Vb-selejtezők: az NBA-sek sem tudtak segíteni a horvát válogatotton

Litvánia dupla túlórában verte Hollandiát, a lengyelek legyűrték a horvátokat, a spanyolok megszenvedtek a lettekkel, Szlovénia már csak a matekban bízhat.

I-csoport

Spanyolország – Lettország 85-82

Nem kis tétje volt az összecsapásnak, hiszen ha a spanyolok kikaptak volna, akkor három 6-2-es mérleggel rendelkező csapat állt volna a csoport élén. A lettek közel is álltak ahhoz, hogy az ukránokhoz hasonlóan megfricskázzák az erősen tartalékos hispánokat, az egyaránt 20 pontot szerző Janis Timma – Janis Strelnieks duó parádézott, és mellettük Martins Meiers is 16 egységet vágott be 7/9-es mezőnymutatóval. A félidei 14 pontos hátrányt a nagyszünet után fokozatosan eltüntették, és az utolsó percben 81-82-re vezettek, amikor az élete válogatott meccsét játszó Joaquin Colom (18 pont) dobott be egy nagyon nehéz ziccert, amire már nem tudtak válaszolni a lettek.

Colom mellett a dupla-duplázó (15 pont, 11 pattanó) Barcás Pierre Oriola, illetve Javier Beiran (11 pont) nagyon kellett, hogy elkerüljék az újabb blamát, mivel Sergio Rodriguez több kárt okozott, mint hasznot (6 pont, 0/6 tripla, 1 gólpassz, 5 eladott labda). A spanyolok 7-1-re javították mérlegüket, és már csak egyet kell hozniuk a hátralévő négy meccsükből a vb-részvételhez, míg a letteknek melegszik a pite, Ukrajna és Montenegró is egy győzelemnyire van. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Szlovénia – Törökország 77-86

Az Európa-bajnok szlovének újabb vereségükkel gyakorlatilg elbúcsúztak a kijutástól, maradt a három mérkőzéses hátrányuk a lettekkel szemben. Doncic, Dragic és Prepelic nélkül most is keményen küzdöttek, de a törökök végig kézben tartották a meccset, nem hagyták, hogy a hazaiak túldobják őket. A honosított Anthony Randolph 24 pontot termelt, és a Mesicek-Lapornik-Cancar trió is eljutott legalább 10 pontig, de a triplamutatójuk nem volt kiemelkedő, a védekezésük pedig időnként átjáróháznak tűnt, összességében a stabilabb törökök megérdemelten nyertek és nagy lépést tettek a kijutás felé. A vendégeknél villogott a honosított Scott Wilbekin (22/18), a három NBA-s (Korkmaz, Osman, Ilyasova) 57 egységet tett a közösbe, csak ez a négyes több pontot szerzett, mint a komplett szlovén gárda. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Montenegró-Ukrajna 90-84

A szlovéneken kívül még mindenki másnak maradt esélye, miután a montenegróiak legyőzték az ukránokat, akik így nem érték utol az 5-3-mal álló letteket – a mérkőző felek azonos, 4-4-es mérleggel várhatja a november-decemberi mérkőzéseket. Végig nagyon szoros meccset vívtak a csapatok, az egyik oldalon Nikola Ivanovic őrült meg (30/15, 6 gólpassz), akinek méltó társa akadt Bojan Dubljevic személyében (26/12, 8 pattanó) – a duót jól egészítette ki az egykori Olaj-játékos, Aleksa Popovic (12/3, 7 pattanó) illetve a 11 egységet jegyző Nemanja Djurisic. Az ukránok hiába szereztek 84 pontot és oszlottak meg szépen a terhek (nyolcan dobtak 7 és 15 pont között), amikor kellett volna, nem akadt igazi vezér a csapatban – bánhatják, mert így nem tudták kiaknázni a spanyolok legyőzését, és a hátralévő négy meccsen jó eséllyel nem számíthatnak jó néhány húzóemberükre. 

A mérkőzés videós összefoglalója

J-csoport

Magyarország – Olaszország 63-69

A mérkőzés összefoglalóját itt olvashatjátok.

A mérkőzés videós összefoglalóját ide kattintva tekinthetitek meg. 

 

Litvánia – Hollandia 95-93 kétszeri h.u.

Esélyeshez méltóan kezdtek a litvánok, az első negyedben nyolcpontos előnyt szereztek, ám a hollandok borzasztóan felszívták magukat erre az összecsapásra, és gyorsan visszajöttek a meccsbe a második negyedben, és ebből egy látványos összecsapás kerekedett. A rendes játékidő végén mindkét csapat megnyerhette volna a meccset, az első ráadás végén ugyanez volt a helyzet, a második hosszabbítás végén is több labdája volt a hollandoknak az egyenlítéshez. Harmadjára viszont már elfogyott belőlük a kraft, így a litvánok győztek és megváltották a kínai repjegyüket.

A hazaiaknál Mantas Kalnietis 21 pontjából jó néhányat a kritikus pillanatokra tartogatott, többek között a győztes hármast is ő vágta be, a társai közül viszont igazán senki nem tudott előlépni, a 35%-os mezőnymutató jól mutatja, mennyire megkeserítették az életüket a hollandok. Az ellenünk szenvedő Charlon Kloof 19 pontot szórt, Van Der Mars és Hamming is remekül célzott, 52%-os mezőnnyel és 36%-os triplázással általában nyer egy csapat – ez volt a ritka kivételek egyike, a litvánok kétszer annyi triplát (16-8) termeltek, illetve 21/25-tel büntetőztek, így hajszálnyival jobbnak bizonyultak. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Lengyelország – Horvátország 79-74

A horvátok a két szeptemberi összecsapásra mindenkit elhoztak, akit csak lehetett, de a Saric-Bogdanovic-Zizic-Zubac-Simon ötös sem tudott meccset nyerni, így a horvátok szinte reménytelen helyzetbe kerültek – látva azt, hogy a sztárjaik nélkül mennyire szenvedtek már az első selejtezőkörben is. Bogdanovic (22 pont, 5 gólpassz), Saric (17 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz) és Zizic (13 pont 6/8-as mezőnnyel, 8 pattanó) mindent megtett, de Zubac ezúttal rossz napot fogott ki, alig lehetett pályán tartani, Krunoslav Simon teljesítményéről pedig mindent elmond, hogy mínusz 3-as VAL-lal zárt. A lengyeleket nem nagyon érdekelte, hogy ki áll fel a túloldalon, a Waczynski-Hrycaniuk-Slaughter-Mateusz Ponitka kvartettben mindig volt pont, és a kiegészítők is jól szálltak be egy-egy hármassal vagy jó védekezéssel.

A végjáték mindenesetre idegbajosra sikerült, mert 75-74-nél Bogdanovic-ra egy sportszerűtlent fújtak, ami után két büntető és labdabirtoklás járt a lengyeleknek, az újabb támadásnál pedig Saric kipontozódás árán volt kénytelen megállítani az órát. A lengyelek ezzel a sikerrel és a magyar válogatottal szembeni jobb egymás elleni eredményükkel jelenleg továbbjutó helyen állnak. 

A mérkőzés videós összefoglalója

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus