákoknak egy percig sem volt esélyük, a vendégek nem csak hogy minden negyedet megnyertek, de 10 pont feletti különbségekkel voltak jobbak. A franciák 5-0-val állnak, a hibátlan mérleghez vasárnap Oroszországban kell nyerniük. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

Belgium – Oroszország 66-84

A mérkőzésnek volt tétje, hiszen ha a belgák nyernek, még életben tarthatták volna továbbjutási esélyüket – az első félidőben neki is estek az oroszoknak, és Sam Van Rossom (15 pont, 6 gólpassz) vezetésével 47 pontot tettek fel a táblára. Fordulás után viszont összesen 19 pont jött tőlük, az utolsó negyedben mindössze öt egység – Van Rossom mellett mindössze ketten jutottak el 10 pont fölé, ráadásul a védekezésük végig gyenge volt, így kikaptak és végleg elbúcsúztak a második selejtezőkörös álmoktól. Az oroszoknál jól játszott Timofej Mozgov (14 pont, 6 pattanó), mellette Karaszev, Khoszcov, Dimitrij Kulagin és Kurbanov is eljutott legalább tíz egységig, a több lábon álló támadójátékukat a második félidőben fokozatosan bekeményítő védekezéssel kombinálva végül sima győzelmet arattak. Az oroszok jelenleg 3-2-vel állnak, nagyon kellene nekik a franciák elleni győzelem, mert 3-3-mal nehéz helyzetből indulhatnának neki a második körnek.  

A mérkőzés videós összefoglalója

F-csoport

Bulgária – Izland 88-86

A bolgároknak az utolsó szalmaszálat kellett megragadniuk, győzelmükkel életben is tartották halovány továbbjutási esélyeiket, hiszen a forduló előtt 2-2-vel álló Izland (és a másik mérkőzésen Finnország) is kikapott, így jelenleg mindhárom gárda 2-3-as mérleggel áll. A bolgárok vezére a minap a Barcától eltanácsolt Vezenkov volt (19 pont, 7 pattanó), de Marinov, Zahariev és Avramov is jól teljesített, utóbbi a végjátékban is sokat tett a sikerért – a honosított Washburn mindössze hat egységig jutott, de az ő gyenge napját ellensúlyozta a 15 beszórt hármas. Az izlandiak támadójátékát a veterán Haukur Palsson és Vilhjalmsson irányította, ketten együtt 14 gólpasszt osztottak ki, és a gyenge triplázásuk ellenére is előnnyel fordulhattak a negyedik negyedre. A játékrész közepén azonban egy kicsit jobban koncentráltak a hazaiak, itt szereztek is pár pontos előnyt, amit azonban a végjátékban majdnem elszórakoztak: 85-79-nél fordultak az utolsó percre, 88-86-nál Vezenkov dobhatott büntetőt, de mindkettőt elrontotta, így Palssonnak még maradt egy triplakísérlete. Ez végül nem esett be, így az utolsó fordulóra maradt a döntés mindkét csapat számára. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

Csehország – Finnország 77-73

Nem kis tétje volt a találkozónak, hiszen ha a finnek győznek, akkor utolérik a tabellán a cseheket, és totális káoszba lökik a csoportot. Ez végül nem jött össze, ahhoz egy fokkal jobb Lauri Markkanen kellett volna, a Chicago Bulls játékosa csak 6/15-tel dobott mezőnyből, és védekezésben is akadtak gondjai. Helyette Matti Nuutinen (24 pont, 10/14 mezőnyből) villogott, de egyedül kevésnek bizonyult – sem a honosított Jamar Wilson, sem a jó névnek számító Sasu Salin és Shawn Huff nem játszott igazán jól, ezt pedig kihasználták a csehek. A Tomas Satoranskyt nélkülöző hazaiaknál ugyanis Vojtech Hruban belenyúlt abba a bizonyosba, kerek 30 pontot termelt,  így bár rajta kívül senki nem jutott még csak 10 pontig sem, végül nagy nehezen győzni tudtak. A végjáték nem volt egyszerű, 73-65-re vezettek a csehek, de nagyon jöttek fel a finnek, 75-73-nál Wilsonnak dobása volt az egyenlítéshez – ez kimaradt, a túloldalon pedig Hruban utolsó kosarával feltette a koronát teljesítményére. A csehek ezzel továbbjutottak, a finneknek viszont győzniük kell Izland ellen, hogy biztosan folytathassák. 

A mérkőzés videós összefoglalója

G-csoport

Németország – Ausztria 85-63

Ünnepre készültek Braunschweigben, hiszen a válogatott sztárja, Dennis Schröder innen indult, és az Atlanta Hawks játékmestere nem is okozott csalódást: bár a triplák annyira nem mentek neki, végig nagyon aktívan játszott, 25 pontot termelt, kiharcolt 12 büntetőt, az osztrákok lassítani sem nagyon tudták. Mellette a tapasztalt erőcsatár, Robin Benzing, illetve Niels Giffey is hozta magát, ez pedig bőven elég is volt ahhoz, hogy a németek 5-0-ra javítsák mérlegüket. Az osztrákoknál pályára lépett a Körmendről ismert Sebastian Koch is, de nem osztottak neki nagy szerepet, a Toronto Raptors centere, Jakob Pöltl, illetve a Schreiner-Murati páros jutott 10 pont fölé, összességében viszont sok közük nem volt az összecsapáshoz. A németek különösebb teher nélkül utaznak Belgrádba a zárófordulóra, míg az osztrákok Grúziában ragadhatják meg nagyon halvány esélyeiket a továbbjutásra: 15 ponttal kellene győzniük...

A mérkőzés videós összefoglalója:

Grúzia – Szerbia 50-87

A grúzok nem villogtak ebben a selejtezősorozatban, ma is nagyon hamar eldőltek a lényegi kérdések, tíz perc után hét, félidőben 19 ponttal járt előrébb a szerb válogatott. Pedig ott volt a gárdában Shengelia, Shermadini, Bitadze, Csincsadze, Sanadze, illetve a honosított Thaddus McFadden is, de a McFadden-Shengelia pároson kívül mindenki terített betlit mutatott be, és a két húzóember sem volt igazán jó. Az 5/31-es (!) triplamutató, a kiosztott hat gólpassz és a mindössze 13 kiharcolt büntető borzasztó kevés bárki ellen, a szerbek ellen sem volt elég, pedig a vendégek tartalékosan álltak fel. Dejan Todorovics azonban foghatatlan volt, 10/13-mal célzott, de Miloszavljevics, Milutinov, Micsics és a 220 centis óriás, Marjanovics (13 pont) is remekül támadta a festéket, náluk nem okozott különösebb problémát a rosszabb triplázás. A szerbek egy otthoni győzelemmel 5-1-es mérleggel zárhatnak, a grúzoknak viszont győzniük kell Ausztria ellen, mert ha vereséggel jutnak tovább, akkor mindössze egy győzelmet visznek és kis túlzással le sem kell játszaniuk a második körös meccseket. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

H-csoport

Nagy-Britannia – Észtország 74-65

A britek is az utolsó szalmaszálba kapaszkodtak, és nagy nehezen legyűrték az észteket, megszerezve első sikerüket a selejtezőben. Az első félidőben akadozott rendesen a gépezet, de 40-26-ra nyerték a második félidőt, elöl-hátul sokat javultak. A győzelemből Dan Clark (20 pont, 7 pattanó) és Gabe Olaseni (16 pont, 12 pattanó) vette ki leginkább a részét, de a Magyarországon is megfordult Tarik Phillip (6 pont) és Justin Robinson (8 pont) is jól játszott. Az észteknél Siiim-Sander Vene 24 pontja mehetett a levesbe, nem igazán nőttek fel mellé a csapattársak pontszerzésben, így hiába küzdöttek-hajtottak, az 5/19-es triplázás és a 4/11-es (!) büntetőzés vége nem lehetett más, mint vereség. A meccs alaposan megkavarta a csoportot, amelyből eddig csak a görögök jutottak tovább, a maradék két helyre a britek, Izrael és Észtország is odaérhet. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus