Az Alba FIBA Europe Cup-ellenfelei

Egy ellenfél biztos csak a TLI-Alba Fehérvár számára a FIBA Europe Cup most következő kiírásában - most az Elan Chalont és a többi lehetséges ellenfelet mutatjuk be.

Élan Chalon (francia)

Az Elan Chalont eredetileg 1955-ben alapították két korábbi klub, a Chaloni Sportegyesület és a Saint-Jean des Vignes fúziójával. Ebben az időben még a kosárlabdával szinte nem is foglalkoztak, csak regionális bajnokságokon vettek részt. Az áttörést furcsa mód a futball hozta meg, ugyanis 1970. április 10-én a Bourgneuf Val d’Or Mercury klubbal történt egyesülést követően indult el a klub kosárcsapatának tényleges történelme. A csapat székhelye azóta is Burgundiában, egy Chalon-sur-Saone nevű városban található.

1974/75-ben vettek részt először a nemzeti bajnokságban, akkor a negyedosztályban indultak, de sokáig nem tudtak feljebb lépni. A felemelkedés 1990-ben kezdődött, akkor kerültek fel a harmadosztályba, majd 1994-ben elnyerték profi státuszukat, a másodosztályba jutottak (Pro B), két évvel később pedig megnyerték a második vonalat, így jöhetett a gárda első élvonalbeli szezonja. A 2012-es év kiemelkedett eddigi történelmükből: fennállásuk első és idáig egyetlen bajnoki címét szerezték, megvédték kupaelsőségüket, a EuroChallenge-ben pedig döntősök voltak, a Besiktastól kaptak ki a debreceni Final Four fináléjában.

Egykori játékosaik közül ketten is az NBA-ben szerepelnek jelenleg. Az Atlanta Hawks svájci swingmanje, Thabo Sefolosha 2003-tól 2005-ig szolgálta az együttest, míg Udonis Haslem, a Miami Heat veterán erőcsatára az egyetem után, a Heat előtt egy esztendőt töltött itt (2002/03) - mellettük idén draftolták a 39. helyen David Michineau-t, de ő nem az NBA-ben folytatja egyelőre, a Hyeres-Toulon csapatához szerződött. Megfordult a gárdánál 1996/97-ben a litván legenda, Rimas Kurtinaitis, ismerős lehet a korábban a Falconál is pattogtató Trevor Harvey neve is, aki 2005/06-ban volt a csapat keretében, ám a legkomolyabb magyar vonatkozása mégsem általa van az együttesnek. A 2000/01-ben Saporta Kupa döntőbe jutó gárda egyik húzóembere ugyanis Gulyás Róbert volt.

Az előző idényben hiába végeztek 22-12-vel a bajnokság 4. helyén az alapszakaszt követően, a későbbi bajnok ASVEL azonnal kiejtette őket a negyeddöntőben egy 2-0-s összesítéssel. A FIBA Europe Cupban már tavaly is indultak, akkor az első csoportkörben a D, a másodikban pedig az R jelű kvartettet nyerték meg 5-1-es mérleggel. A nyolcaddöntőben a belga Telenet Oostende-t 2-1-re, a negyeddöntőben az ukrán Himik Juzsnyijt 2-0-ra verték. Az elődöntőben aztán 91-82-re kikaptak az olasz Openjobmetis Varesétől, így végül itt sem tudtak bejutni a fináléba.

A két gárdának van közös múltja is, miután a Saporta Kupa 1999/2000-es kiírásában egy csoportba kerültek - a Chalon akkor 6-4-es mérleggel harmadik helyen továbbment a 6 fős csoportból, az Alba 5-5-tel az ötödik helyen végzett, így kiesett. Franciaországban 82-68-ra győztek a franciák, hiába dobott 25 pontot Halm Rolland, míg Fehérváron 76-73-ra bizonyultak jobbnak a vendégek Robert Shannon 32 pontos estéje ellenére is. (Az ezt követő szezonban csatlakozott Gulyás Róbert a gallok keretéhez.)

Vezetőedzőjük Jean-Denys Choulet. Az 57 esztendős szakember 1989 óta dolgozik trénerként, volt női csapat és alsóbb osztályú gárdák edzője is. 1996-tól négy éven keresztül irányította a Gravelines Dunkerque-et, ekkor kezdődött Pro A-s karrierje. 2000-ben vette át a Pro B-ben kezdő, onnan 2002-ben feljutó Roanne vezetését, akiket 2007-ben bajnoki címig vezetett - ebben az évben az első osztály legjobb edzőjének választották. 2011-ben távozott a gárda éléről, megfordult egy évig Libanonban, majd 2013-ban vette át a Chalon irányítását, ez lesz a negyedik idénye a gárda élén.

Náluk egyelőre nem sok játékos ismert a következő idényre. A 31 éves, 198 centi magas Lance Harris egyelőre a korelnök egy összességében nagyon fiatal csapatban - ő rengeteg helyen megfordult az elmúlt 9 évben, legutóbb a Pau Orthez együttesében 15.6 pontot és 3.6 pattanó átlagolt 37.6%-os triplamutatóval. A 25 éves, 188 centi magas, kameruni-francia Jeremy Nzeulie a Nanterre neveltje - a 2011/12-es idényt leszámítva végig ott játszott, tavaly 11.1 pontot, 2.8 pattanót és 2.2 gólpasszt hozott meccsenként, 35.6%-os hármasmutatóval, irányítót tehát jó eséllyel még hozni fog a Chalon melléjük. A swingmanjeik közül a 16 esztendős, 201 centi magas lengyen Jan Wojcik inkább hosszútávú befektetés. A 24 éves, szintén 201 centis Cameron Clark harmadik profi idényét kezdi meg, tavaly az izraeli Ironi Nahariya csapatában 15.5 pontot és 6.1 pattanót hozott találkozónként, 35.7%-os triplával.

Rajtuk kívül még két nevet tudunk a Chalon következő évi keretéből, két magasemberét. A 208 centi magas, 24 éves lett Mareks Mejeris a VEF Rigából teszi át székhelyét. A lett válogatott játékos anno játszott a Szolnok ellen is a EuroCupban, 2014/15-ben pedig a lett bajnokság rájátszásában MVP-nek választották - tavaly 9.9 pontot és 6.6 pattanót átlagolt 43.6%-os triplával, igaz a VTB Ligában sokkal rosszabbul dobta a hármast (16.7%) és jóval kevesebb pattanót is szedett (5.0). A másik magasember a 218 centi magas, 24 esztendős Moustapha Fall, aki tavaly az Antibes színeiben vezette az egész Pro A-t a blokkolások terén - 10.9 pont, 6.8 pattanó és 1.5 prakker voltak a mutatói. Járt a Los Angeles Lakers nyári ligás csapatában ebben a hónapban, ahol 2 meccsen átlag 13.5 perc alatt 4.0 pontot, 1.5 pattanót és 2.0 blokkot átlagolt.

Elég sok még velük kapcsolatban az ismeretlen, úgyhogy náluk még várni kell arra, hogy pontosan milyen erősségű keretet is tudnak összehozni, a jelenlegi állomány azért finoman szólva is felemás összképet fest.
 

Az Alba második csoportellenfele majd a Szolnoki Olaj KK - Openjobmetis Varese/SL Benfica második körös BL-selejtező vesztese lesz, az érintett külföldi csapatokat tegnap már bemutattuk, illetve a Varese azóta leigazolt még egy irányítót.
 

A harmadik ellenfél szintén a BL-ből fog kikerülni, a dán Bakken Bears Aarhus és az olasz Dinamo Sassari első körös összecsapásának vesztese kerül még ebbe a kvartettbe.

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz)

1960-ban alapították a klubot, és leginkább az utóbbi időben indultak rohamos fejlődésnek. 2009-ig leginkább arról voltak híresek, hogy 1995-ben, egy Pavia elleni, hosszabbítás nélküli mérkőzésen 158 pontot szereztek, ami mind a mai napig csúcs az olasz profi kosárlabdában. 2009-ben változott meg minden, amikor Romeo Sacchetti leült a kispadra - azonnal feljutottak a másodosztályból a Serie A-ba, és azonnal meghatározó tagjai lettek az élmezőnynek, hiszen az összes évben ott voltak a PO-ban. 2010 és 2014 között kétszer a negyed-, kétszer pedig az elődöntőbe jutottak a bajnokságban. A kupában közben 2011 után folyamatosan léptek előre, előbb negyeddöntőt, majd elődöntőt, 2014-ben pedig döntőt játszottak, amit meg is nyertek a Diener-testvérek vezetésével. 2014/15-ben még tovább emelték a téteket - a Montepaschi Siena botránya miatt indulhattak az Euroligában, először történetük során, majd megvédték címüket a kupában, és fennállásuk során először az olasz bajnoki címet is begyűjtötték.

Az előző idény nem igazán jött össze nekik. A bajnokságban csak a hetedik helyen végeztek úgy, hogy épphogy bejutottak egyáltalán a PO-ba, ám a negyeddöntőben azonnal kisöpörte őket a második helyen kiemelt Grissin Bon Reggio Emilia, egy 0-3-as sorozat után búcsúztak a küzdelmektől. A nemzetközi kupában sem volt sokkal több sikerélményük, miután az Euroligából 0-10-es összmérleggel estek ki. Ezt követően a EuroCupban egy négyesbe kerültek az Olajjal a második csoportkörben, de 3-3-as mérlegük itt is csak a harmadik helyre volt elég, amivel nem jutottak tovább a legjobb 16 közé.

Nagyon érdekes vezetőedzőjük van, Federico Pasquini ugyanis jó ideje a klub általános igazgatója is. A 43 éves szakember 2000-ben kezdte az edzősködést, de túl nagy eredmények nem fűződtek a nevéhez sehol (a legtöbb helyen segédedzőként dolgozott), 2011 óta pedig egyetlen kispadon sem ült, miután a Sassari GM-jeként tevékenykedett. Marco Calvani távozása után, május óta látja el mindkét posztot - hogy ez hogyan fog elsülni, az nem sokára kiderül.

A Chalonnal ellentétben az ő keretük kész van, és szinte teljesen átalakult. A hátvédek között 30 éves, 185 centi magas Rok Stipcevic (9.3 pont, 41% tripla) és a 28 éves, 190 centi magas Lorenzo D'Ercole maradtak - előbbi az első csere volt és valószínűleg marad is a most következő idényre, utóbbi viszont abszolút epizódszerepet töltött be, most sem nagyon látni, hol lesz több játékideje. A két új amerikai kisember közül a 26 éves, 187 centi magas Darius Johnson-Odom a nagyobb név - ő megfordult az NBA-ben is, az előző idényben pedig a görög Olympiakosz együttesénél 7.1 pontot hozott 42%-os triplázással, igaz, az Euroligában meccsenként 4.1 pontra futotta csak. A 24 éves, 190 centis Trevor Lacey az olasz Pesarónál 14.6 pontot, 4.8 pontot és 2.6 pattanót átlagolt, csapata egyik legjobbja volt. Az ötödik hátvéd a keretben a másodosztályú Chietitől érkező, 23 éves, 185 centis Diego Monaldi, aki 12.5 pontot, 3.1 gólpasszt és 2.9 pattanót átlagolt egy osztállyal lejjebb.

A csatároknál a 31 éves, 196 centi magas Giacomo DeVecchi, illetve a 30 esztendős, 2 méter magas Brian Sacchetti maradtak - előbbi nem sokat vállalt, viszont borzasztóan jó keze van, utóbbi viszont nagyjából 18 perces kiegészítőember volt tavaly, a bajnokságban 4.4 pontot és 3.3 pattanót átlagolt, viszont jóval gyengébben céloz kintről, mint DeVecchi. Ebben a részlegben a két kezdő minden bizonnyal a 32 éves, 204 centi magas szerb, Dusko Szavanovics, illetve a 27 esztendős, 2 méter magas, amerikai Josh Carter lesznek. Szavanovics elég komoly név a szakmában, miután az előző hat évben a Valencia, az Anadolu Efes és a Bayern München színeiben 6 idényt lehúzott az Euroligában, a spanyoloknál 2010/11-ben befért az Euroliga második legjobb ötösébe, és végig 10-13 pont között átlagolt - a német bajnokságban legutóbb 12.7 pontot hozott 47.1%-os triplával. Carternek három szezonnyi Euroliga-tapasztalata van, az előző két évet a török bajnokságban töltötte, legutóbb a Pinar Karsiyakánál 10.9 pontot hozott 39.7%-os triplával a bajnokságban. Egy fiataljuk is van ezekre a posztokra, a 17 éves, 203 centis olasz utánpótlásválogatott, Michele Ebeling a másodosztályú Virtus Bolognától érkezett nemrég.

Két igazi centerük van. Az egyik a 32 éves, 208 centis, litván Tautvydas Lydeka, aki Lacey-hez hasonlóan a Pesarónál játszott az előző idényben, és ott 10.3 pontot és 8.0 pattanót átlagolt. A másik ötös posztos emberük pedig a brit válogatott 24 éves, 211 centis játékosa, Gabriel Olaseni, aki a német Giessen 46erstől tette át székhelyét Olaszországba ezen a nyáron - ott 11.7 pont mellett 7.0 pattanó voltak a mutatói a brit kosarasnak.

Johnson-Odom - Lacey - Carter - Szavanovics - Lydeka
Monaldi/D'Ercole - Stipcevic - DeVecchi - Sacchetti/Ebeling - Olaseni

Az olaszok kerete tehát kész van, papíron nem tűnnek rossznak egyáltalán, viszont az edzőjük elég komoly kérdéseket vet fel velük kapcsolatban - ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy velük csak akkor kell foglalkozni, ha a dánok elleni első selejtezőkört elbukják, az azért elég vaskos meglepetés lenne.


Bakken Bears (dán)

1953-ban alapították az együttest, és Dániában az egyik legnagyobb csapatnak számítanak - Aarhus városának legsikeresebb sportklubja jeleneg a Bakken Bears. 1958-ban nyertek egy bajnoki címet, majd az előző 20 idény során még 13-at, de érdekesség, hogy az előző két évben nem ők diadalmaskodtak - az előző szezont 4-3-ra nyerte a Horsens IC, 2015-ben pedig pályahátrányból nyert 4-2-re a Horsens, akik jelenleg az Aarhus legnagyobb riválisának számítanak, mindkétszer őket verték a fináléban. 10-szeres kupagyőztesek hazájukban, itt viszont ők a 2016-os nyertesek - érdekesség, hogy a szezont még az Albánál kezdő Shawn Glover ideigazolt, és a kupadöntő MVP-je lett 24 pontos teljesítményével.

Tavaly a kupagyőzelem és a bajnoki ezüst mellett mentek egy kört a FIBA Europe Cupban. Az első csoportkörben meggyőző teljesítményt nyújtottak, miután 6-0-val hozták az F jelű négyest, oda-vissza megverték többek között a CEZ Nymburkot is. A második csoportkörben aztán már kevésnek bizonyultak, 1-5-tel végeztek a T csoport utolsó helyén, így nem jutottak be a nyolcaddöntőbe.

Vezetőedzőjük a 41 esztendős Israel Martin, aki tavaly vette át a csapat irányítását. Martin a spanyol bajnokságban több együttes kispadján is megfordult, 2000-től 2013-ig dolgozott hazájában, majd előbb egy koszovói, egy év után pedig egy izlandi együttest irányított már vezetőedzőként, mielőtt 2015 nyarán csatlakozott volna a dánokhoz.

Egyelőre alig van igazolt játékosuk a most következő szezonra. Egy hátvédjük biztos eddig, a 30 éves, 190 centis dán válogatott Adama Darboe, aki az előző szezont a svéd Boras Basketnél töltötte, ahol 11.5 pont (36.9% tripla) mellett 4.9 pattanó és 4.1 gólpassz voltak a mutatói. Kettes és hármas poszton is tud játszani a keret másik biztos dán játékosa, a 25 éves, 195 centi magas Thomas Laerke, aki már negyedik idényét kezdi majd meg Aarhusban - ő tavaly 10.3 pontot hozott meccsenként, 40.2%-os triplamutató mellett.

A három eddigi légiós közül a 201 centis kiscsatár, Dwayne Benjamin érdekes játékos. Ő most kezdi profi karrierjét - két évet a San Jacinto, kettőt pedig az igen jó nevű Oregon egyetemen töltött, utóbbinál 7.8 pontot és 3.0 pattanót átlagolt a legutóbbi idényben hatodik emberként. Olyan atletikus képességei vannak, hogy még az is felmerült (még idén nyáron is), hogy amerikai focizni fog, de abból végül nem lett semmi, miután június végén aláírt a dánokhoz. A 208 centi magas, 27 éves szenegáli Michel Diouf és a szintén 27 esztendős, 211 centis Keane Thomann már tavaly is itt játszottak, mindketten centerek - előbbi 14.1 ponttal és 7.0 pattanóval a csapat egyik legjobbja volt, Keane 5.0 ponttal és 2.2 pattanóval kevésbé volt meghatározó, igaz, csak 9.5 percet kapott meccsenként.

A Chalonhoz hasonlóan náluk is sok a lyuk, de azért az látható, hogy a Sassari papíron sokkal izmosabb csapat, meglepetés lenne, ha nem a dánok kerülnének az Albával egy FIBA Europe Cup csoportba, mint ahogy az is, ha végül nem ők lennének a legverhetőbb ellenfelek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus