Eurocup: Megvannak a továbbjutók, jöhet a playoff!

A Top16 utolsó fordulójában is veretlen maradt, így az egész rájátszásban pályaelőnyt élvezhet a Loko. A három fennmaradó továbbjutó helyre az egyaránt ki-ki meccseket nyerő Zenit és Reggio Emilia, illetve surranópályán a Kazany jutott be. Kialakultak a negyeddöntők párosításai, nagyszerű párharcok várnak ránk márciusban!

Top 16, 6. forduló

E-csoport

Galatasaray Odeabank (török, 1-5) – ALBA Berlin (német, 2-4) 92-97 h.u.

Bár tét nélküli, ám egy egészen nagyszerű mérkőzéssel indult a Top 16 utolsó fordulója, ahol a már egyaránt kiesett Galatasaray és ALBA Berlin vívtak egymással egy hosszabbításba torkolló mérkőzést. A derbit végül a németek nyerték meg, azaz a két évvel ezelőtti bajnok Galata nem tudta szépen befejezni dicstelen Top 16-os szereplését. A törökök veszte Peyton Siva (19/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) lett, aki a végig szoros mérkőzés hosszabbításában az ALBA Berlin mind a 12 pontját egymaga szerezte, erre pedig nem volt válasza a Galatának. A vendégeknél a hat 10 pont fölé jutó játékosból Siván kívül még Marius Grigonis (20/6 pont) játszott kiemelkedően, a hazaiaknál pedig Richard Hendrix (20 pont, 13 lepattanó) és Hüyesin Köksal (20/9 pont, 7 lepattanó) nyújtott extrát.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 4-2) – Darüssafaka (török, 5-1) 78-70

A Gran Canaria-Darüssafaka összecsapásnak sem volt már semmilyen tétje, hiszen ebben a kvartettben már korábban leosztásra kerültek a lapok, a spanyolok a második, a törökök pedig az első helyről kerültek be a rájátszásba. Ezek után sokkal inkább a hazai pályán játszó Gran Canariának sikerült jobban ráhangolódnia erre a meccsre, a szoros első negyed után egy 16-1-es rohanás hozta meg számukra az áttörést, ahonnan a Dacka már nem is nagyon forszírozta a fordítást, a végeredményben szereplő 8 pontos különbségre is csak a hajrában jöttek fel. D.J. Seeley (23/6 pont) és Ondrej Balvin (16 pont, 7 lepattanó) voltak a spanyolok nyerőemberei, a törökök legjobb pontszerzője pedig a máskor csak epizódszerepet kapó Okben Ulubay (16/9 pont, 5 lepattanó) lett.

A csoport végeredménye:

 

F-csoport

Lietuvos Rytas (litván, 1-5) – FC Bayern München (német, 5-1) 85-87

Már biztos csoportgyőztesként utazott a Lietuvos Rytashoz a Bayern München, de ettől függetlenül is végig nagyon komolyan vették és végül meg is nyerték ezt a meccset (is) a bajorok. Az állás végig nagyon szorosan alakult, de a második félidőben szinte már végig a vendégeknél volt az előny. A Lietuvos azonban szépen küzdött, így egészen az utolsó labdabirtoklásig volt esélyük a fordításra, ám a Bayern két legjobbja, Jared Cunningham (23 pont, 4 lepattanó) és Devin Booker (18 pont, 4 lepattanó) nagy játékokat mutatott be védekezésben és támadásban is, melyek után biztosította győzelmét a München. A Lietuvos legjobbja a kiváló számokat hozó Chris Kramer (18/9 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó) volt.

FIAT Torino (olasz, 2-4) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4-2) 73-87

Az F-csoport maradék továbbjutó helyéért a Torino és a Zenit játszottak ki-ki meccset egymással. Illetve ez csak félig volt igaz, hiszen az olaszoknak legalább 12 ponttal kellett volna nyerniük a rájátszásba kerüléshez, mivel a szentpétervári meccset 95-84-re az oroszok nyerték meg. A Torinónak azonban nemhogy ennyivel, de még egyetlen ponttal sem sikerült győznie, pedig a félidő előtt már volt 14 pontos előnyük is 47-33-nál. Fordulás után azonban minden megváltozott, az elsősorban Szergej Karaszev (17/9 pont) és Marko Szimonovics (14/9 pont, 4 lepattanó) pontjaira építő, ám mindenekelőtt csapatként remeklő Zenit lemosta ellenfelét a pályáról, 9-29 arányban nyerték meg a harmadik negyedet, majd nem sokkal később már náluk volt a 14 pontos előny (59-73), ami megmaradt nekik egészen a meccs végéig. Az oroszok továbbjutásának jogosságához így semmi kétség nem férhet, a Torino pedig Diante Garrett (21/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Lamar Patterson (17 pont, 6 lepattanó) jó játéka ellenére volt kénytelen kapitulálni.

A csoport végeredménye:

 

G-csoport

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 4-2) – Cedevita Zagreb (horvát, 0-6) 84-52

Dicstelenül búcsúzott az idei Eurocup-szezontól a Cedevita, hiszen a Buducsnoszt alaposan kitömte őket, ami azt jelentette számukra, hogy még meccset sem tudtak nyerni a Top 16-ban. Az első negyedet már 23-6-ra megnyerte a montenegrói alakulat, a folytatásban pedig edzőmeccs jelleget öltött a találkozó, mindkét fél bőven adhatott lehetőséget játékosainak, amit jól mutat, hogy összesen 22 pontszerzője volt ennek a találkozónak, akik közül a hazaiak ásza, Szuad Sehovics (14/12 pont, 4 labdaszerzés) lett a legeredményesebb végül.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 2-4) – Lokomotiv Kubany (orosz, 6-0) 71-74

Nemcsak a teljes szezonon át tartó veretlenségének megőrzése, hanem az egész rájátszásra érvényes pályaelőny biztosítása is a célja volt a Lokomotivnak a Trento otthonában. Ebbéli törekvésüket pedig siker is koronázta az oroszoknak, akik ha nem is könnyedén, de végül nyerni tudtak Észak-Olaszországban. A Loko egész meccsen át szépen építgette a vezetését, az első három negyedet megnyerve 45-57-es állásról várhatták a záró felvonást. Ezt azonban 10 megválaszolatlan ponttal kezdte a Trento, innentől pedig már egészen a legvégéig nagyon szoros maradt a találkozó. A döntő szót aztán a sérüléséből visszatérő Joe Ragland (7/3 pont) mondta ki, aki 71-71-nél a helyére küldte a mindent eldöntő triplát. A Loko legeredményesebbje Ryan Broekhoff (13/6 pont, 5 lepattanó), a Trentóé pedig a nagy formában pattogtató Jorge Gutierrez (17/6 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) lett.

A csoport végeredménye:

 

H-csoport

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 4-2) – ASVEL Villeurbanne (francia, 3-3) 75-68

A múlt héten a csoportutolsó Limoges ellen még a biztos továbbjutás reményében lépett pályára az ASVEL, azért a vereségéért azonban borsos árat fizetett Tony Parker csapata. Hiszen most a Reggio Emilia otthonában is kapituláltak a franciák, ami egyben a kiesést is jelentette számukra, hiszen a Kazannyal szemben rosszabbak az egymás elleni összevetésben, így számukra már mindegy volt, hogy mit játszanak másnap az oroszok. Az olaszok viszont jobbak a Kazanynál, így számukra ez a győzelem nemcsak a továbbjutást, hanem a csoportgyőzelmet és a rájátszás első körében a pályaelőnyt is jelentette. Ez a meccs egyébként az első félidőben még roppant szoros és kiegyenlített volt, majd fordulás után egy 10-2-s rohammal elhúzott és előnybe került a Reggio Emilia. Az ASVEL feljött ugyan még 2 pontra az utolsó percben, ám egy-egy kulcsfontosságú védekezéssel és támadással bebiztosította sikerét a házigazda. A taljánoknál egyedül a csapat vezére, Amadeo Della Valle (19/6 pont) jutott el kétszámjegyű ponttermésig, viszont a többiek közül heten is 6 és 9 pont között tettek be a közösbe, azaz sokan kivették a részüket ebből a szép sikerből.

UNICS Kazany (orosz, 4-2) – Limoges CSP (francia, 1-5) 88-78

A Reggio Emilia-ASVEL mérkőzés másnapján, már a biztos továbbjutás tudatában fogadhatta tehát a Kazany a Limoges-t. A tatárok azonban így is megnyerték ezt a találkozót, bizonyítva, hogy nemcsak a szerencsének köszönhetik a negyeddöntőbe kerülést, hanem önerőből is ki tudták volna vívni azt. Igaz könnyű dolguk egyáltalán nem volt a hazaiaknak, hiszen a Limoges egy 14-0-s rohanással előnybe került a második negyedben, amit sokáig őrizni is tudtak. A harmadik játékrész végére (65-65) azonban utolérte ellenfelét a parádésan triplázó (25/14, 56%) Kazany, majd a záró felvonást ők kezdték egy 12-2-es szériával, ami után már nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyeri a mérkőzést. Jamar Smith (16/12 pont, 4 gólpassz, 4/4 tripla) és Anton Ponkrashov (12/12 pont, 5/4 tripla) voltak azok, akik leginkább szétdobták a franciákat, de Quino Colom (13/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Stephane Lasme (8 pont, 10 lepattanó) is hozták a szokásos masszív teljesítményüket.

A csoport végeredménye:

 

A forduló MVP-je:
Peyton Siva (19/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 26 indexpont – ALBA Berlin)

 

A negyeddöntők párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus