Eurocup: Már csak a Szolnok nyeretlen az E-csoportban

A Eurocup második fordulójában, a Szolnok csoportjában a Besiktas meglepetésre simán kapott ki otthon, a Zenit viszont hozta a meccsét.

Nyugati konferencia

A-csoport

Telekom Baskets Bonn (német, 1-1) – Dominion Bilbao Basket (spanyol, 1-1) 81-90

Nagyon jól kezdte a Bilbao a Bonn elleni meccset, olyannyira, hogy ez meg is alapozta számukra a győzelmet. A baszkok már 31 pontnál jártak az első negyed végén (15-31), köszönhetően a 13-0-s rohanásuknak az első percekben. Ezt követően 22-vel is ment már a Bilbao, és hiába küzdött szépen a Bonn, ebből az előnyükből a végéig tudtak sáfárkodni. A vendégek vezére Dairis Bertans (15/9 pont) volt pontszerzésben, de rajta kívül még négyen dobtak 10 felett a Bilbaóban, illetve Shawn James (9 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) is kulcsfaktor volt a palánkok alatt.

JSF Nanterre (francia, 2-0) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 1-1) 85-72

A Nanterre és a Ljubljana is győzelemmel kezdte a sorozatot, és kettejük közül a franciák tudták hasonlóan folytatni a szereplésüket. Nem nagyon volt kérdés, hogy ki nyeri ezt a meccset, a szlovénok egy-egy fellángoláson kívül nem jelentettek veszélyt a gallokra. Szava Lesics (18/6 pont, 5 lepattanó) és Zack Wright (14/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) voltak azok, akik 52-50-re hozták vissza a Ljubljanát, ám a Gerald Robinson (17/3 pont, 4 gólpassz) és Tasmin Mitchell (18/12 pont, 7 lepattanó) vezérletével ekkor újra elhúzott és biztosan nyert a Nanterre.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 1-1) – EWE Baskets Oldenburg (német, 0-2) 80-69

A Trento és az Oldenburg közül az előbbiek tudtak javítani a rossz szezonkezdésük után, ami egyébként a történelmi első sikerük volt a Eurocupban. A csoport másik két meccséhez hasonlóan ezúttal is a jó kezdés volt a döntő, hiszen a félidőben már 52-32-re mentek a taljánok. Ricky Paulding (17/9 pont, 3 labdaszerzés) aztán a nyakába vette az Oldenburgot a fordulás után, és 2 pontra fel is jöttek a németek (66-64). Ennél többre azonban már nem volt ereje a vendégeknek, Davide Pascolo (15/3 pont) és Julian Wright (13 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) hozta a meccset az olaszoknak.

A következő forduló programja:
EWE Baskets Oldenburg – Dominion Bilbao Basket
Union Olimpija Ljubljana – Telekom Baskets Bonn
Dolomiti Energia Trento – JSF Nanterre

A csoport állása:

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 1-1) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 1-1) 82-76

Az ALBA Berlin megharcolt a sikerért a Reggio Emilia ellen, így ha nem is könnyen, de behúzták ezt az oly fontos hazai sikert. A harmadik negyedben is még 10 ponttal vezetett az Achille Polonara (19/12 pont, 8 lepattanó) és Pietro Aradori (17/3 pont) által fémjelzett Reggio Emilia, ám a németek elkezdték ledolgozni hátrányukat. Ebben jelentős segítségükre volt a kiváló lepattanózásuk, amiben összességében 43-24-re, a támadólepattanókat tekintve pedig 18-5 arányban múlták felül vendégeiket, akik így hiába dobták 67%-kal a duplákat (27/18). Dragan Miloszavljevics (17/6 pont, 6 lepattanó) faultokat harcolt ki és hibátlanul büntetőzött, Will Cherry (15/9 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) pedig apró termete ellenére mindenhol ott volt a pályán és vezére volt az ALBA-nak.

Enel Basket Brindisi (olasz, 0-2) – Le Mans Sarthe Basket (francia, 1-1) 65-72

Elrontotta a Le Mans a Brindisi hazai debütálását a Eurocupban, ami nem is csoda, tekintve hogy mindössze az első négy percben tudták tartani a lépést az olaszok. Ezt követően aztán előbb egy 9-0-s, majd egy 17-3-as rohamot repesztett még a félidő előtt a Le Mans, ezzel megalapozva a vendégsikert. Tywain McKee (24/12 pont) vezényelte a franciákat ezen a meccsen, a túloldalon pedig Alex Harris (19/6 pont) tett meg mindent, ám az előbbinek igen, míg az utóbbinak nem nagyon akadt társa ezen az estén.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 2-0) – MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 1-1) 95-75

Erre a szezonra is nagyon jó kis csapatot rakott össze a tavalyi döntős Gran Canaria, ez már az első két forduló után látszik a Eurocupban is. A spanyolok ezúttal 17 triplát szórva biztosították a Ludwigsburg elleni győzelmüket, ami ténylegesen egy percig sem forgott veszélyben. Ebből a nagy tűzijátékból Sasu Salin (17/12 pont), Kyle Kuric (15/12 pont) és Pablo Aguilar (14/6 pont, 6 gólpassz) is alaposan kivették a részüket.

A következő forduló programja:
Herbalife Gran Canaria – Enel Basket Brindisi 
Grissin Bon Reggio Emilia – MHP RIESEN Ludwigsburg
Le Mans Sarthe Basket – ALBA Berlin

A csoport állása:

 

C-csoport

Valencia Basket (spanyol, 2-0) – CAI Zaragoza (spanyol, 1-1) 87-68

A Gran Canariához hasonlóan egyelőre a Valencia is veretlen még a teljes 2015/16-os szezonban, és ez a Zaragoza elleni spanyol házirangadó után is így maradt. A vendégeknek komoly gondjaik akadtak az eladott labdákkal (19) és a kinti dobásaikkal (18/4, 22%), így pedig nem lehet nyerni Valenciában. Bojan Dubljevics (24/6 pont, 5 lepattanó) és csapata az igen erős, 27-11-re megnyert második negyeddel fordította a maga javára a meccset, és innentől már nem adtak esélyt a Zaragozának.

Proximus Spirou Charleroi (belga, 0-2) – ratiopharm Ulm (német, 2-0) 80-86 h.u.

A Baron fivérek, Jimmy (27/9 pont, 5 lepattanó) és Billy (14/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) pazar meccse „mehetett a levesbe”, hiszen a vendég Ulm a forduló egyetlen hosszabbításos meccsén legyőzte a Charleroit. Amennyire csak lehet hullámzó volt ez a találkozó, hiszen hol az egyik, hol pedig a másik csapatnak volt egy-egy jobb periódusa. Sokat elárul erről, hogy a második félidőben a belgák akarata érvényesült inkább, ám az Ulm egy 16-0-t repesztett, így a végén még a hazaiaknak kellett kaparniuk az egyenlítésért. A ráadásban aztán már nem volt kérdés, az Ulm kiváló védekezéssel mindössze 2 pontot engedélyezett a Charleroinak és végül megnyerte a találkozót. Négyen is 15-16 pontot szereztek a németek közül, a több lábon állás pedig végül sikert hozott.

Umana Reyer Venice (olasz, 1-1) – SLUC Nancy (francia, 0-2) 70-67

Megszerezte első Eurocup-győzelmét a Velence is, miután egy igen szoros, izgalmas meccsen jobbnak bizonyultak a Nancynél. Az olaszok ugyan csak egy negyedben, a harmadikban voltak jobbak a franciáknál, ám ekkor 10 ponttal, amivel megfordították a meccset. Ezzel természetesen még nem dőlt el a találkozó, hiszen a Nancy nagyot melózott, és az utolsó percben vezetett is. 65-67-nél azonban a mezőny legjobbja, Hrvoje Peric (17/3 pont, 6 lepattanó) egy triplával feltette a koronát a teljesítményére és szomorította a vendégeket.

A következő forduló programja:
ratiopharm Ulm – Valencia Basket 
SLUC Nancy – CAI Zaragoza
Umana Reyer Venice – Proximus Spirou Charleroi

A csoport állása:

 

Keleti konferencia

D-csoport

Arisz Thesszaloniki (görög, 1-1) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 1-1) 75-57

A Buducsnoszt amilyen magabiztos győzelemmel rajtolt a múlt héten, most ugyanolyan simán kapott ki az Arisz vendégeként. A görögök 11-2-vel kezdték a meccset, az első negyedet pedig 25-12-re nyerték meg, ezzel tulajdonképpen el is dőlt a találkozó. A montenegróiak kulcsemberei közül többen, így például Omar Cook és a Sehovics testvérek kimondottan gyengén játszottak, így nem csoda, hogy ilyen eredmény született. A görögöknél ugyanakkor Okaro White (15/3 pont, 15 lepattanó) egy igen izmos dupla-duplával jelentkezett, de Jerel McNeal (17 pont, 4 lepattanó) is hatékony volt.

Banvit Bandirma (török, 0-2) – UNICS Kazany (orosz, 2-0) 79-85

A tavalyi szezon két elődöntőse, a Banvit és a Kazany már a második fordulóban összecsapott, ami után az oroszok veretlenek, a törökök pedig nyeretlenek maradtak. Ezen még A.J. Slaughter (29/18 pont) sem tudott változtatni kiemelkedő dobóteljesítményével, mivel orosz oldalon két hasonló produktum is akadt. Arturas Milaknis (23/21 pont, 9/7 tripla) és Keith Langford (23 pont, 3 labdaszerzés, 10/9 dupla) ráadásul még hatékonyabbak is voltak, illetve Quino Colom (14/3 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) személyében volt egy remek napot kifogó irányító is, aki megdobatta őket.

Steaua CSM Eximbank Bukarest (román, 1-1) – Trabzonspor Medical Park (török, 1-1) 76-71

Egy szoros végjátékot megnyerve tudott bravúros győzelmet aratni a Steaua a Trabzonspor ellen, amely több másik csapathoz hasonlóan a héten az elsőt jelentette a románoknak a sorozat történelmében. A hazaiak közül többen is igen stabilan teljesítettek, például az alig hibázó Denis Ikovlev (15/15 pont, 4 lepattanó, 6/5 tripla) vagy Titus Nicoara (18 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), így a végre jó teljesítménnyel előrukkoló Tarence Kinsey (21/6 pont, 6 lepattanó) kevés volt a Trabzonspornak.

A következő forduló programja:
UNICS Kazany – Arisz Thesszaloniki 
Trabzonspor Medical Park – Buducsnoszt VOLI
Steaua CSM Eximbank Bukarest – Banvit Bandirma

A csoport állása:

 

E-csoport

Szolnoki Olaj (0-2) – Lietuvos Rytas (litván, 1-1) 65-89

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

Besiktas Sompo Japan (török, 1-1) – Avtodor Szaratov (orosz, 1-1) 79-103

Két kör után a Szolok maradt az E-csoport egyetlen nyeretlen csapata, miután az Avtodor nem kis meglepetésre óriási verést mért idegenben a Besiktasra. Az oroszok megállíthatatlanok voltak ezen az estén, hiszen már a meccs elején egymás után berámoltak öt triplát, ezzel megadva az alaphangot. Szédületes tempót diktáltak a vendégek, így a különbség nem sokkal később már a 20 és a 30 pontot is elérte. A Besiktasban Maciej Lampe (21/6 pont, 11 lepattanó) újabb remek teljesítménye ide vagy oda, az Avtodorban egymást múlták felül a játékosok. Malcolm Armstead (17/9 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó), Jeff Brooks (16/6 pont, 9 lepattanó) és Travis Peterson (16/6 pont, 9 lepattanó) is extrát nyújtott közülük.

Zenit Szentpétervár (orosz, 2-0) – PAOK Thesszaloniki (görög, 1-1) 76-66

A csoport másik meccsén nem borult a papírforma, a szezonban még mindig veretlen Zenit magabiztosan hozta a PAOK elleni meccset és a csoport élére állt. A második negyed után már egyszer sem vezettek a görögök, akik közül egyedül William Hatcher (19/6 pont) jutott 10 pont fölé, ám ő is a félidő után szerezte az összes kosarát, ami a kozmetikázásra volt elég. A Zenitnek nem kellett senkitől kiugró teljesítmény ezen az estén, a jó csapatvédekezés hozta meg számukra a sikert, egyénileg a legjobb játékos egyébként Zabian Dowdell (17 pont, 5 lepattanó) lett közülük.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj – Zenit Szentpétervár 
Lietuvos Rytas – Avtodor Szaratov
PAOK Thesszaloniki – Besiktas Sompo Japan

A csoport állása:

 

F-csoport

Galatasaray Odeabank (török, 2-0) – AEK Athén (görög, 0-2) 89-65

A meccs első félidejében 18, a másodikban pedig 16 megválaszolatlan pontot szerzett egy-egy szakaszban a Galatasaray, így nem is maradt el a törökök sima győzelme az AEK Athén ellen. Errick McCollum (25/9 pont, 6 gólpassz) és a mezőnyből hibátlanul célzó Hüyesin Köksal (21/15 pont, 7/7 mezőnyből) repítették a Galatát ami a pontszerzést illeti, de hátul az egész csapat kitett magáért. Az AEK-ban hiába játszott ismét nagy meccset a múlt heti 55 indexpontja után Lukasz Mavrokefalidisz (20/3 pont, 10 lepattanó), az athéniak így is 0-2-vel állnak.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-1) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-0) 73-78

Az első fordulóban 39 pontot hintő Tony Mitchell Jr. nélkül állt fel a Krasznoje Oktyabr a Nyizsnyij Novgorod elleni orosz derbire, és az egyik legjobbja nélkül nem is tudott nyerni a hazai csapat. JaJuan Johnson (26/6 pont, 7 lepattanó) remekelt ugyan a volgográdiak közül, ám ez csak arra volt elég, hogy végig fussanak az eredmény után. A végén aztán szintén Johnson főszereplésével sikerült a fordítás (72-71), ám Victor Ruddnak (10/3 pont, 9 lepattanó) köszönhetően ez tiszavirág életűnek bizonyult és megnyerte a meccset a Nyizsnyij.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 1-1) – Neptunas Klaipeda (litván, 0-2) 74-59

A hét közben Matt Janninggel erősítette meg az amúgy sem gyenge mezőnysorát a Hapoel, és bár az Efestől érkező amerikai nem játszott jól az első fellépésén, csapata így is simán nyert a Neptunas ellen. Donta Smith (16/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és E.J. Rowland (17/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) ugyanakkor kiváló, sokoldalú teljesítményt tettek le az asztalra, aminek köszönhetően már az elején elhúzott és végig vezetve nyert a Hapoel.

A következő forduló programja:
AEK Athén – Nyizsnyij Novgorod
Neptunas Klaipeda – Krasznoje Oktyabr
Galatasaray Odeabank – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem 

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Dragan Miloszavljevics (17/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 1 labdaszerzés, 29 index pont – ALBA Berlin)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus