Eurocup: Ismét nagy bajban a Galata

Az edzőváltáson is átesett két évvel ezelőtti bajnok a második csoportkört is pocsékul kezdte, nem úgy, mint a városi rivális Darüssafaka és a három orosz csapat, akik mind a négyen csoportjuk élére ugrottak.

Top 16, 2. forduló

E-csoport

Darüssafaka (török, 2-0) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 1-1) 88-70

A múlt heti, Galatasaray elleni győzelemből nem vette ki a részét a Darüssafakában a csapat talán legjobb játékosa, Scottie Wilbekin (20/6 pont, 4 gólpassz), most viszont a Gran Canaria ellen visszatért az irányító, és csapata újabb sikerének egyik fő letéteményese lett. Rajta kívül ráadásul a tripla-dupla közelébe jutó Howard Sant-Roos (10 pont, 10 gólpassz, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés), illetve JaJuan Johnson (15 pont, 4 lepattanó) és Stanton Kidd (14/12 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) is kiválóan játszott a Dackában, így pedig nem igazán volt kérdéses, hogy melyik csapat nyeri ezt a találkozót és veszi át a vezetést a csoport élén. A törökök viharosan, 24-11-gyel kezdték a meccset, ahonnan még félidőre visszajött ugyan a D.J. Seeley (24/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) vezette Gran Canaria 2 pontra, ám a spanyoloknak nem sikerült átvenniük a vezetést, a Dacka egy 16-2-es rohammal húzott el újra és gyűjtötte be a győzelmet.

ALBA Berlin (német, 1-1) – Galatasaray Odeabank (török, 0-2) 95-62

A héten edzőváltáson átesett Galatasaray a második meccsét is elbukta a Top16-ban, méghozzá meglehetősen csúnyán, hatalmas verést kapva a német fővárosban. A Luke Sikma (25/3 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Marius Grigonis (18/9 pont, 4 gólpassz) által fémjelzett ALBA Berlin 16-3-mal kezdte az első, majd 16-2-vel a második félidőt, illetve szintúgy 16-3-mal a negyedik negyedet, ez a három attak pedig megsemmisítőleg hatott a törökökre, akik a végeredmény alapján nem meglepő módon minden jelentős statisztikai mutatóban alaposan alulmaradtak a germánokkal szemben.

A csoport állása:

 

F-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 2-0) – FIAT Torino (olasz, 1-1) 95-84

Remek meccset játszott egymással a Zenit és a Torino, amit a második félidőre feljavult védekezésének köszönhetően az orosz alakulat nyert meg végül. Pedig a Torino a második negyed vége felé még 13 ponttal vezetett, és a nagyszünetben már 58 pontnál tartott. A meccs második felét azonban 49-26-ra hozták a szentpéterváriak, amiben a már említett védekezés mellett a bombaformában lévő Kyle Kuric (28/18 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) játszott főszerepet. A múlt héten 30 ponttal karriercsúcsot dobó mesterlövész ugyanis ezúttal még rátett egy lapáttal, és 40 indexponttal szintén az eddigi legjobbját hozta. Mellette Szergej Karaszev (22/6 pont, 6 gólpassz), Demonte Harper (16/9 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Jevgenyij Voronov (16 pont, 5 lepattanó) szintén remekelt, ilyen teljesítményekkel pedig nem csoda, hogy nyert a Zenit. A vendégeknél Lamar Patterson (19/3 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és Antonio Iannuzzi (16 pont, 8 lepattanó) produkcióját sem érhette kritika.

FC Bayern München (német, 1-1) – Lietuvos Rytas (litván, 0-2) 81-68

Az első fordulóbeli, torinói kisiklása után javítani tudott a Bayern München, és hazai pályán különösebb gond nélkül fektették két vállra a Lietuvos Rytast a bajorok. A Bayern a kiegyenlített első félidő után a másodikban már stabilan tartotta 10-15 pont körüli előnyét, és a végén sem forgott veszélyben a sikerük. A németek játékosai ezúttal is szépen szétdobták a terheket egymás között, a legjobb számokat Devin Booker (18 pont, 4 lepattanó), Jared Cunningham (18/6 pont) és Milan Macsvan (12 pont, 11 lepattanó) hozták közülük.

A csoport állása:

 

G-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 2-0) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 1-1) 97-69

Kirobbanó formában folytatta tovább menetelését a Lokomotiv, hiszen azon túl, hogy a Eurocupban továbbra is veretlen a gárda, a vasutasok a hétvégén a CSZKA Moszkva otthonában is diadalmaskodni tudtak a VTB Ligában, ilyen eredménysor után pedig most már alighanem vitathatatlanul az egyik elsőszámú esélyesként tekinthetünk rájuk ebben a sorozatban. A Trentónak sem kegyelmezett a Loko, az oroszok rögtön a meccs elején beindították a hengert, 26-6-tal nyitották a mérkőzést. Innen aztán egy hősies, 18-1-es rohammal még kiegyenlített 30 pontnál a Trento, ám ezzel el is fogyott az olaszok puskapora, a Loko rögtön egy 15-1-es szakasszal válaszolt, majd a második félidőben még inkább elhúzott. Ezúttal az egyaránt 5-5 triplát elsüllyesztő Ryan Broekhoff (20/15 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) és Chris Babb (17/15 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) voltak az oroszok húzóemberei.

Cedevita Zagreb (horvát, 0-2) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 1-1) 75-78

Nagyon fontos meccset játszott egymással a két Adria Ligában szereplő csapat, a Cedevita és a Buducsnoszt, hiszen mindketten vereséggel indították a második csoportkört, és most az volt a tét, hogy ne szakadjanak le rögtön a legelején. Nos, ez a győzelem végül a Buducsnoszté lett, méghozzá egy roppant változatos, hektikus összecsapás végén. A meccs első fele egyértelműen a horvátoké volt még, a nagyszünetben még magabiztosan, 10 ponttal mentek a zágrábiak. A harmadik negyedben azonban hatalmasat fordult a világ, 29-13-ra nyerte meg ezt a játékrészt és fordította meg a meccset a montenegrói csapat, a végén pedig a szerencse is melléjük szegődött. A győzelmet elsősorban a Nemanja Gordics (18/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Szead Sehovics (16 pont, 8 lepattanó), Kyle Gibson (16/9 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) triónak köszönheti a Buducsnoszt.

A csoport állása:

 

H-csoport

Limoges CSP (francia, 0-2) – UNICS Kazany (orosz, 2-0) 66-69

Egy újabb győzelemért dolgozott meg kőkeményen a Kazany a Limoges otthonában, amivel már most nagy lépést tettek a továbbjutás felé a tatárok. A vendégek már 14 pontos hátrányban is voltak az első félidőben, innen kellett előbb visszakapaszkodniuk, majd pedig fordítaniuk. A negyedik negyedben egymástól vették át a vezetést a csapatok, majd pedig Stephane Lasme (13 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) lett a nyerőember, aki az utolsó két labdabirtoklás során előbb egy támadólepattanót értékesített, majd egy labdaszerzéssel gátolta meg a franciák egyenlítési kísérletét. Lasme lett egyébként a Kazany legeredményesebbje, mellette még a korábbi csapata ellen játszó Jamar Smith (11/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés), illetve Anton Ponkrashov (10/3 pont, 7 gólpassz) emelhetők ki külön. A Limoges legjobbja William Howard (14/12 pont, 7 lepattanó) volt.

ASVEL Villeurbanne (francia, 1-1) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 1-1) 68-64

John Roberson ismét kulcsszerepet játszott az ASVEL győzelmében, a korábban hazánkban is megfordult játékos ugyanis 65-62-nél egy nagy triplával verte vissza a Reggio Emilia fordítási kísérletét, egyszersmind bebiztosította csapata győzelmét az olaszok felett. Pedig a gallok számára lehetett volna jóval egyszerűbb is ez a mérkőzés, hiszen a meccs sokáig teljesen a kontrolljuk alatt volt, még 64-51-re is vezettek, innen lett hirtelen izgalmas a találkozó. Az Amadeo Della Valle által húzott Reggio Emilia azonban nem tudta végigvinni a fordítást, így fellélegezhettek a házigazdák.

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Kyle Kuric (28/18 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 1 labdaszerzés, 8/6 tripla, 11/8 mezőnyből, 40 indexpont – Zenit)

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus