Eurocup: A Buducsnoszt az első kieső

A Buducsnoszt újabb vereségével a C-csoportban már eldőlt a továbbjutó helyek sorsa, a „B” jelű ötösben ugyanakkor még mindig nem ismert egy ilyen pozíció sem. Menekül a Ljubljana, zsinórban négy győzelemnél a Cedevita, a Gran Canaria, a Himki, a Bayern és a Valencia pedig fontos lépést tettek az esetleges csoportelsőség felé.

Alapszakasz, 7. forduló

A-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 3-3) – Cedevita Zagreb (horvát, 4-2) 68-69

A Lietkabelis már a múlt héten továbbjutott, így e tekintetben ők már tét nélkül várták a forduló előtt szintén 3-2-vel álló Cedevita elleni összecsapást, aminek a végső helyezések és további kiemelések szempontjából azért még bőven lehet majd jelentősége. A meccset egyetlen ponttal a szinte végig vezető horvátok nyerték meg, akiknek ez volt zsinórban a negyedik sikerük, és nem mellesleg ők is továbbjutottak a litvánok és a Gran Canaria mellett. A Cedevita úgy tudott nyerni, hogy a fantasztikus meccseket játszó Pierre Jackson az egyhónapos szerződése lejártával szerencsét próbál az NBA-ben, és már nem a horvátok játékosa. Hiányában Marko Tomas (23/12 pont) volt a zágrábiak vezére, aki Marko Arapovic-csal (11/3 pont, 6 lepattanó) együtt kulcsfontosságú kosarakat szerzett, miután a Lietkabelis kiegyenlített nem sokkal a vége előtt. A vendégek legjobbjai Ben Madgen (15/9 pont, 9 lepattanó) és Ksistof Lavrinovic (16/3 pont) voltak ezúttal.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 5-1) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-3) 98-87

A Gran Canaria is már a múlt héten kivívta a továbbjutást, így a spanyolok célja most már egyértelműen az első hely megszerzése a továbbiakban. Ehhez nyerniük kellett a Nyizsnyij Novgorod ellen is, akik viszont az Szkopjéval még csatázhatnak az egyetlen fennmaradó továbbjutó helyért. Ha nem is könnyen, de megoldotta ezt a feladatot a Gran Canaria, akiknek egy negyedik negyedbeli 13-0-s rohamra és Kyle Kuric (18/12 pont, 5/4 tripla) tripláira volt szükségük, hogy bebiztosítsák győzelmüket. Az oroszok Kenneth Boynton (19/6 pont) és Ivan Strebkov (18/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) jó játékával tartották sokáig meccsben magukat.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Lietkabelis Panevezys 
Cedevita Zagreb – MZT Szkopje Aerodrom

A csoport állása:

 

B-csoport

Himki Moszkva (orosz, 4-2) – Montakit Fuenlabrada (spanyol, 3-3) 96-84

Ahogy az A-csoportban a Lietkabelis és a Cedevita, úgy a „B” jelű kvintettben a Himki Moszkva és a Fuenlabrada is 3-2-es mutatóval várták az egymás elleni összecsapást, ennek a ki-ki meccsnek a győztese pedig az így élre is álló oroszok lettek. Az Alexej Shved (19/6 pont, 8 gólpassz), Jacob Pullen (20/12 pont) és Marko Todorovics (15 pont, 9 lepattanó) által húzott Himki az első félidőben játszott nagyot, a nagyszünetig ugyanis az 58 dobott pontjukat pazar mezőnymutatóval érték el, a duplákat 71%-kal (21/15), a triplákat pedig 54%-kal (13/7) szórták a meccs első felében. A Fuenlabradán a karriercsúcsot dobó Rolands Smits (21/15 pont, 6/5 tripla) sem segíthetett.

ALBA Berlin (német, 3-3) – RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 2-3) 88-92

Berlini győzelmével a Bilbao még tovább bonyolította a helyzetet a B-csoportban, perpillanat megjósolhatatlannak tűnik, hogy melyik csapat húzza a végén a rövidebbet és esik majd ki ebből az ötösből. Pedig Niels Giffey (20/9 pont, 4 lepattanó), Elmedin Kikanovics (20/3 pont) és Dragan Miloszavljevics (16/6 pont) főszereplésével az ALBA még magabiztosan vezetett az első három negyedben. A hős aztán a 18 pontjából 14-et az utolsó játékrészre tartogató Miha Lapornik (18/9 pont) lett, aki egymás után három triplát süllyesztett el a hazaiak gyűrűjében, majd büntetőivel lezárta a mérkőzést.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva – ALBA Berlin
Lietuvos Rytas – RETAbet Bilbao Basket

A csoport állása:

 

C-csoport

Unicaja Malaga (spanyol, 3-2) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 0-6) 93-75

A tűzkezű Kyle Fogg (31/18 pont, 10/6 tripla) vezetésével 15 triplát értékesített a Malaga a Buducsnoszt ellen, így a spanyolok is továbbjutottak és egyben kiejtették a montenegróiakat, ezzel egyedül ebben a csoportban keltek el már most a továbbjutó helyek. A spanyolok már az első félidőben magukhoz ragadták az irányítást, majd a másodikban egy 14-2-es szakasszal eldöntötték a találkozót. A Malagában a forduló MVP-jének is megválasztott Fogg mellett Carlos Suarez (16/12 pont, 5 lepattanó) is nagyon jól játszott, a Buducsnoszt veresége pedig a legkevésbé J.R. Reynoldson (17/6 pont) múlt.

UCAM Murcia (spanyol, 4-2) – FC Bayern München (német, 4-2) 79-90

A csoportelsőség szempontjából nagyon fontos győzelmet aratott a Bayern München a Murcia otthonában, hiszen másodszor is legyőzték a bajorok a hispánokat, akik így ugyanolyan mérleggel, ám jobb egymás elleni eredménnyel állnak a csoport élén. A végig kiegyenlített mérkőzést egy negyedik negyedbeli 13-0-s futással döntötte el a Bayern, amiből Nick Johnson (16/3 pont) 9 ponttal és egy gólpasszal vette ki a részét. Elévülhetetlen érdemei voltak a vendégek győzelmében a dupla-duplázó Max Klebernek (20/6 pont, 10 lepattanó) is, a Murciában pedig a hibátlanul büntetőző Billy Baron (24/6 pont, 4 lepattanó, 14/14 büntető) volt a legjobb.

A következő forduló programja:
UCAM Murcia – Zenit Szentpétervár
FC Bayern München – Unicaja Malaga

A csoport állása:

 

D-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 3-2) – Valencia Basket (spanyol, 5-1) 84-86

Gőzerővel robog a csoportelsőség felé a Valencia, hiszen a spanyolok vissza tudtak vágni az egyetlen vereségükért a Hapoelnak és így nem kerültek duplán hátrányba az izraeliekkel szemben, hanem épp ellenkezőleg, megerősítették helyüket a D-csoport élén. Nagyszerű meccset játszott egymással a két remek csapat, ahol a Valencia már 15 ponttal is vezetett a harmadik negyedben. A Jerome Dyson (17/9 pont), Lior Eliyahu (16 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Amare Stoudemire (12 pont, 8 lepattanó) vezette jeruzsálemiek azonban innen még fordítani is tudtak, ám a túloldalon Antoine Diot (21/12 pont, 6 gólpassz) is csapata élére állt, és pontjai mellett egy kulcsfontosságú labdaszerzéssel tett rengetget a Valencia sikeréért.

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 1-5) – ratiopharm Ulm (német, 3-3) 76-72

Megszerezte első győzelmét a Ljubljana az Ulm ellen, ezzel a szlovén főváros alakulata az utolsó utáni esélyét ragadta meg, hogy elkezdje a felzárkózást és elkerülje a kiesést. Vereségük ellenére a németeknek sem kell szomorkodniuk, hiszen miután odahaza 5 ponttal verték az Olimpiját, jobbak maradtak az egymás elleni összevetésben, így a Valencia mellett ők is megváltották jegyüket a Top16-ba. Ezt nagy bravúrral érték el a vendégek, hiszen 76-65 után ők szerezték a meccs utolsó 7 pontját, amivel bejöttek a bűvös ötpontos határ alá. A meccs legjobbja Gregor Hrovat (13/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) volt a Ljubljanában.

A következő forduló programja:
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Union Olimpija Ljubljana
ratiopharm Ulm – Lokomotiv Kubany

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Kyle Fogg (31/18 pont, 2 lepattanó, 3 gólpassz, 14/10 mezőnyből, 10/6 tripla, 33 index pont – Malaga)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus