EC, 4. forduló: Az első továbbjutók és kiesők

A EuroChallenge-ben sok csapatnál elkezdődött a számolgatás, miközben 42 pontos és 20 lepattanós teljesítmények is akadtak a héten.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

A-csoport

Ratiopharm Ulm (GER, 3-1) – Södertälje Kings (SWE, 0-4) 88-62

Hatalmas palánk alatti fölényének köszönhetően hazai pályán hozta a kötelezőt az Ulm a győzelem nélkül álló Södertälje ellen. A festékből szerzett pontok aránya 50-24 volt a meccsen, ez pontosan akkora különbség, mint amekkora a végeredményben szerepel. A germánok centertriója, Tim Ohlbrecht (15 pont, 6 lepattanó), William Clyburn (18/6 pont, 10/8 mezőnyből) és Borisz Szavovics (10 pont, 5 lepattanó) végig dominált a mérkőzésen. A Királyok közül Toni Bizaca (21/12 pont, 8 lepattanó) vette csak fel velük a kesztyűt.

 

Enel Basket Brindisi (ITA, 3-1) – SPM Shoeters Den Bosch (NED, 2-2) 76-62

A mérkőzés előtt egyaránt 2-1-es mérleggel álló Brindisi és Den Bosch csatájából különösebb izgalmak nélkül a taljánok kerültek ki győztesen. Ráadásul az egymás elleni eredmény is nekik kedvez, hiszen csak két ponttal kaptak ki Hollandiában, így előnyük kétmeccsesre hízott riválisukkal szemben. Marcus Denmon (20/6 pont) ismét remekelt támadóoldalon, a visszatérő James Mays (14 pont, 5 lepattanó), illetve a frissen szerződtetett, tavaly még a Barcelonában játszó Jacob Pullen (9/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) pedig nagy lendületet hoztak az EC-ben való bemutatkozásuk alkalmával.

A következő forduló programja:
Södertälje Kings – Enel Basket Brindisi
SPM Shoeters Den Bosch – Ratiopharm Ulm

 

B-csoport

EGIS Körmend (2-2) – PBC Lukoil Academic Szófia (BUL, 1-3) 63-76

A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!    

 

Tartu University Rock (EST, 3-1) – CS Energia Rovinari (ROU, 2-2) 66-59

Szoros meccsen kiharcolta a győzelmet a Tartu a Rovinari ellen, egymás elleni összevetésben viszont a romániaiak maradtak jobbak. A győzelem volt azonban a lényeg a Tartu számára, akik így vezetik csoportjukat. A Körmendnek jövő héten nyernie kell Romániában, de ez akkor is így lett volna, ha az eheti eredmények másként alakulnak a csoportban. A vasiak keddi játékát elnézve hatalmas javulásra van szükség ehhez az eredményhez, de ez a meccs dönti el valószínűleg, hogy kettejük közül melyik csapat lesz ott a második csoportkörben (szélsőséges esetben még körbeverés és 3-3-as holtverseny is kialakulhat a négy csapat között). A Tartu a meccs utolsó 11 pontját szerezve fordított egyébként a Rovinari ellen, ez a sorozat a kiválóan játszó Timo Eichfuss (18/6 pont, 8 lepattanó) triplájával indult kevesebb, mint két perccel a vége előtt. A Rovinariban Nemanja Milosevics (18 pont, 10 lepattanó) és Giordan Watson (17/9 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) hozták a legjobb számokat.

A következő forduló programja:
CS Energia Rovinari – EGIS Körmend 
PBC Lukoil Academic Szófia –Tartu University Rock    

 

C-csoport

Boras Basket (SWE, 3-1) – Bakken Bears Aarhus (DEN, 0-4) 90-70

Simán nyert a Boras a Bakken ellen, hozták tehát a kötelezőt a svédek, amivel kiejtették a még meccset sem nyerő vendégeiket. A mérkőzésen végig a 20 pont körüli különbség volt jellemző, gond nélkül nyert tehát a Boras. A meccs egy hatalmas egyéni teljesítményről marad emlékezetes, hiszen a svéd válogatott Christian Maraker (22 pont, 20 lepattanó, 12/10 dupla) 20-20-as dupla-duplája egészen egyedülálló az európai kosárlabdázásban. Mellette Christopher McKnight (20/12 pont, 5 lepattanó, 3 blokk) és Samuel Haanpää (18/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyszerűen játszottak a Borasban. A dánoktól egyedüliként Maurice Acker (25/25/9 pont, 5 lepattanó) emelhető ki.

 

Fraport Skyliners Frankfurt (GER, 2-2) – Okapi Aalstar (BEL, 3-1) 80-58

Egy hatalmas, 20-2-es harmadik negyedbeli rohammal győzte le nagy különbséggel a Frankfurt az Okapit, így visszaszerezte esélyét a továbbjutásért vívott harcban. A belgák azonban még ennél is nagyobb különbséggel ütötték ki a Frankfurtot az első héten (94-59), így az egymás elleni eredmény miatt a germánoknak még szükségük lesz további győzelmekre, a Boras ellen az utolsó körben legalábbis feltétlenül nyerniük kell. Justin Cobbs (20/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) játszott hatalmasat a hazaiaktól, 14 pontot egymaga szerzett a 20-ból az ominózus futás során.

A következő forduló programja:
Bakker Bears Aarhus – Fraport Skyliners Frankfurt
Okapi Aalstar – Boras Basket

 

D-csoport

Tofas SC Bursa (TUR, 1-3) – Avtodor Szaratov (RUS, 4-0) 66-101

100 pont fölé jutva ütötte ki idegenben az Avtodor a Tofast, amivel a négyből négyet nyerő oroszok már most továbbjutottak a Top 16-ba. A harmadik negyedben lett igazán nagy a különbség, egy 17-1-es, megsemmisítő attak fűződik ekkor a vendégek nevéhez, akik összességében 29-7-re nyerték meg ezt a játékrészt. Jeremy Chappell (19/6 pont, 7 lepattanó), Courtney Fortson (18/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Kirilo Feszenko (15 pont, 12 lepattanó) és Micah Downs (19/9 pont, 6 lepattanó, 7/6 mezőnyből) egyaránt remekül teljesítettek. A Tofasnak egy esélye maradt, először is legalább 5 ponttal győznie kell jövő héten Kazahsztánban, minden további számolgatásnak csak ez után a pokolian nehéz feladat után lesz értelme.

 

CSM Oradea (ROU, 0-4) – BC Astana (KAZ, 3-1) 74-83

Nagy lépést tett az Astana a csoport leggyengébb tagjának, az Oradeának a legyőzésével a továbbjutás felé. A hárompontos vonalon túlról fantasztikusan célzó kazahok (27/16, 59%) rajt-cél győzelmet arattak, és bár 74-79-nél elolvadt a nagy előnyük, de a végjátékot így sem rontották el. Jerry Johnson (23/18 pont, 9 gólpassz, 7/6 mezőnyből) és Pat Calathes (17/15 pont, 7 lepattanó, 6/5 tripla) alaposan kivették a részüket a nagy triplaparádéból, ketten együtt 13 kísérletből 11 trojkát a helyére küldtek, ez egészen kivételes teljesítmény. Az Astana jövő héten már tovább is juthat, ha megverik a Tofast, vagy 4 pontosnál kisebb arányú vereséget szenvednek. A Nagyvárad matematikailag is búcsúzott negyedik veresége után.

A következő forduló programja:
Avtodor Szaratov – CSM Oradea
BC Astana – Tofas SC Bursa

 

E-csoport    

Belfius Mons-Hainaut (BEL, 3-1) – Sport Lisboa Benfica (POR, 1-3) 92-63

Másodszor is legyőzte a Benficát a Mons, így tovább is jutott a második csoportkörbe a belga alakulat. Az első negyed még nagyon szoros volt, a másodikban viszont robbantottak a hazaiak. 21-2-es rohammal törték meg a Benfia ellenállását, így félidőre már minden eldőlt. Öten is kétszámjegyű pontot értek el a Monsban, nehéz közülük bárkit is kiemelni, a legeredményesebb mindenesetre Michael Smith (17/9 pont) lett végül.

 

JSF Nanterre (FRA, 4-0) – Kataja Basket (FIN, 0-4) 102-92

A Nanterre is nyert a negyedik fordulóban, így a Monshoz hasonlóan a gallok is továbbjutottak az idei EC szezon legegyértelműbb csoportjából. Ahhoz képest, hogy a négyes nyeretlen és a veretlen csapata találkozott, nagyon jó meccset játszottak egymással a felek. 39-20-nál úgy tűnt, hogy idejekorán eldől ez a meccs is, ám a Kataja nagy erőket mozgósítva visszaküzdötte magát, és a Nanterre úgy tudta megnyerni a meccset, hogy 93-92 után a meccs utolsó 9 pontját ők szerezték. A finnek elsősorban Robert Arnold (42/12 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 2 blokk) ellenállhatatlan játékával tették szorossá a meccset, az amerikai 42 pontja abszolút szezoncsúcs eddig, és összességében is csak az 50 pontos rekordot tartó Deron Williams (Besiktas) szerzett ennél többet röpke európai kitérője során 2011-ben (Jerome Dyson és Bryan Hopkins tavalyelőtt szintén eljutottak 42 egységig). A Nanterre legjobbja Jamal Shuler (22/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) volt.

A következő forduló programja:
Kataja Basket – Belfius Mons-Hainaut 
Sport Lisboa Benfica – JSF Nanterre 

 

F-csoport

Atomerőmű SE (1-3) – Trabzonspor Medical Park (TUR, 4-0) 78-82

A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!    

 

CSU Mobitelco Cluj-Napoca (ROU, 0-4) – Magnofit Güssing Knights (AUT, 3-1) 68-81

Nem okozott gondot a Güssing számára idegenben sem a Kolozsvár legyőzése. Már az első negyedben 26-12-es előnyt szereztek az osztrákok, amivel bőségesen tudtak sáfárkodni a meccs egészében. Travis Taylor (19 pont, 7 lepattanó), illetve az ex-kaposvári Christopher Dunn (14/3 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) voltak a Güssing vezérei ezúttal. A Paks számára a továbbjutási álmokkal kapcsolatos matek nagyon egyszerűen néz ki: legalább 11 ponttal nyerniük kell az atomvárosiaknak Ausztriában jövő héten, majd az utolsó fordulóban szintén győzniük kell a Kolozsvár ellen, miközben a Güssing kikap a már biztos továbbjutó Trabzonsportól. Ez leírva alighanem könnyebbnek hangzik, mint ahogy meg lehet valósítani.
    
A következő forduló programja:
Magnofit Güssing Knights – Atomerőmű SE 
Trabzonspor Medical Park – CSU Mobitelco Cluj-Napoca 

 

G-csoport

Port of Antwerp Giants (BEL, 1-3) – Le Mans Sarthe Basket (FRA, 3-1) 78-87

Nagyon fontos győzelmet aratott a Le Mans az Antwerp Giants otthonában, ezzel leszakította magáról közvetlen riválisát és nagyon közel került a továbbjutáshoz. A meccsen nagyrész végig előnyben játszottak a franciák, az Antwerpen viszont egy 16-0-s futással 74-66-os vezetést szerzett. A Le Mans rendezte a sorokat, a meccs vége ismét egyértelműen az övék volt, és elsősorban Michal Ignerski (19/9 pont, 4 gólpassz) fontos kosaraival megnyerték a mérkőzést. A vendégek közül Ignerskin kívül az ex-NBA játékos, Rodrigue Beaubois (25/9 pont, 4 lepattanó), az Antwerpenben pedig Ryan Pearson (24 pont, 8 lepattanó) játszott remekül.

 

Bonprix Biella (ITA, 3-1) – KTP Basket (FIN, 1-3) 81-77

Zsinórban harmadik meccsét nyerte meg a Biella, így a másik olasz klubhoz, a Brindisihez hasonlóan ők is nagyon jól állnak négy forduló után. Egyáltalán nem volt könnyű menet ez a másodosztályú csapat számára, hiszen a második negyedben bemutatott tartós rövidzárlat után kellett felállniuk és visszajönniük a meccsbe. 22-7-re nyerte ezt a játékrészt a KTP, a Biella azonban szépen összeszedte magát és Benjamin Raymond (18/3 pont, 6 lepattanó) valamint Alan Voskuil (25/15 pont, 4 gólpassz) vezetésével az utolsó percekben megfordították a meccset. A finneknél Kenneth Simms (19 pont, 13 lepattanó) és Brandon Jefferson (23/12 pont) játszottak nagyszerűen.

A következő forduló programja:
KTP Basket – Le Mans Sarthe Basket
Port of Antwerp Giants – Bonprix Biella 

 

H-csoport

Cmoki-Minszk (BLR, 1-3) – Usak Sportif (TUR, 2-2) 85-73

Már a múlt héten lejátszották a Minszk-Usak meccset, ahol a beloruszok is megszerezték első győzelmüket a sorozatban. A hazaiak jól játszottak, úgy, ahogy ebben az idényben csak nagyon ritkán látható tőlük az összes sorozatot figyelembe véve. Branko Mirkovics (22/12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Ivan Maras (14/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak a Minszk húzóemberei, vezérletükkel végig vezetve, magabiztosan nyertek a hazaiak.
    

Jenyiszej Krasznojarszk (RUS, 3-1) – BC Siauliai (LTU, 2-2) 95-79

Simán nyert a Jenyiszej a Siauliai ellen, ezzel visszavágva az első héten a litvánoktól elszenvedett egypontos vereségért. Az oroszok kiválóan játszottak, nagyszerű dobóformával rukkoltak elő (55%, 66/36), és kíméletlenül megbüntették a Siauliai hibáit, 23 pontot szereztek a litván labdaeladások után. Az oroszok és a mezőny legjobbja Elmedin Kikanovics (19 pont, 7 lepattanó) volt.

A következő forduló programja:
BC Siauliai – Cmoki-Minszk 
Usak Sportif – Jenyiszej Krasznojarszk 

 

A forduló MVP-je:
Christian Maraker (22 pont, 20 lepattanó, 1 gólpassz, 1 blokk, 12/10 dupla, 39 index pont –Boras Basket)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:

Pont: 42 – Robert Arnold (Kataja)
Lepattanó: 20 – Christian Maraker (Boras)
Gólpassz: 11 – Donell Cooper (Jenyiszej Krasznojarszk)
Labdaszerzés: 5 – Lionel Bosco (Mons-Hainaut)
Blokk: 3 – Christopher McKnight (Boras), Jonas Bergstedt (Bakken)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus