Eurocup: Megvannak az első továbbjutók

Különösebb gond nélkül maradt veretlen, és ezzel jutott is tovább a Top16-ba a Darüssafaka, Bayern, Loko. Jó helyzetbe hozta magát az ALBA Berlin, a Cedevita, a Reggio Emilia és a Lietuvos is, az elképesztően szoros D-csoportban pedig Crocker nyerőember volt, a Zenit és az ASVEL pedig fontos rangadókat nyertek.

Alapszakasz, 6. forduló

A-csoport

UNICS Kazany (orosz, 4-2) – MoraBanc Andorra (spanyol, 1-5) 89-80

Sokáig nagyon simának tűnt a Kazany-Andorra mérkőzés, a tatároknak azonban kis híján sikerült elherdálniuk a harmadik negyedben még 23 pontos előnyüket. 72-49-ről ugyanis egy 18-2-es rohammal 6 pontra zárkóztak fel a vendégek. Ekkor azonban jött a Kazany legjobbja, Jamar Smith (21/15 pont, 4 labdaszerzés), aki kosaraival megmentette csapatát a blamától. Smith mellett nagyon jól játszott az oroszoknál az első Eurocup-tripláját bedobó Stephane Lasme (16/3 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Trent Lockett (17/6 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés) is, az Androrra felzárkózását pedig Jaime Fernandez (16/6 pont, 5 gólpassz) vezényelte.

Darüssafaka (török, 6-0) – Levallois Metropolitans (francia, 1-5) 100-67

A hétvégi félpályás meccsnyerő dobása után hiába játszott ezúttal is pazarul és jutott el dupla-dupláig Boris Diaw (20/6 pont, 12 lepattanó), csapatának nem volt esélye a Darüssafaka otthonában. A Scottie Wilbekin (20/6 pont, 6 gólpassz) és JaJuan Johnson (17 pont, 8/8 mezőnyből) vezette törökök ugyanis nagyon könnyedén őrizték meg makulátlanságukat, és ezzel jutottak be immár matematikailag is a Top16-ba.

FIAT Torino (olasz, 3-3) – Cedevita Zagreb (horvát, 3-3) 65-87

Meglepetésre az A-csoport harmadik meccse, a Torino-Cedevita találkozó is nagyon sima véget ért, a zágrábiak ugyanis 30-12-re nyerték meg az első negyedet, és innentől már 20 pont alatt is nagyon ritkán járt a különbség. A Cedevita ezzel beérte az olaszokat és elléptek a sereghajtó Levallois-Andorra duótól, azaz igencsak optimisták lehetnek a folytatást illetően, ami miatt – egyelőre – a Torinónak sincs miért aggódnia. A Cedevitában Kevin Murphy (22/15 pont) és Will Cherry (15/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) játszottak a legjobban ezúttal.

A csoport állása:

 

B-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-4) – Lietkabelis Panevezys (litván, 3-3) 93-81

Azt követően, hogy Curtis Jerrells a Milanóba igazolt (és rögtön 30 ponttal be is mutatkozott az Euroligában), a Lietkabelis elleni meccset megelőzően edzőt is váltott a Hapoel, hiszen Fotisz Kacikarisz helyét segítője vette át a kispadon. Mody Maor bemutatkozása pedig jól sikerült, hiszen ha nem is könnyedén, de le tudták győzni Lorenzo Williamséket, akinek egyébként nem ment a játék, pont nélkül zárt. Egymás elleniben a litvánok maradtak jobbak (otthon 14-gyel nyertek), akár még ennek is lehet jelentősége az utolsó forduló után. 26 percnyi játék után egyébként még 50-60 volt az állás, könnyen kiszámolható, hogy a meccs hátralévő részét 43-21-re hozta a Hapoel, a hajrá tehát egyértelműen az övék volt már. Új játékost is igazoltak a jeruzsálemiek, Kalin Lucas (16/6 pont, 3 labdaszerzés) debütálása pedig szintén jól sült el, mellette még Richard Howell (19 pont) és Jerome Dyson (18/9 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) voltak a fordítás vezérei.

FC Bayern München (német, 6-0) – Galatasaray Odeabank (török, 1-5) 86-78

Ha nem is könnyen, de újból legyőzte a Galatasarayt, veretlen maradt és tovább is jutott a második csoportkörbe a Bayern München. Ez volt a bajorok eddigi legnehezebb meccse, hiszen a Galata nagyon jól kapta el a rajtot, a kezdeti 10 pont körüli előnyük pedig egészen a harmadik negyed végéig kitartott. Ekkor vezetett először a Bayern, akik a folytatásban emeltek védekezésük színvonalán, így pedig végül gond nélkül zárták le a találkozót. A hazaiak és a mezőny kimagaslóan legjobbja az egészen sokoldalúan játszó Reggie Redding (19/6 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) volt.

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 3-3) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-3) 77-71

Nagyon fontos győzelmet aratott a Reggio Emilia a Buducsnoszt ellen, így az olaszok beérték a podgoricaiakat, a Hapoel és a Galata előtt pedig továbbra is lépéselőnyben maradtak. Filip Barovics 9 ponttal és 3 lepattanóval nem lógott ki a Buducsnosztból, ám igazán jól csak Nemanja Gordics (20/12 pont) játszott a vendégek közül, akik így nem tudtak idegenben nyerni. A taljánoknál ezzel szemben Manu Markoishvili (17/9 pont, 5 lepattanó), Landing Sane (17/9 pont, 6 lepattanó), Amadeo Della Valle (14 pont, 6 gólpassz) és főleg Julian Wright (13 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) is villogott, így hiába tapadt nagyon sokáig szorosan a Buducsnoszt, a hajrá a Reggio Emiliáé volt.

A csoport állása:

 

C-csoport

Partizan NIS (szerb, 1-5) – ALBA Berlin (német, 5-1) 80-96

Nem volt esélye a Partizannak odahaza sem az ALBA Berlin ellen, az első negyedben tudták csak tartani a lépést mindössze a szerbek a németekkel. Ezt követően aztán meglógott 10 ponttal az ALBA (23-36), a második félidőben pedig már inkább a 20, mintsem a 10 ponthoz volt közelebb a különbség. A berliniek közül hatan jutottak el legalább 15-ös indexmutatóig, öten pedig minimum 13 pontig, ezt pedig nem tudta ellensúlyozni Vanja Marinkovics (18/6 pont) és Patrick Miller (16 pont, 6 gólpassz) a Partizanban. Az ALBA legeredményesebbjei és talán legjobbjai Marius Grigonis (20/9 pont, 5 lepattanó) és Spencer Butterfield (20/6 pont, 4 lepattanó) lettek végül.

Lokomotiv Kubany (orosz, 6-0) – Limoges CSP (francia, 2-4) 81-55

Nagyon simán győzött és őrizte meg a Lokomotiv is a veretlenségét a Limoges ellen, és így a Loko is csatlakozott a Top16-ban a Darüssafakához és a Bayernhez. A krasznodariak elsősorban a 25-9-re megnyert második negyedükkel intézték a meccset, a különbség pedig a záró felvonásban még tetemesebbé vált. A hazaiak játékosainak nem kellett megszakadniuk, sokat elmond, hogy a meccs legeredményesebbje a Limogesból Dru Joyce (14/12 pont, 3 labdaszerzés) lett a maga 14 pontjával, a Lokóban 12-nél többet senki sem dobott, szépen elosztották egymás közt a terheket.

RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 1-5) – Lietuvos Rytas (litván, 3-3) 79-96

Alaposan visszavágott az első fordulóban elszenvedett vereségért a Lietuvos Rytas a Bilbaónak, így a litvánok felléptek a Loko és az ALBA mögé a harmadik helyre. Pedig a baszkok kezdtek jobban, Mickell Gladness (15 pont, 7 lepattanó) és Dejan Todorovics (14/3 pont, 10 lepattanó) ketten azonban kevesek voltak a folytatásban a feljavuló litvánok ellen. A vilniusiaknál ugyanis a forduló MVP-je, Chris Kramer (27/9 pont. 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) extraklasszis teljesítményt nyújtott, mellette pedig még öt csapattársa dobott 10 és 14 pont között, egy ilyen kollektív performanszt pedig lehetetlen volt ellensúlyoznia a Bilbaónak.

A csoport állása:

 

D-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 4-2) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 3-3) 90-85

A hatodik forduló a Zenit-Gran Canaria rangadóval indult, a két kiváló csapat csatáját pedig az oroszok nyerték végül. Méghozzá teljesen megérdemelten, hiszen rendre ők vezettek a mérkőzésen és nyomás alatt tartották a spanyolokat, akiknek így végig kapaszkodniuk kellett. A Zenitben több kiváló egyéni teljesítmény is akadt, Szergej Karaszev (21 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 2 blokk, 2 labdaszerzés) és Drew Gordon (17 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) egészen sokoldalúak voltak, Scottie Reynolds (21/9 pont, 6 gólpassz) pedig az első negyedben betermelt 10 pontjával adta meg a megfelelő alaphangot csapata számára. A Gran Canaria legjobbja Shaquille McKissic (16/6 pont) volt.

ASVEL Villeurbanne (francia, 3-3) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 2-4) 79-67

Bár ebben az elképesztően kiegyenlített csoportban szinte minden meccsre igaz, de még talán az átlagosnál is fontosabb meccset játszott egymással a forduló előtt egyaránt 2-3-as mérleggel álló ASVEL és Trento. Kedd késő este aztán a gallok örülhettek végül, akik ráadásul több ponttal nyertek most (12), mint amennyivel kikaptak Olaszországban (10), ez pedig még rengeteget számíthat a végelszámolásnál Tony Parker csapatának. A meccs egyébként végig szorosan alakult, ám a végén egy 9-0-s rohammal nagyszerűen hajrázott és nyert az ASVEL. Ebben Amine Noua (15 pont, 4 lepattanó) és John Roberson (13/9 pont, 4 gólpassz) is kulcsszerepet vállalt, akik Darryl Watkins (12 pont, 12 lepattanó) mellett a hazaiak legjobbjai is voltak egyben.

Tofas Bursa (török, 4-2) – ratiopharm Ulm (német, 2-4) 100-84

A távolról halálos, 6 triplát berámoló Tony Crocker (22/18 pont, 4 lepattanó, 7/6 tripla) főszereplésével végül egészen 100 pontig jutott, és egy roppant szórakoztató meccset nyert meg a Tofas az Ulm ellen. A meccset megnéző szurkolók csak kapkodták a fejüket, hiszen az első félidőben előbb egy 16-0-s rohammal fordítottak a németek, majd ugyanezt tették a törökök is egy 14-2-es futással. A 49-47-es félidő után aztán Crocker vert be három triplát, majd a meccs legjobbja, Pierria Henry (26/15 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) tett hozzá gyors 11 egységet a záró felvonás elején, ahonnan már nem tudott felállni az Ulm. A Tofasban Crocker és Henry mellett Sammy Mejia (19/6 pont, 6 labdaszerzés, 5 gólpassz) is remekelt, az Ulmban pedig Da’Sean Butler (17/15 pont, 7 lepattanó) vitte a prímet.

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Chris Kramer (27/9 pont, 2 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 14/9 mezőnyből, 38 index pont – Lietuvos Rytas)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus