Vb-percek: Teodosic kihagyja a világbajnokságot

Augusztus 31-én rajtol a férfi kosárlabda világbajnokság, ennek apropóján igyekszünk szállítani az eseménnyel kapcsolatos legfrissebb híreket, érdekességeket!

Kezdjünk is rögtön egy komoly hiányzóval, Milos Teodosic ugyanis megsérült a Szerbia – Litvánia barátságos mérkőzés során – a Virtus Bologna friss igazolása a lábát fájlalva kért cserét, és fejezte be idő előtt a találkozót. Sasha Djordjevic szövetségi kapitány legrosszabb félelmei igazolódtak be, mivel Teodosic talpszalagja húzódott meg – korábban is voltak már hasonló gondjai, többek között egy ilyen sérülés miatt hiányzott hónapokat még a Los Angeles Clippers játékosaként. A játékmester már el is utazott Bolognába, hogy ott kezeltesse sérülését, így sajnos egészen biztos, hogy nem látjuk őt a vb-n. A szerbek irányítójuk elvesztése után sem estek össze, 72-68-ra legyőzték a litvánokat, főként a Bogdan BogdanovicNemanja Bjelica duó ponterősségére alapozva - a Sacramento Kingsnél is együtt játszó párosból Bogdanovic 18, Bjelica pedig 15 pontot szerzett a találkozón.

Folytassuk egy kis Team USA-blokkal. A Select Team-ből a „nagyok” közé élőléptetett Marvin Bagley III visszamondta a szereplését a válogatottban, indokként a következő szezonra való felkészülést jelölve meg. Nemrég kiesett a rostán Bam Adebayo és Thaddeus Young is, a magasember-állomány tehát kezd kirajzolódni Gregg Popovich együttesében – Brook Lopez, Myles Turner, Mason Plumlee, Harrison Barnes, Kyle Kuzma és P.J. Tucker vannak még bent a keretben. Jerry Colangelo, a gárda GM-je Chris Mannix-nek (Sports Illustrated) nyilatkozott, szerinte nem tragédia, hogy mennyien visszamondták a nemzeti csapatban való szereplést – csak Barnes és Kyle Lowry lehet ott a vb-n a 2016-os olimpiai csapatból. Colangelo szerint tavaly nyáron 30 játékossal kezdték el a munkát, és mind azt mondták, hogy játszani akarnak, de máshogy alakultak a dolgok – jelen állás szerint fiatalokkal fognak kiállni a világbajnokságra, amely egy remek felkészülés lehet az olimpiára. 
A gárda két All-Starja, Kemba Walker és Khris Middleton is megszólalt. Walker a csapategységet dicsérte, valamint Gregg Popovich munkáját is kiemelte – szerinte napról napra jobbak lesznek, nincsenek önző játékosaik, a szakmai stáb pedig csak annyit kér tőlük, legyenek önmaguk. Middleton Bucksos klubtársával, Giannis Antetokounmpóval való hasonlóságáról ejtett szót – a görög sem hátrál meg senkivel szemben, és ő sem, személyes ügy nekik ez a játék. Bár mindenki tudja, papíron hogyan kellene védeni Giannist, de ő mégis megkapja a végén, amit akar, sőt még annál többet is – mindig tudatosítani akarja, hogy ki a legjobb játékos a pályán. 
A gárda túl van az első publikus felkészülési mérkőzésén, Jayson Tatum és De’Aaron Fox emelkedett ki leginkább a mezőnyből. A Celtics bedobója 17 pontot szórt 3/5-ös triplázással, Fox pedig a padról beszállva jutott el 12 egységig - a Kings játékmesterére komoly szerep hárulhat, amennyiben Lowry műtött hüvelykujja nem javul a torna kezdetéig. Az Egyesült Államok augusztus 16-án lép legközelebb pályára, Spanyolország lesz Walkerék ellenfele.

Kanyarodjunk délebbre, Argentína megnevezte 12 fős utazó keretét a vb-re – olyan „ismerős arcok” is nevet kaptak az együttesben, mint a veterán Luis Scola, Nicolas Laprovittola, Patricio Garino vagy Nicolas Brussino. Szintén megtörtént a keretszűkítés az ausztráloknál is, erről a Hírmorzsákban már beszámoltunk – a Utah Jazz bedobója, Joe Ingles nyilatkozta, hogy imádta Európát, szereti nagyon az NBA-t is, de a nemzeti színekhez semmi sem hasonlítható.


A torna nyitányához közeledve a FIBA egyre több anyagot tesz közzé, ezek közé tartozik a világbajnokság „himnusza”, amely Jason Derulo és Tia Ray előadásában ide kattintva érhető el. Készült egy dokumentumfilm-sorozat is a kosárlabda világbajnokságok történelméről, az első epizód az alábbi linken tekinthető meg.

 

A legutóbbi hétvége a felkészülési mérkőzések időszaka volt világszerte, a magyar válogatott is pályára lépett egy krétai tornán. Ezt végül a házigazda görögök nyerték meg, miután 88-58-ra verték Iránt, a mieink a harmadik helyen végeztek. Spanyolország Willy Hernangomez 24 pontjával magabiztosan, 96-64-re verte Kongót, a Fülöp-Szigetek az egykori washingtoni „Big 3”-ből ismerős Andray Blatche 18 pont - 18 pattanós dupla-duplájával Elefántcsontpartot győzte le 73-63-ra, Csehország a lengyeleket múlta felül a 21 egységig jutó Tomas Satoransky hathatós közreműködésével, Németország pedig alaposan elverte a svédeket, a 78-46-os sikerből Paul Zipser 14 ponttal vette ki a részét. A Washington Wizards új szerzeménye, Rui Hachimura remekelt Új-Zéland ellen, a 21 esztendős bedobó 35 pontot hintett a japán válogatott színeiben – csapattársa, a magyar felmenőkkel rendelkező amerikai, de már honosított japán Nick Fazekas 21 egységig jutott az ázsiaiak részéről. 

 


 
       

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus