Eurocup: Az első meccseken előny volt a hazai pálya

A két győzelemig tartó negyeddöntők első mérkőzésein – kisebb-nagyobb nehézségek árán – mindegyik hazai pályán játszó csapat nyerni tudott. Előnyben tehát a kiváló csapatjátékot nyújtó Loko és Bayern, a második félidőben hengerelő Stoudemire-ék, és a zsinórban már 13. győzelmét arató Valencia.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

Lokomotiv Kubany (orosz) – Zenit Szentpétervár (orosz) 75-52

Mindenféle kimagasló egyéni teljesítmény nélkül, ám annál magasabb szintű csapatmunkával intézte el roppant magabiztosan a Lokomotiv a honi rivális Zenitet a negyeddöntők nyitányán. A mérkőzésen senki nem dobott 12 pont felett, ezt a mutatót a Lokóban Jan Vojukasz (12 pont, 7 lepattanó) és Mardy Collins (12 pont, 5 lepattanó), a vendégeknél pedig Szergej Karaszev (12/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Trevor Mbakwe (12 pont, 5 lepattanó) érték el. A félidőben már 40-30 arányban vezettek a házigazdák, akik a második félidőben mindössze 22 ponton tartották riválisukat. A nagy különbséget a statisztikai mutatók kiválóan magyarázzák, hiszen míg a Loko 21 gólpasszt osztott ki és 44-31-re nyerte a lepattanócsatát, addig a Zenit a duplákat (31/11, 36%) és a triplákat (32/6, 19%) is botrányos százalékkal dobta. Folytatás – ahogy a többi párharcban is – pénteken, Szentpéterváron.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Lokomotiv javára.

 

FC Bayern München (német) – Unicaja Malaga (spanyol) 91-82

A kiegyensúlyozott csapatjáték a Bayern Münchennél ha lehet még jobban jelen volt, mint a Lokónál, így nem maradt el a bajorok megérdemelt győzelme sem a Malaga ellen, ami már zsinórban a tízedik volt a Djordjevics-legénységnek. A Bayernben ugyanis hatan termeltek 10 és 15 pont között, közülük pedig a legeredményesebb a sorozatban bemutatkozó, a Maccabitól hazaigazoló Maik Zirbes (15 pont) lett végül. A mérkőzés egyébként viszonylag végig szoros volt, ám az előny végig a bajorok kezében volt, és mikor a Malaga közel férkőzött volna, a hazaiaknál valaki mindig megvillant és újra 10 pont körülire nőtt a különbség. A spanyoloknál Dejan Musli (15 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) és Jeff Brooks (14/3 pont, 4 lepattanó) teljesített a legjobban. 

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Bayern München javára.

 

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli) – Herbalife Gran Canaria (spanyol) 87-67

Bár ilyen kiegyensúlyozottan erős mezőnye már rég volt a Eurocup negyeddöntős mezőnyének, mint idén, ám még talán ebből a sorból is kiemelkedett a várakozásokat illetően a Hapoel Jeruzsálem és a Gran Canaria csatája. A két kiváló gárda párharcának első felvonása azonban csak egy félidőn át felelt meg az előzetes számításoknak, a 39-38-as félidőt követően az izraeliek valósággal átrohantak vendégeiken. A Gran Canariát cserbenhagyta a hagyományosan jó triplázása, ezúttal mindössze 27/6-os (22%) mutatóra futotta tőlük távolról. Mindemellett kiemelkedő egyéni teljesítmény sem született náluk, így pedig halálra voltak ítélve az izraeli fővárosban. Nem úgy a Hapoelben, akiknél ezúttal Jerome Dyson (20/12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) vitte a showt, ám Amare Stoudemire (14 pont, 7 lepattanó) és Tarence Kinsey (14/3 pont) is ott volt szorosan a nyomában. A Gran Canaria legeredményesebbje Bo McCalebb (12 pont) lett végül.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Hapoel Jeruzsálem javára.

 

Valencia Basket (spanyol) – Himki Moszkva (orosz) 88-82

A fénykorát idéző Fenrnado San Emeterio (17/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) vezérletével legyőzte a Valencia a Himki Moszkvát, így mindegyik hazai pályán játszó csapat megőrizte pályaelőnyét. A sorozatban 13. győzelmét ünneplő Valencia ezen a mérkőzésen a sok pont ellenére, a nagy iramnak köszönhetően több lepattanó-rekordot is megdöntött, hiszen a csapatszinten szerzett 57 lecsorgó labda, és a 27 támadópattanó egyaránt az eddigi legtöbb egy hosszabbítás nélküli Eurocup-meccsen. A Valencia egyébként nagyban a 32-18-ra megnyert második negyedének köszönheti sikerét, amivel már 59-42-re vezettek a nagyszünetben. Innen aztán az utóbbi hetekben bombaformában játszó Alexej Shved (24/9 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) vezetésével még volt visszaút a Himkinek, 82-80-nál azonban jött San Emeterio, így nem tudták végigcsinálni a moszkvaiak a nagy fordítást.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Valencia javára.

 

A forduló MVP-je:
Fernando San Emeterio (17/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 29 index pont – Valencia)

 

A párharcok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus